Szülők Napja 2017

2016. június 5-én a Szülők Háza Alapítvány Magyarországon elsőként szervezte meg a Szülők Ünnepét az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Lépj, hogy léphessünk fogyatékkal élő családokat segítő alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Alapítvány, Ágacska Alapítvány az Örökbefogadó Családokért, valamint az Ágota Alapítvány együttműködésével.

A rendezvény a nemzetközi szinten már 2012 óta ünnepelt Szülők Nemzetközi Napjához kapcsolódott, célja a figyelemfelhívás volt a szülők nem látványos, ám sokszor embert próbáló munkájának fontosságára, amelyet nap mint nap végeznek a gyerekeikért és a családjukért. Ezzel az eseménnyel szerettük volna kifejezni elismerésünket a szülők felé, akik bármilyen nehézséggel megbirkózva küzdenek gyermekeik boldogulásáért, tegyék ezt akár párban, akár egyedülálló szülőként, örökbefogadó szülőként, nevelőszülőként, vagy bármilyen más formában.

Tavaly a kormány a Szülők Ünnepe keretében nyilvánította Magyarországon is hivatalos ünnepnek a Szülők Nemzetközi Napját, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes pedig videóüzenetben üdvözölte a kezdeményezést, és kiemelte, hogy a gyerekek számára a leglényegesebb a család, a szülők jelenléte, amely minden más kívánságot és vágyat felülír.

Regős Judit, Alapítványunk elnöke elmondta, bár nagyon jó lenne, ha minden gyerek szerető családban nőhetne fel, az élet számos olyan helyzetet hozhat, amikor ez sajnos nem adatik meg a gyerekeknek. Idén Alapítványunk nagy erőkkel kezdett el foglalkozni a gyermekotthonban élő gyerekekkel, melynek köszönhetően számos olyan nevelőt és gyermekfelügyelőt ismertünk meg, akik –a nevelőszülőkkel és gyámokkal együtt– erőn felül járulnak hozzá ahhoz, hogy az állami gondozásban élő gyerekek a helyzetükhöz mérten a lehető legnagyobb érzelmi biztonságban nőhessenek fel.

A Szülők Napjához kapcsolódóan Regős Judit annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a szülők amellett, hogy minden erejükkel és szeretetükkel azon vannak, hogy egészséges, sikeres gyermekeket neveljenek, megérdemlik, hogy egymásra és magukra is időt fordíthassanak. Kiemelte, hogy amellett, hogy valaki szülő, fontos, hogy férfi és nő is maradjon, és ha valaki párkapcsolatban neveli gyermekét, arra is fordítsa ezt a helyzetet, hogy erős köteléket építsen a gyermekei köré, valamint párkapcsolati mintával is szolgáljon, amelynek része a konfliktus, a krízis, de a megoldás is.

A Szülők Háza immáron tíz éve ezen dolgozik, és a tavalyi év után idén pedig azzal ünnepli a szülőket, hogy június 6-án, kedden ingyen vehetik igénybe a Szülők Háza összes egységének szolgáltatásait. (További információk a Szülők Háza egységeiről és az elérhető szolgáltatásokról: https://szulokhaza.hu/). Az idei kezdeményezéshez az Eleven Centerben található Speakaboo Játéktér is csatlakozott.

Örömmel jelentjük be továbbá, hogy idén a Szülők Ünnepe kezdeményezésünkhöz a Magyar Női Unió is csatlakozott, amelynek elnöke, Batthyány-Schmidt Margó már 2015-ben is szorgalmazta a Szülők Napja állami szintű bevezetését.

Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke és Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke

Találkozzunk a Szülők Háza egységeiben június 6-án, kedden, és ünnepeljük együtt a szülők áldozatos munkáját!

https://tegyeljot.hu/
https://szulokhaza.hu/
#tegyeljot


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük