Szülők Nemzetközi Napja

Az anyák napja a magyar kultúra része, ahogy a nőnap, a gyermeknap is, sőt egyre többen ünneplik az apák napját is. Van azonban egy ünnep, amely alig 4 éves, és az ENSZ hozta létre, hogy elismerje a szülők munkáját: június 1. a Szülők Nemzetközi Napja.

Idén negyedik alkalommal ünnepli a világ a Global Day of Parents nevű ünnepnapot a nyár első napján. A Szülők Nemzetközi Napját az ENSZ hozta létre egy 2012-es határozatban, hogy az egész világon legyen egy olyan nap, amelyen a szülők önzetlen és életük végéig tartó elhivatottságáért mondunk köszönetet, amellyel a gyermekeiket nevelik. Több hazai szervezet – köztük a Szülők Háza Alapítvány és a Magyar Női Unió is – kezdeményezte már, hogy Magyarország is lépjen be az ünnepet hivatalosan is megtartó országok sorába. Ahogy a Magyar Női Unió fogalmazott, a szülők együttes áldozatvállalásának az elismerése, munkájuk egyforma megítélése, a kölcsönös tisztelet növekedésének gesztusa lehetne az ünnep hazai bevezetése.

A Szülők Háza Alapítvány által szervezett Szülők Ünnepe elnevezésű kezdeményezés arról szól, hogy idén először ezen a napon minél több szülőket segítő, a szülők testi és lelki egészségét és boldogulását támogató szolgáltató szervezet és cég kínáljon ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokat.

A június 1-i ünnepnap meghirdetésekor az ENSZ közgyűlése azt hangsúlyozta, hogy a család első számú felelőssége a gyermekek támogatása és védelme, illetve hogy a gyermekeket családnak kell körülvennie a személyiségük harmonikus fejlődéséért és a boldog, megértő környezet érdekében. Az ENSZ határozata el kívánja ismerni a szülők szerepét a gyermekek felnőttkori sikereiben is, és minden tagországot arra ösztönöz, hogy ünnepelje a Szülők Nemzetközi Napját együtt a családokat és gyermekeket segítő civil szervezetekkel: a sikeres és boldog felnőtté válás elsősorban a szülők feladata, akik olykor emberfeletti erővel tesznek ezért. Legyenek bármely földrész lakói, bármely vallás hívei, bármely kultúra ápolói és bármely nemzet tagjai, a szülők a gyermekek első számú segítői, őrzői és tanítói.

Kérdezhetjük, hogy miben más ez, mint az anyák vagy a mostanában terjedőben lévő apák napja, hiszen ezeken a napokon is a szüleink iránt érzett hálánkat fejezzük ki, az ő állhatatos munkájukat és szeretetüket ünnepeljük. A több helyütt is megfogalmazott válasz erre az, hogy a mai napon éppen az a lényeg, hogy a szülőket együtt ünnepeljük, és felhívjuk a figyelmet a szülői generációk testi és lelki egészségének fontosságára, legyenek akár 20, akár 70 évesek. A civil kezdeményezésekhez mostanra csatlakozott számos cég, sportszövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Szülők Nemzetközi Napja nem előzmény nélküli. Az Egyesült Államokban 1994-ben alapítottak nemzeti szülőnapot, amely minden év július negyedik vasárnapjára esik. Az amerikai kongresszus az ENSZ-hez hasonló okokból és céllal határozott 22 éve az ünnep mellett. Mára pedig az egész országban a családi hagyományok része a szülők  napja.

Ennél is régebbi hagyománya van a szülők ünneplésének Dél-Koreában. A koreai szülők napját már az évtizedek óta megtartják a családok és a kormányzati szervek is számos nyilvános és tömeges eseménnyel és ünnepséggel. Az ünnepet eredetileg az 1930-as években koreai keresztény közösségek kezdték tartani, az anyák napját ötvözve a konfuciánus hagyományokkal. 1956-ban lett hivatalosan is anyák napja  május 8-a. Eközben az apák napját március végén tartották az országban, de nem voltak elégedettek azzal, hogy a két szülőt külön ünneplik, ezért 1973-ban egy elnöki rendelettel május 8-án egyesítették a két ünnepet. Ekkor hivatalosan is nemzeti szülők napjává vált az ünnep.

 

A cikk másodközlés. Eredetit a csalad.hu oldalon olvashatjátok.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük