Szülők Napja

Mi az a Szülők Napja?

Mi az a Szülők Napja?

Mindenki tudja, hogy van anyák napja, gyereknap, sok helyen már az apák ünneplése is hagyomány, akadnak olyanok, aki hallottak a család nemzetközi napjáról, de a Szülők Napja meglehetősen ismeretlen.

Pedig az ENSZ által 2012-ben alapított Szülők Nemzetközi Napja azért jött létre, hogy méltányolják a világ összes szülőjének a gyerekek iránti önzetlen elkötelezettségét és az élethosszig tartó áldozatos munkáját. Ezzel együtt kívánják felhívni a figyelmet a szülők szerepének fontosságára a gyereknevelésben, illetve így kívánják támogatni és elismerni fáradhatatlan tevékenységüket.

Az ENSZ közleménye szerint a Szülők Napja azért is fontos, mert a szülőknek, a családnak óriási szerepe van a gyerekek egészséges személyiségfejlődésében, a szeretet, a boldogság, az elfogadás megélésében. Nem titkolt céljuk, hogy tudatosítsák, hogy a harmonikus és teljes gyerekkor biztosítása, az egészséges fejlődés, a kiegyensúlyozott felnőtté válás elsősorban a szülők feladata, akik olykor emberfeletti erővel tesznek ezért.

Miben más, mint az anyák vagy az apák napja?

Bár valóban nagyon hasonlít az anyák vagy az apák napjára, amelynek során a szüleink irántunk érzett szeretetéről és odaadásáról emlékezünk meg, ez a szülői szerepeket külön-külön ünnepli (tehát külön van emléknapja az anyáknak és az apáknak). És talán ezzel definiáltuk is a kulcskülönbséget az ünnepnapok között.

A Szülők Napja egységben és együtt ünnepli a szülőket, legyenek bárhol a világon. Mindemellett pedig nagy hangsúlyt fektet a szülők testi és lelki egészségének, kiegyensúlyozottságának fontosságára is, ezért programjai nagy részben ezekről szólnak.

Mikor van?

A Szülők Nemzetközi Napja június 1-jén van, de Amerikában a Szülők Napját július negyedik vasárnapján tartják.

Hogyan ünneplik?

Bár még nincs nagy múltja a Szülők Nemzetközi Napjának, Magyarországon elsőként a Szülők Háza szeretné meghonosítani a Szülők Ünnepe rendezvényével, melyet június 5-ére tűztek ki. Az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy minél több szülőtámogató, a szülők testi és lelki jólétét elősegítő szervezet kínáljon ingyenes, illetve kedvezményes szolgáltatásokat, ezzel méltányolva mindennapi fáradozásaikat.

Idén a Szülők Háza Alapítvány és együttműködő szervezetei, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Lépj, hogy léphessünk fogyatékkal élő családokat segítő alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Alapítvány, az Ágota Alapítvány, az Ágacska Alapítvány az Örökbefogadó Családokért által meghívott családok vesznek részt az ünnepen, amelyen térítésmentesen családi programokat (koncertek, gyerekprogramok, tanácsadások), étkezést és élményajándékokat biztosítanak számukra.

Kezdeményezésükhöz az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint több vállalat és szervezet (pl. Vodafone Magyarország, Magyar Vízilabda Szövetség, Zwack Unicum, Bringohintó, Eleven Park, Képmás Magazin), valamint magánszemély is csatlakozott, akik ajándékokkal kedveskednek ezen a napon a családoknak.

Reméljük, hogy sok-sok követőre fog találni ez a hagyományteremtő ünnep, és jövőre az ország minden pontján ünneplik majd a Szülők Ünnepét

A Szülők Háza Családi Központjai június 1-én ingyenesen várják a szülőket és a gyerekeket, mindenkit várunk szeretettel!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük