Gluténmentes kakaós csiga

Gluténmentes receptekből sosem lehet elég. Ha már próbáltátok a gluténmentes kenyeret, de most valami édesre vágytok, ha egyszerűen csak kakaós csiga rajongónak valljátok magatokat, ha szeretitek az édes nassolnivalókat, de a bolti sütiktől kiráz a hideg, akkor ne menjetek sehová, most jó helyen nézelődtök!

Mivel a gluténmentes kenyér után sokan kérték, most egy újabb gluténmentes finomságot hoztam nektek. Az ismerőseim körében is vannak gluténérzékenyek, kismamák is, nekik is szeretnék kedveskedni ezzel a kakaós csiga recepttel, mert a kakaós csigát szinte mindenki szereti! 🙂

A recept:

40 dkg Barbara gluténmentes lisztkeverék

20 dkg Szarvasi rizsliszt

3 dl tej

5 dkg élesztő

10 dkg vaj vagy margarin

1 evőkanál xilit

1 „szórásnyi” cukor vagy xilit az élesztő felfuttatásához

1 db tojás

A töltelékhez:

10 dkg vaj vagy margarin

5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

6 evőkanál xilit

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a xilittel, nekem sikerülni szokott, de valaki a sima kristálycukorra esküszik. Beletesszük a liszteket a robotgép keverőtáljába, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a megolvasztott vajat és a tojást is. Aki még édesebben szereti a tésztát, tehet még bele egy kis xilitet. (Ha a tészta kívánja, nyugodtan tehetünk még bele egy kis lisztet.) Összedolgozzuk a robotgép dagasztóvillája segítségével. Ezután konyharuhával letakarva kelesztettem kb. 45 percig. Lisztezett gyúródeszkára borítottam a kétszeresére kelt tésztát, majd kinyújtottam. Ki milyen vastagságú csigát szeret, olyanra nyújtsa.
A kicsit megolvasztott margarint egy tálban kikevertem a kakaóval és a xilittel, majd egyenletesen a tésztára kentem. Legszívesebben már itt felfaltam volna őket! 🙂
Ezután szorosan feltekertem, 2 cm széles szeletekre vágtam, sütőpapírral bélelt tepsin még kb. 20 percig pihentettem őket. Végezetül tojással megkentem őket, hogy szépek legyenek, majd 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsültek, de azért figyeljünk a sütőre.

Jó étvágyat hozzá, nagyon finom! 🙂

Szerző: Farkas-Halász Évi

Forrás: Anyaként is fitten blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük