Alakbarát amerikai csokis keksz

Ma talán a világ egyik legegyszerűbb receptjét hoztam Nektek, ritka, ha valaki nem ismeri vagy nem evett még valamilyen formában ebből az édességből. Ráadásul, ha nincs otthon csokoládé, akkor nyugodtan helyettesíthetjük gyümölcsdarabokkal vagy mogyoróval, mandulával. Édesítésként én most fruktózt, azaz gyümölcscukrot használtam. Ez a cukorfajta a természetben is előforduló vegyület, mely a zöldségek, gyümölcsök levében, és a mézben is megtalálható. A cukorbetegek számár is hasznos, (de nekik csak napi 30 gramm gyümölcscukor javasolt!!! ) mivel a glikémiás indexe alacsony, vagyis mérsékli az inzulin felszabadulását, és kevesebb glükózt juttat a véráramba. (A glikémiás index egy adott étel felszívódásának idejét jelzi.) Drogériában vásároltam, nem túl drága, és nem kell sok az édesítéshez, bár én úgy gondolom, maradok a xilitnél és a steviánál, de szeretek új dolgokat is kipróbálni.

A recept:

Hozzávalók:

15 dkg vaj vagy margarin

15 dkg cukormentes étcsokoládé

15 dkg zabpehelyliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál vanília esszencia

1 tojás

Ízlés szerint édesítő (3 evőkanál fruktózt használtam, de bármilyen édesítő megfelel hozzá)

Én robotgépben készítettem el a masszát, de nem feltétlenül szükséges hozzá. Kicsit megolvasztottam a margarint, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. A margarint a gyümölcscukorral, a vaníliával és a tojással összedolgoztam, majd hozzáadtam a lisztet a sütőporral, végül a darabolt csokoládét. Mikor összeállt a nyers keksz, azaz a formálható állagú krém, elővettem egy közepes tepsit és kibéleltem sütőpapírral. Kis korongokat formáltam belőle, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 percig sütöttem.

Jó falatozást! 🙂

Szerző: Farkas-Halász Évi

Forrás: Anyaként is fitten blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük