Oregánós-olívaolajos zsemle

Ha neked is gyakran okoz fejtörést a mindennapi tízóraikészítés, vagy csak szívesen csempésznél valami újdonságot a gyerekek iskolatáskájába, R. Fonyó Barbara recepttalálata könnyen belophatja magát a szívedbe. 

Egy egyszerű péksütemény is új életre kelhet némi friss zöldfűszertől, egy-két különlegesebb hozzávalótól. Jó példa erre a Jamie Oliver-féle olívaolajos zsemle.

Kifelé megyünk a nyárból, az esték már hűvösebbek, így egyre gyakrabban gyújtom be én is a sütőt és készítek valami finomságot a család számára. Egyébként sem árt gyakorolnom, mert hamarosan kezdődik az iskola és ismét nagyüzemi szinten kell gyártanom majd a tízórainak valót az iskolás gyerekeim számára. Amíg az előző években főleg a különféle édes-sós kekszek mentek a sulisok között, idén nyáron megváltozott valami.

Megnőttek. A centiket pedig nem adták/adják ingyen, hogy úgy mondjam: korábban soha nem látott mennyiségű ételt képesek letolni mostanában a torkukon. Nagyfiú már félfelnőtt, annyit eszik, hogy néha még nézni is rossz, és bár korábban fontolgattam egy konyhamalac beszerzését, látva a pusztítást, amit képes véghezvinni egy-egy étkezés alatt, után, lemondtam a tervemről. Nemhogy maradék nincs, de mostanában már a korábban mindent elborító morzsatelepek is megszűntek. De a kisebbeket sem kell igazán félteni, ők is mindent megtesznek, hogy felzárkózzanak a bátyjukhoz. Ennek eredménye: a hűtőnk mindig tök üres, teljesen mindegy, hogy fél órával vagy egy nappal korábban tömtem degeszre.

Szóval, gyakorolok. És szendvicsekben nyomulok, vagyis szendvics alapanyagokban, nevezetesen péksüteményekben. Na, itt kezdődnek a gondok. Mert a gyerekeim figyelmeztettek: nehogy egy egyszerű zsemlével vagy kiflivel próbáljam meg kiszúrni a szemüket, tegyem oda magam rendesen és igyekezzek kreatívnak lenni. Kösz, srácok. Épp a csemetéim ultimátuma kavargott a fejemben, amikor csengetett a postás és átnyújtotta a Jamie Magazin legfrissebb számát és amint hanyagul belelapoztam, már tudtam: meg vagyok mentve!

Immáron egy éve járatom a magazint, sütöttem is már belőle például isteni szedres pitét, de a többi recept valahogy nem jött át, pedig nagyon kedvelem Jamie Olivert, szimpatikus az egész pasi, a családja, a konyhához, a főzéshez való hozzáállása. De most több olyan recept is került az újságba, amelyet mintha nekem találtak volna ki, gyorsan be is jelölgettem őket és már alig várom, hogy sort kerítsek rájuk.

A különleges péksütemények készítésében való jártasságom megalapozásaként az első választásom egy olívaolajos zsemle volt Jamie-től, amelyet én nem kakukkfűvel, hanem oregánóval készítettem, mert az erkélyemen gondozott fűszerkertemben az nő. Néha az ilyen vélelteneknek köszönhetőek a családra szabott receptek.

Oregánós-olívaolajos zsemle

Fotó: R. Fonyó Barbara – https://momwithfive.com/hu/

Előkészítési idő:  Főzési, sütési idő:  Összes idő:  

Hozzávalók
  • 20 dkg magas sikértartalmú fehér liszt
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 22,5 dkg sima liszt
  • 1 kávéskanál oregánó+8 kisebb ág
  • 1 dkg só
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 nagy tojás felverve
Elkészítés
  1. Egy tálban keverd össze a magas sikértartalmú lisztet, az élesztőt és a negyed liter vizet.
  2. Takard le fóliával és tedd min. 8 órára vagy egész éjszakára a hűtőbe.
  3. Az idő leteltével vedd elő a hűtőből a lisztes keveréket, add hozzá a sima lisztet, az apróra vágott oregánót, a sót és az olívaolajat.
  4. Robotgép segítségével dagaszd ki a tésztát, hogy sima és ruganyos legyen.
  5. Vágd nyolc darabra a nyers tésztát és nyújtsd korongokká.
  6. Formálj belőlük zsemléket, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
  7. Keleszd a zsemléket a kétszeresükre.
  8. Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokra.
  9. Kend meg a zsemlék tetejét a felvert tojással és nyomj a tetejükbe egy-egy vékonyabb oregánó ágat.
  10. Süsd 15 percen át a zsemléket, amíg aranybarna színt nem kapnak.
  11. Még melegen kend át őket olívaolajjal, majd hagyd teljesen kihűlni őket.
Megjegyzés
Zsemlekészítés: A koronggá nyújtott tészta széleit hajtsd a közepe felé, miközben forgatod a tésztát. A behajtott részeket csippentsd össze középen. Fordítsd meg a zsemlét és egy sima felületen néhányszor görgesd át. Amikor a zsemle teteje már szép sima, óvatosan emeld át a sütőlapra.
Tipp: 

Az olívaolajos zsemle kiváló szendvicsalap lehet iskolai tízóraihoz (ha neked is problémát okoz, hogy mibe csomagold, ITT találsz hozzá környezetbarát tippet).

A cikk másodközlés, az eredeti írást Barbara oldalán, a Mom With Five blogon olvashatod. A képek a szerző saját felvételei.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük