…ez az a két hozzávaló, ami meghatározza következő süteményünk ízvilágát. Így augusztusban, nyár vége felé mindig egyre jobban várom az őszt. Na nem igazán az egyetem miatt 🙂 , hanem az ősz ízei vonzanak leginkább. Alma, körte, szőlő és a dió az, amit a legszívesebben fogyasztok ebben az időszakban. Ennek az évszaknak az egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegéje a dió, ami nagyon sok tápanyagot tartalmaz. „Isten patikája”, így nevezték őseink a diót, rendszeres fogyasztása állítólag 72 féle betegség legyőzésében segít. Nem egy helyen olvastam már, hogy ha a kismamák a várandósságuk alatt rendszeresen fogyasztanak diót, csökkenhet annak kockázata, hogy gyermeküknél később allergiás tünetek jelentkezzenek. Rengeteg Omega 3 zsírsavat, E-vitamint tartalmaz, valamint mangánt, rezet, káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot és cinket. Ennyit a dió jótékony hatásairól, jöjjön a recept:
Hozzávalók:
2 kispohár joghurt vagy kefír (2* 150 g)
15 dkg olvasztott vaj
5 evőkanál nyírfacukor (de ez ízlés kérdése)
2 tojás
1 csomag sütőpor
25 dkg zabpehely- vagy tönkölyliszt
2 marék darált dió
- 7-8 szem sárgabarack vagy nektarin
1 marék durvára vágott dió
(Ha nagyon sűrű a tészta, egy kis tejjel lazíthatunk rajta. )
Elkészítés:
A joghurtot, a nyírfacukrot, a vajat és a tojásokat jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, végül belekeverjük a darált diót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd ráhelyezzük a gerezdekre vágott barackot, majd végül meghintjük a durvára vágott dióval. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses fokozaton tűzpróbáig sütjük.
Jó étvágyat hozzá, és dióevésre fel! 🙂
Forrás: Anyaként is fitten blog
Vélemény, hozzászólás?