Ha majd egyszer „túl sok” időm lesz…

– Örülök, hogy felvették a lányomat a bölcsibe, de nekem ez még sok. Szerinted hogy mondjam meg nekik, hogy azt szeretném, ha csak heti három napot lenne ott? – ezt a kérdést tette fel nekem a minap egy kedves ismerősöm. Elég furán nézhettem rá, mert kibukott belőle, hogy túl sok gyerekmentes ideje lett, amivel nem tud mit kezdeni, és lelkifurdalása van. Nagyon megdöbbentett, ugyanakkor el is gondolkodtatott ez a dolog.

Egyetlen átlagos kisgyerekes anyukáról sem hallottam még, akinek elég ideje lenne. Pláne nem elég gyerekmentes ideje. Én konkrétan úgy érzem néha, hogy szinte belefulladok a tengernyi teendőbe, ami sokszor tesz frusztrálttá. Mellbevágó volt hallani, hogy van, akinek úgy alakult a helyzete, hogy túl sok ideje lett.

Aztán kicsit körülnéztem, és rá kellett jönnöm, hogy rengeteg kisgyerekes anyuka jár hasonló cipőben: a gyerekekkel már nem kell egész nap foglalkozniuk, munkájuk éppen nincs (erről a sanyarú helyzetről rengeteg cikk született már), a háztartási feladatok elvégzése pedig nem tölti ki az egész napjukat. Ekkor jön a hézagpótló/időrabló tevékenységek sora: tévénézés, csetelés, facebookozás, vásárolgatás, stb. Ami az első pár napban nagyon felszabadító lehet, hiszen ilyesmire korábban csak nagy ritkán volt alkalmuk, de egy idő után már inkább nyomasztó az egész. A korábbi, gyerekkel töltött fárasztó időszak után valóban lehet olyan érzése az embernek, hogy haszontalanul tölti a napjait.

Szerencsére ezen lehet változtatni, nem szabad megvárni, amíg az ember teljesen bepunnyad/betokosodik ebbe az állapotba, mert annál nehezebb lesz belőle kitörni. Ha valaki fél attól, mi lesz, ha már a gyerekek bölcsisek, ovisok, iskolások lesznek, és neki emiatt nem marad elegendő hasznosnak érzett teendője, akkor csinálhat magának. A legjobb, hogy ez szinte bármilyen elfoglaltság lehet, a lényeg, hogy az anyuka úgy érezze, nem vesztegette el az idejét.

Én például már alig várom, hogy „hasonló” cipőben járhassak!!! Mi mindent fogok tenni, ha majd nekem lesz „túl sok” gyerekmentes időm? Íme az én listám:

  • Elmegyek végre egy nekem való képzésre, ahol vállalkozói marketinget tanulhatok, de jelenleg még azt is nehéz összehozni, hogy egy másfél-két órás előadásra eljussak.
  • Elvégzek egy jó kis online SEO-tanfolyamot.
  • Elolvasom figyelmesen a születésnapomra kapott vállalkozói szakkönyveket.
  • Teljes gőzt adok a vállalkozásomnak (épp a honlapján dolgozom, amikor csak időm jut rá).
  • Minden héten ÉBREN végignézek egy filmet a szerelmetes férjemmel, és havonta egyszer kényeztető kádfürdőt veszek.
  • Többet fogok főzni, mert már lassan azt sem tudom, hogyan kell egy komolyabb ételt elkészíteni.
  • Többet találkozom a barátaimmal házon kívül, és úgy összességében is több időt töltök felnőtt emberek társaságában.
  • Ja, és ha mindezeken túl még lehetséges, akkor többet alszom…

Ti mit írnátok erre a listára?

Szerző: M. Kiss Milánné Szél Felícia

Forrás: Anya vállalkozik blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük