Nyáron vágyunk valami kellemesen lágy, omlós édességre. Külön plusz pont, ha nemcsak a kicsik imádják, hanem a felnőttek is elcsábulnak tőle. A mostani receptünk mindennek megfelel, sőt még a gyerekkorunk nyarainak emlékét is felidézi.
Túró rudi… Igazi hungarikum, ritkán találni olyan magyar embert, aki ne szeretné. 🙂 Egy nagy kedvenc receptemet szeretném most megmutatni, ami ízvilágában erre az édességre hajaz. Gyermekkoromban, ha anyukám megkérdezte, hogy milyen desszertet süssön, akkor szinte mindig ezt a süteményt kértem tőle. Akkor még finomliszt és cukor került bele, de mostanság már zabliszttel és xilittel készül nálunk. Őzgerinc forma szükséges hozzá.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg zabliszt
10 dkg vaj vagy margarin
4 evőkanál kakaó
3 evőkanál xilit
fél csomag sütőpor
3 evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
3 tojássárga, majd 3 tojásfehérje
10 dkg xilit
2 evőkanál zabkorpa (vagy akinek belefér, 2 evőkanál búzadara)
50 dkg túró
1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, kisodorjuk, majd két kivajazott őzgerinc formába rakjuk. A töltelék hozzávalóit is összedolgozzuk, majd végül hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habot is. Elektromos sütőben 160 fokon 30 percig süssük. Hagyományos sütőben lassú tűzön ajánlott a sütése. Aki szereti, tehet bele mazsolát is, nem fogja elrontani… 😉
Jó étvágyat hozzá!
Szerző: Farkas-Halász Évi
Forrás: Anyaként is fitten blog
Vélemény, hozzászólás?