Azt minden kismama nagyon jól tudja, hogy terhessége alatt nem erőltetheti meg magát túlságosan. Azonban ez még nem zárja ki a rendszeres kímélő(!) testmozgást.

Amerikai orvosok szerint például ha valaki a teherbe esést megelőzően rendszeresen futott, nem hogy nem árt ha tovább űzi kedvenc sportját, de még egyenesen használ is! Azonban ha igazán kímélő és teljes mértékben pozitív hatásra vágyunk, válasszuk a jógát, mert:

A jógapózok javítják a kismama testtartását, növelik rugalmasságát, így elkerülhetőek a jól ismert kellemetlenségek, mint például a derék- és hátfájás.

Az egyik nagyon fontos elem a jógában a relaxáció, mellyel feloldjuk a testben a feszültségeket, megnyugtatjuk az idegrendszert, az érzelmeket és az elmét. A jógázást mindig relaxációval kezdjük, és azzal is fejezzük be; közben végighaladunk a fizikai test részein, majd az elme lecsillapítása után (= a gondolatok elengedése) képzeletben egy olyan helyre „megyünk”, ahol tökéletesen jól érezzük magunkat. Lehet ez a hely egy csodálatos virágos rét, egy szép tengerparti szakasz, vagy egy olyan hely, ami csak a képzeletünkben létezik.

A relaxáció és a jógapózok kivitelezése alatt a fókuszálás, vagyis a figyelem összpontosításának képessége is javul. A testmozgásokat is a legnagyobb odafigyeléssel, tudatosan végezzük, hogy felébresszük és fejlesszük a testtudatot.

A gyakorlatok kitartásával az egész test, az izmok, még a mélyizmok is erősödnek. A belső szervekre is hatással vannak a jógapózok, a kitartás ideje alatt jótékony masszázsban részesülnek, így javul a vérkeringés, és a méreganyagoktól is gyorsabban szabadulunk meg.

A jógapózok gyakorlása során nem elfáradunk, hanem ellenkezőleg, feltöltődünk energiával, nyugodtabbá, és kiegyensúlyozottabbá válunk.

(A cikk másodközlés, köszönjük a Mix Magazinnak)

Írta: Szülők Háza


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük