Cukormentes „limonádé” pite

Az időjárási előrejelzéseket figyelve továbbra sem kell igazán nagy lehűlésre számítanunk, marad a nyári hőség és a vele járó folyamatos felfrissülésre való vágyakozás. Ha a hőség az étvágyunkra is hatással van, ezzel a limonádés finomsággal egyértelműen nyert ügyünk van. Frissít, laktat és cukorral sem terheli a szervezetünket. Farkas-Halász Évi receptje.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha beköszönt a jó idő, el kezdek epekedni a limonádéért és minden olyan dologért ami citromos. A citrom jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, én most csak pár dolgot emelnék ki: frissít, élénkít, fiatalosabbá teszi az arcbőrt, hidratál és rengeteg C vitamint tartalmaz. Mondhatnánk azt is, hogy télen baktériumokat öl, nyáron hűsít. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a benne található C vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigy hormontermelődését. Ha egy gyümölcsnek ennyi jó tulajdonsága van, az a sütikhez is kiváló alapanyag lesz. Ezt bizonyítja ez a citromos-lime-os pite, ami nálunk a családban pár óra alatt el is fogyott. A tészta a jól bevált pitetésztám kakaós változata, nem igazán lehet elrontani.

Hozzávalók a pitetésztához:
  • 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 3 evőkanál eritrit
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 120 gramm vaj vagy kókuszzsír
  • 1 tojás
  • Hozzávalók a krémhez:
  • 2 db citrom és 1 db lime/ vagy 3 db citrom
  • 200 gramm vaj
  • 8 evőkanál eritrit
  • 3 db tojás
Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztánkat. A vajat elmorzsoljuk a lisztben. Azért jó ha a vajunk szobahőmérsékletű, mert így könnyebben tudunk vele dolgozni. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és egy tésztát gyúrunk belőle. Sodrófa segítségével kinyújtjuk, majd beleegyengetjük a kivajazott piteformánkba. Egy villával megszúrjuk több helyen is, hogy sütés közben ki tudjon szökni belőle a levegő és ne púposodjon fel a tésztánk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész a tésztánk, hagyjuk kihűlni.

A krémhez én nem használtam robotgépet, nem is szükséges hozzá. Reszeljük le egy jó alapos mosás után a citromok héját, majd nyomkodjuk ki a levüket egy fém tálba. Adjuk hozzá az eritritet és keverjük el jól.  Üssük bele a tojásokat, majd dolgozzuk el egy habverő segítségével. Vízgőz fölé tegyünk egy fémtálat és hagyjuk, hogy besűrűsödjön a krémünk. Ez kb. 5 perc alatt be is következik. A végén adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább kb. még egy percig. Ha már nem forró a krémünk, öntsük bele a már kihűlt pitetésztánkba. Egy éjszakát hagytam hűlni a hűtőben, nem lett lágy a krém, könnyen lehetett vágni.

Remélem Nektek is annyira fog ízleni ez a pompás kis sütemény, mint ahogy nekünk.

anyakentisfitten.blog.hu

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A cikk másodközlés, az eredeti receptet az Anyaként is fitten blogon olvashatjátok. 


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük