A legjobb IKEA hack ötletek apáknak

„A svéd bútoráruház termékeinek „meghackelése” olyannyira nagy divattá vált, hogy maga az Ikea is támogatja a dolgot és sokszor ők adnak tippet a termékeik újragondolásához – vagy ha úgy tetszik, felspékeléséhez.” Ficza János írása.

Az ilyen típusú megoldások egyre népszerűbbek az interneten, én pedig a világhálón böngészve összeszedtem azokat, amelyek a játékosságra építenek, így egy apa számára (akár fia van, akár lánya) hasznosak és érdekesek lehetnek – persze amennyiben van hozzá készsége, türelme és szeretné feldobni a gyerek kuckóját.

Nekem se türelmem (bármelyik Ikea bútor összerakása enyhe depresszióval és erős sörfogyasztási hajlandósággal végződik nálam), se készségem (a végén mindig kimarad legalább egy csavar), viszont ha picivel nagyobb lesz a kislányom és saját szobába költözik, biztosan én is megemberelem majd magam (áthívok néhány havert egy Ikea bulira) és felhasználom majd az alábbi megoldások valamelyikét. Ígérem, amint ez megtörténik, megosztom veletek.

A dolog lényege, hogy a legtöbb ötlet pénztárcakímélő és az elkészítése inkább kreativitást és időt, mintsem pénzt igényelne.

Íme tehát néhány ötletes Ikea hack szülőktől gyerekeknek. Legyen ez jó inspiráció nekünk, kisgyerekes apukáknak, akár játékot, akár szobabútort készítünk az áruház valamely termékéből.

GYEREKKONYHA

Nem nyitunk vitát a nemi szerepekről, a DUKTIG konyha nem csak lányoknak való (nekem például 4 évesen volt egy játék vasalóm és imádtam vele játszani). Ez egy egyszerű kis konyhapult, ahol főzni, sütni és mosogatni tudnak a gyerekek, egy kis kreativitással pedig nagyon szép, ízléses és egyedi konyha varázsolható belőle. A jövő mesterszakácsai pedig megérdemelnek egy igazi dizájn konyhabútort.

Így néz ki eredetileg:

Fotó: ikea.com

A Babiekins például fehérre festette, aranyozott elemekre cserélte/fújta, papírra nyomtatott „falicsempével” és hangulatvilágítással dobta fel.

Fotó: Babiekinsmag.com

A Visual Vocabularie bloggere egy olyannyira látványos és stílusos konyhát készített a kislányának, hogy sok felnőtt megirigyelné.

Fotó: visualvocabularie.com

A holland Bringing Happines blog a letisztult dizájnra épített, a megoldásai pedig feldobták az amúgy unalmas konyhapultot.

Fotó: bringinghappines.nl

Miss Audrey Sue pedig egy „uniszex” konyhát készített.

Fotó: missaudreysue.com

De a Pinterest tele van még hasonló ötletekkel, nekem a fekete-fehér megoldások tetszenek még.

Fotó: pinterest.com
Fotó: pinterest.com

SZOBASZEKRÉNY

Egy tök egyszerű KALLAX polcelem is kreatívan, ötletesen felhasználható a gyerekszobában, anélkül hogy méretre kellene gyártatni a polcokat és fiókokat. Csak az emberi képzelőerő szabhat határokat.

Ilyen eredetileg:

Fotó: ikea.com

És ez lett belőle a Hative oldalán:

Fotó: hative.com

Ez pedig a Limmalanden:

Fotó: limmaland.com

A négyes polcelemből pedig egy kis Montessori szekrényke is készíthető a gyerek számára. Ennek lényege, hogy minden alacsonyabban, a gyerek magasságában található, így ő maga is el tud rakodni. Itt találtam.

Fotó: pinterest.com

Ha már Monstessori, íme még egy példa. Ezúttal a Trofast játéktárolóból lett szekrény:

https://www.instagram.com/p/7yNLhcL6DG/

DOHÁNYZÓASZTAL

Egy használt dohányzóasztalt sem muszáj feltétlenül a nappaliban felhasználnunk, az Ikeahackers ötlete szerint készítsünk belőle munkapadot.

Fotó: ikeahackers.net

LEGO ASZTAL

Az aktuális kedvencem a Lego asztal, lehet, egyszer majd magamnak is készítek egyet. Ismét egy TROFAST játéktároló került meghackelésre

Fotó: thatcraftyjuls.blogspot.com

…de másból is elkészíthetjük.

Fotó: thedecoratedcookie.com

SZÉK

A FROSTA ülőkék is könnyen gyerekbaráttá alakíthatók. Legyen az cica

Fotó: Petit & Small

… vagy még több cica…

Fotó: mommodesign.com

POLC

Egy előre legyártott BEKVAM fűszertartó polc is mindjárt másképpen mutat, ha fejjel lefelé vagy más színben használjuk fel, és persze fűszerek helyett mesekönyveket pakolunk rá.

Fotó: yourdiyfamily.com
Fotó: pinterest.com
Fotó: pinterest.com

LÁMPA

Egy lámpa sem lesz többé unalmas és fehér némi korrekciót követően. Itt találtam, még több ötlet pedig itt.

Fotó: mommodesign.com
Fotó: momes.net

JÁTÉKPIAC

Az amúgy tényleg unalmas KALLAX polcelemből a Damask Love bloggere egy nagyon csilli-villi, cukormázas Sugar shopot varázsolt…

Fotó: damasklove.com

…de akár termelői piacos standot is készíthetünk belőle.

Fotó: damasklove.com
Úgyhogy apukák, csavarhúzóra fel, ne szabjatok határt a képzeleteteknek! Sok sikert!

A cikk másodközlés, az eredeti írást az Apu-kalipszis blogon olvashatjátok.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük