A 25 legjobb film az apaságról

Családi filmnézés? A filmválasztás előtt érdemes elolvasni Ficza János korábbi gyűjtését a legjobb apás filmekről. 

Vasárnap rendezik a 89. Oscar-gálát, így filmőrült apukaként nem hagyhattam ki a lehetőséget, hogy megemlékezzek a filmtörténet (számomra) legjobb és legfontosabb apás filmjeiről. Néhány hónapja már összegyűjtöttem a filmvilág leghíresebb lányos apáit, így azokat a filmeket, amelyek azon a listán szerepelnek, itt most az önismétlést kerülve szándékosan kihagytam – így maradhatott ki az Elrabolva, az Apádra ütök, az Örömapa, a Mrs. Doubtfire vagy éppen a Keresztapa. De valószínűleg kihagytam más filmeket is, így kiváncsian és örömmel várom kommentben a további javaslatokat.

E lista összeállításánál azokra a mozgóképekre fókuszáltam, melyekben ilyen-olyan módon központi szerepet kap az apaság kérdése. Íme tehát a szubjektív sorrendbe állított lista.

25. Kispapa (Mr. Mom)
A kispapa /Mr. Mom/

Bevallom férfiasan, hogy én bírom Michael Keatont, bármennyire is bájgúnár feje van. Engem nem csak a belső zsebbe dugodt cetli hatott meg vele kapcsolatban, hanem a korai filmjeit valóban szerettem. Ez pont nem a legjobb közülük, ráadásul egy olyan korban játszódik, amikor még nagy dolognak számított, ha egy férfi maradt otthon a gyerekkel a nő helyett. A története miatt viszont itt a helye a listán.

24. Három férfi és egy bébi (3 Men and a Baby)
Három férfi és egy bébi /3 Men and a Baby/

Három szertelen agglegény nyakára marad egy csecsemő, ami persze kiapadhatatlan humorforrás egy film esetében. Jópofa és vicces történet szintén a 80-as évekből a bajuszok koronázatlan királyával, Tom Selleckkel, a ma már csak a CSI-ból ismerős Ted Dansonnal, na meg a Rendőrakadémiás Steve Guttenberggel a főszerepben.

23. Apafej (Big Daddy)
Apafej /Big Daddy/

Egy film Adam Sandler azon időszakából, amikor még nem voltak kínosak a filmjei. Bár itt is egy felnőni képtelen idiótát játszik, a történet tartogat vicces pillanatokat, amikor magához vesz egy öt éves kisfiút és az egyedi nevelési módszereit látjuk.

22. Kommandó (Commando)
Kommandó /Commando/

John Matrix sajnos véletlenül lemaradt a legmenőbb lányos apukáklistájáról – azóta is ostorzom magam emiatt. Így hát itt és most pótolom ezt a nagy hiányosságot. A 80-as évek ZS minőségű akcióorgiáinak alfája és omegája hivatalosan is felkerült hát a legjobb apaságról szóló filmek közé!

21. Nicsak, ki beszél! (Look Who’s Talking)
Nicsak, ki beszél! /Look Who’s Talking/

Bár a John Travolta által játszott, kissé infantilis taxis nem vérszerinti apja a babának, akinek a belső monológját halljuk, pont ezért (vagy mindezek ellenére) itt a helye a listán, hiszen a gyereket megszerető és érte küzdő férfi története jól példázza azt, hogy az apaság nem csak vérrokonság kérdése.

20. Apák és lányaik (Fathers & daughters)
Apák és lányaik /Fathers & daughters/

Két idősíkon játszódó történet az atyai szeretetről, ahol egy mentális problémákkal küzdő özvegy apa (Russell Crowe) kénytelen egyedül nevelni kétéves kislányát, ám 27 évvel később a felnőtt lánynak (Amanda Seyfried) is szembe kell néznie a démonjaival, hogy rendbe tegye az életét. Már csak a címe miatt is lehetetlen, hogy lehagyjam a listáról.

19. Utódok (The Descendants)
Utódok /The Descendants/

George Clooney megpróbálja velünk elhitetni, hogy egy hawaiin élő gazdag földbirtokosnak lenni szar dolog. Félretéve a tréfát, a főszereplő apa a felesége súlyos balesete után megpróbálja egyben tartani a családját és helyre tenni a kisiklott életét, a legfontosabb pedig, hogy újra szeretne közel kerülni az elhidegült gyerekeihez.

18. Egy fiúról (About a Boy)
Egy fiúról /About a Boy/

Mi férfiak imádjuk Nick Hornby regényeit és hálisten’ ez a film (is) jól sikerült feldolgozás lett a szerző művéből. Egy történet a felnőni képtelen aranyifjúról, aki váratlanul szembetalálja magát az apaság kérdésével. Hugh Grant (mint mindig) itt is tenyérbemászó, ezúttal viszont jól áll neki.

17. Vásott szülők (Parenthood)
Vásott szülők /Parenthood/

Film az apáról, aki egy „picit” túlzásba viszi a dolgokat. Tökéletes szülő szeretne lenni, ám minden nem sikerülhet. Régi kedvenc a 80-as évekből. Tegye fel a kezét, aki gyerekkorában nem szerette Steve Martin ügyefogyott, mégis szimpatikus bénázásait?

16. A boldogság nyomában (Pursuit of Happynes)
A boldogság nyomában /Pursuit of Happynes/

Egy hajléktalan apa és fiának története a kitartásról és túlélésről. Bár ez az amerikai álomról szóló igaz történet lehetne nagyon csöpögős is, végül csak egy kicsit az, és ez főleg – az ekkor még kevésbé agymosott – Will Smithnek köszönhető, aki itt még megmutatta, hogy ha éppen jó formában és kezekben van, akkor ismeri a színész szakma csínját-bínját.

15. Csillagok között (Interstellar)
Csillagok között /Interstellar/

A sci-fi, ahol rekordot dönt az egy percre jutó bőgések és logikai bukfencek száma. A történet szempontjából azonban fontos, sőt, központi szerepet tölt be a Matthew McConaughey által játszott Cooper és a lánya közti viszony és a „dimenziókon átívelő szeretet”. Nem kedvenc, de mindenképpen itt a helye a listán.

14. A kárhozat útja (Road to Perdition)
A kárhozat útja /Road to Perdition/

A film, amelyben Tom Hanksről elhittük, hogy profi bérgyilkos, de eközben is jól állt neki a szerető családapa szerepe. A fiával a maffia elől menekülni kényszerülő férfi képregény alapján készült története izgalmas, kalandos és egyedi. Ráadásul filmtörténeti jelentősége is van, hiszen ez Paul Newman utolsó (előszereplős) mozifilmje.

13. Életünk apával (Infinitely Polar Bear)
Életünk apával /Infinitely Polar Bear/

Egy kevésbé ismert rejtett kincs az egyik nagy kedvencemmel, Mark Ruffalóval a főszerepben. Egy mániákus depressziós férfi igaz története, aki nehéz körülmények között kénytelen megbirkózni az apaság kihívásaival, néhol több, néhol kevesebb sikerrel. Egyszerre vicces és megható, kedves film a szülői szeretetről és az összetartásról.

12. Kezdők (Beginners)
Kezdők /Beginners/

Az Ewan McGregor által játszott főhős itt nem apa, de elveszítette az apját és a film központi eleme a vele való kapcsolata és a rá való visszaemlékezések. A papa ugyanis 75 évesen, több évtizednyi házasság után jött rá, hogy meleg, a fiúnak pedig nem csak ezzel, hanem a saját kisiklott életével is meg kell küzdenie.

11. Juno
Juno

Tiniszerelem, tiniterhesség. Egy középiskolás lány és a vele egykorú barátja – akinek jóformán még a szakálla sem nőtt ki – hirtelen nagyon komoly kihívással találja magát szembe. Kicsit drámai, kicsit könnyed, ám annál élvezetesebb és okosabb vígjáték. A filmben a lány édesapja is fontos szerepet kap, az őt játszó J.K. Simmonst pedig ma már a Whiplash emlékezetes tanáraként vagy éppen az új, brutálisan kigyúrt Gordon felügyelőként ismerjük.

10. 40 és annyi (This Is 40)
40 és annyi /This Is 40/

„Te vagy a kedvencem az egész világon” – hangzik el a filmben, ami szerintem az egyik legcukibb szerelmi vallomás. A 40. születésnapjuk okozta válsággal küzdő szülők közül a férfi (Paul Rudd) viseli nehezebben az élet viszontagságait, de ez a Judd Apatow vígjáték (is) segít könnyebben és finom humorral szembenézni a hétköznapok gondjaival.

9. Felkoppintva (Knocked Up)
Felkoppintva /Knocked Up/

Mi történik, ha egy állandóan henyélő, céltalanul élő tépős arcnak hirtelen szembe kell néznie az apaság kihívásaival és egy tőle teljesen ellentétes emberrel kénytelen közösen megoldani ezt a váratlan élethelyzetet? Jópofa vígjáték lesz a vége, ahol jut idő egy emlékezetes apa-fiú beszélgetésre is a fűről. Judd Apatow rulez!

8. Édentől keletre (East of Eden)
Édentől keletre /East of Eden/

James Dean három filmje közül az egyik, és talán a legjobb. A Steinbeck regény alapján készült film három generáción átívelő története két testvérről szól, akik egymás ellen küzdenek az apjuk szeretetéért. Természetesen ennél azért jóval több van ebben a klasszikus történetben, ám a szülők fontos szerepet töltenek be itt is.

7. Biciklitolvajok (Ladri di biciclette)
Biciklitolvajok /Ladri di biciclette/

Olasz klasszikus 1948-ból a római nyomornegyedben élő családapáról, aki nagy nehezen plakátragasztói állást kap, ám az első munkanapon ellopják a legfontosabb munkaeszközét: a kerékpárját. Az apa-fiú kapcsolat központi szerepet kap ebben a tragikus, mégis felemelő történetben.

6. Kramer kontra Kramer (Kramer vs Kramer)
Kramer kontra Kramer /Kramer vs Kramer/

Egy fiatal apuka egyedül marad a kisfiával, miután az anya magukra hagyta őket. Mondanom sem kell, hogy a döcögősen induló kapcsolatból szoros kötelék alakul ki, ám kis idő múlva újra megjelenik az anya és követeli vissza a gyereket. Egy igazi, hibátlan, több Oscar-díjas klasszikus Dustin Hoffman és Meryl Streep jutalomjátékával. Ennél többet nem lehet hozzátenni.

5. Nagy hal (Big Fish)
Nagy hal /Big Fish/

A film, amelyik után minden alkalommal törölgetem a szemem. Ez a film Tim Burton azon időszakából való, amikor még ízlésesen tudott élvezhető filmeket készíteni. Az évek során én is mindig újra előveszem ezt a meghatóan szép és játékosan csodálatos mesét az életnek nevezett nagy kalandról. A központban egy apa és fiú kapcsolata. Minden felnőtt fiúgyermeknek kötelező darab!

4. Az oroszlánykirály (The Lion King)
Az oroszlánykirály /The Lion King/

Emlékezetes moziélmény a gyerekkoromból. Természetesen a szüleimmel láttam és pityeregve kapaszkodtam az apámba, amikor Simba elveszítette . . . hát, tudjátok kit. Csodálatos Disney klasszikus, a gyerekkel biztosan újranézős.

3. Némó nyomában (Finding Nemo)
Némó nyomában /Finding Nemo/

Nem múlhat el ez a lista sem Pixar mozi nélkül. A fiát kereső bohóchal története azóta már klasszikusnak számító kiváló mozi, amely az évek során milliók szívét ejtette rabul, és nem csak a gyerekek, hanem minden jóérzésű felnőtt imádja.

2. Az élet szép (La vita e bella)
Az élet szép /La vita e bella/

Néhol komikus, mégis fájdalmasan letaglózó, gyönyörűszép történet Guidóról és a fiáról. A második világháború idején táborban élő apa, hogy a fiát megkímélje a borzalmaktól, azt találja ki, hogy ami körülveszi őket, az valójában egy nagy játék. Csodálatos film a szeretetről, a papírzsebkendő használata pedig garantált!

1. Az élet fája (The Tree of Life)
Az élet fája /The Tree of Life/

Egyik kedvenc rendezőm, Terrence Malick szemet gyönyörködtető és lélekemelő vizuális költeménye az életében megrekedt, megfásult férfiról, aki visszagondol gyerekkorára és a szigorú apjával való viszonyára. Brad Pitt a kemény apa szerepében hiteles, a film pedig tökéletes!

A cikk másodközlés, az eredeti listát az Apu-kalipszis blogon olvashatod.