Turbógyors csiga a konyhából

„Néha annyi időm sincs, mint úgy általában, ilyenkor van szükségem turbógyors receptekre.” R. Fonyó Barbara olyan finomság elkészítésében segít, ami nem csak lenyűgözően néz ki, de hihetetlen gyorsan el is készül.

Öt gyerek édesanyjaként elég hamar megtanultam nem sokat pepecselni egy-egy étel elkészítésével, legyen szó akár főételről, akár csak egy sima süteményről/édességről, de a gyerekeim szerint még így sem vagyok elég gyors. Na, igen, de a húsnak meg kell főnie/sülnie, a desszertnek való nyers tésztának meg kell kelnie és az bizony nem öt perc. Na, ezt viszont ők nem értik. Hogyan hozható e két, szöges ellentétben álló álláspont közös nevezőre? Nos, a legegyszerűbb megoldás, ha turbógyors sebességre kapcsolok és a sütemények elkészítésénél megspórolom az egyik fázist, például elhagyom a hosszú kelesztést.

Természetesen nem minden finomságnál működik ez a módszer, de a nagy öreg, klasszikus péksüteménynél, a különféle töltelékkel édesített csigánál pont igen és ez nagy örömmel tölti el a csemetéimet. Persze nagyon szeretik a hagyományos, kelesztett változatot is, amelynek a formáját – csakis a változatosság kedvéért – néha megreformálom, de amikor a múltkor üresen tátongott a reggeli péksütemények tárolására szolgáló edény, ez a lehetőség szóba se jöhetett, mert turbógyorsan a tudomásomra hozták, hogy ők menten éhen halnak, ha nem varázsolok valami harapnivalót az asztalra kvázi azonnal.

Hogy elkerüljük a tömeges néppusztulást az ötödik emeleten, gyorsan feltúrtam a nagy, közös családi receptgyűjteményt, ahova mindenki bedobálja, amit valaha is kipróbált vagy ki akart próbálni és megtaláltam a tökéletes kiindulási alapot, amelyben minden együtt volt, ami kellett, csak éppen az időrabló kelesztés hiányzott. Én csak a tölteléken változtattam egy csavarintással egy kicsit, olyan két legyet egy csapásra módon… A végeredményt látva és kóstolva pedig senki nem mondta volna meg, hogy sütéssel együtt mindösszesen fél órát vett igénybe a kisebb szakajtónyi friss édes csiga elkészítése.

*a képeken csak a kakaós változat szerepel, mert a diós és a fahéjas az újdonság erejével hatott s még azon melegében elfogyott

Turbógyors édes csiga

Forrás: momwithfive.com
Forrás: momwithfive.com

Előkészítési idő:  15 perc Főzési, sütési idő:  13 perc Összes idő:  28 perc

Mennyiség: 20

Gyors, finom klasszikus finomság kakaóval vagy dióval töltve

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1,8 dl tej
  • 2-3 evőkanál 20 %-os tejföl
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 zacskó porélesztő
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 csomag sütőpor

Töltelék:

  • kakaós változat:
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ½ csomag vaníliás cukor
  • diós változat:
  • 8 dkg darált dió
  • 2,5 dkg porcukor
  • 5 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütésen 200 Celsius fokra.
  2. Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre.
  3. Keverjük össze a többi hozzávalót, adjuk hozzá a tejet és gyúrjuk rugalmas tésztává.
  4. Pihentessük 10 percig, majd lisztezett felületen nyújtjuk ki a nyers tésztát téglalap formára.
  5. Gondolatban felezzük meg a tésztát keresztbe.
  6. Az egyik oldalfelet kenjük meg olvasztott vajjal (ne használjuk fel az egészet), majd oszlassuk el rajta egyenletesen a kakaóval elkevert kétféle cukrot, végül öntsük nyakon a maradék vajjal.
  7. A másik fél megkenéséhez keverjük össze a diós töltelék összes hozzávalóját és kenjük meg vele a tésztát.
  8. Ha végeztünk a töltelékekkel, a hosszabbik oldalán kezdve tekerjük fel a tésztát.
  9. Vágjunk belőle 2 cm széles darabokat, majd az így kapott csigákat rendezzük el szépen sütőpapírral bélelt sütőlemezen.
  10. Kenjük meg az oldalukat egy felvert tojással és 12-13 perc alatt süssük készre.
Forrás: momwithfive.com
Forrás: momwithfive.com

Tipp: Fahéjas változatot is lehet készíteni, csak a kakaóport kell lecserélni őrölt fahéjra (ha a teljes tésztamennyiséget fahéjasra szeretnéd, a kakaós tölteléknél jelzett vaj és a cukor mennyiségét duplázd meg és ne feledd, minél több fahéjat használsz, annál intenzívebb lesz az íze a csigának, így az elején csak óvatosan a mennyiségével!)

A megjelent képek Barbara saját felvételei. A cikk másodközlés, az eredeti receptet a Mom With Five blogon találjátok.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük