Rendezett (nagy)családos élet

„Öt gyerekkel a rendezett élet a vágyálom kategóriába tartozik, de azért én kitartóan próbálkozom: egy jó naptár pedig már fél siker!” R. Fonyó Barbara ötletgyűjteménye a mindennapok stílusos rendszerezésére.

Pontosan egy évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy a családi életünk kordában tartásához a hangerőmön kívül szükségem van egy másik külső segítségre is, nevezetesen  egy (vagy még inkább több) naptárra. Addig mindent fejben próbáltam meg összerakni, kibogozni, fontossági sorrendbe tenni, de idővel be kellett látnom, öt gyerek sok, a fejem pedig kicsi… mondjuk, ha hét lenne, az már talán elegendő lenne. A gyerekek szerint néha van is, például, amikor házisárkány üzemmódba kapcsolok, de szerencsére ez nem állandósult szerepem… még.

A megjegyzéses módszernek megvolt az az előnye, hogy csak a legfontosabb dolgok maradtak meg a fejemben, a többi a feledékenység jótékony homályába veszett és csak egyszer-kétszer fordult elő, hogy ránk telefonáltak valahonnan, mert nem mentünk el, nem vittük be vagy éppen nem hoztuk haza… például valamelyik gyereket. Na, ezek kivédésére kezdtem el falinaptárat és gyűrűs kalendáriumot használni. A módszer még nem tökéletes, mert telefonok így is előfordulnak, de most már legalább írásos bizonyítékom is van a hülyeségemre szenilitásomra. Hurrá! De a legnagyobb előnye mégis csak az, hogy így könnyebb visszakeresni, mit is felejtettünk el és hol is kell keresnünk a gyerekeinket, ha nem találnánk őket a megszokott helyükön.

Az elmúlt időszakban annyira belejöttem ebbe a naptáras dologba, hogy sikeresen megfertőztem vele a családtagjaimat is, így most már ott tartunk, hogy a gyerekeknek is vannak saját, külön bejáratú darabjaik, amelyeket így-vagy úgy – érettségi szintjüknek és vérmérsékletüknek megfelelően -, de használnak: összefirkálják, papírrepülőt hajtogatnak belőle, céltáblaként vagy rajzoláshoz alátétként alkalmazzák, de már láttam olyat is, hogy egy-egy fontos dátumot a nagyobbak megjelöltek benne, mondjuk a születésnapjukat ötvenszer bekarikázva, húsz piros felkiáltójellel megtámogatva… vagy azokat a nyári vakációs napokat, amikor végre megszabadulnak tőlünk.

Van persze közös családi példány is a konyhai mágnesfalon, amelyre minden fontos dátumot, programot rávések egyedi színkód alapján, csak még azt nem tudtam elérni, hogy használják is és ne az én szürkeállományomat vizsgáztassák nap, mint nap, vajon fel tudom-e hibátlanul sorolni az adott nap összes programját személyekre lebontva.

Amíg régebben biztosan a papírboltok polcain keresgéltem volna a naptárak között, hogy megtaláljam mindenki számára a legmegfelelőbbet, most elég az interneten körbenéznem az ingyenes letölthető példányok között és máris a kezünkben tarthatjuk a következő év legkedvesebb naptárait. (Bónusz: hangulatunktól és a gyerekeink számától függően akár minden hónapban új mintát akaszthatunk a falra a nyomtatható változatoknak hála, nem kell előre letölteni egy egész éves naptárt. Bár kizárt, hogy például Négyes lemondana a Star Wars naptárról mondjuk a vintage stílusú növényesért cserébe. Talán, ha felajánlanék neki néhány tábla csokit…)

Íme, a mi kedvenceink a 2017-es évre! A képekre kattintva az eredeti oldalon tudjátok letölteni a naptárakat.

1. Star Wars rajongóknak:

forrás: the Cottage Market
forrás: the Cottage Market

2. Rajzos-kézírásos:

forrás: Jessica Keala
forrás: Jessica Keala

3. Vintage:

forrás: A Piece of Rainbow
forrás: A Piece of Rainbow

4. Hercegnős idill:

forrás: the Cottage Market
forrás: the Cottage Market

5. Minimalista:

forrás: Foreign Rooftops
forrás: Foreign Rooftops

6. Konyhatündéreknek:

forrás: the Cottage Market
forrás: the Cottage Market

7. Szimplán feketén-fehéren:

naptar07
forrás: Inspiration Made Simple

A cikk másodközlés, az eredeti írást Barbara oldalán, a Mom With Five blogon olvashatjátok. 


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük