Három tipp, mihez kezdj férfiként az 1 hónapos gyerekeddel

Mielőtt megszületett a kislányom, azt hittem, az első három hónap semmitmondó lesz. Hiszen az újszülött ebben az időszakban még alig kommunikál, aktívan nem reagál a külvilágra, csupán eszik, alszik és a pelust telíti. Sok kifejezést hallottam már erre: „a gyerek installálódik”, „szellemvilág és a valóság között lebeg”, vagy „olyan mint a Tamagocsi: életben kell tartani”. Ficza János írása.

Sok férfi ilyenkor nem tud mit kezdeni a gyerekkel, az anyára hagyja, hogy etesse és foglalkozzon vele. Nagyon fontos azonban, hogy már az első hetektől épüljön a kapcsolat. Az apának és a gyereknek kölcsönösen meg kell szoknia, ismernie és szeretnie egymást. Minél később kezdődik el ez a folyamat, annál tovább tart és annál nehezebb lesz.

Íme tehát 3 tipp, mihez kezdj a néhány hetes gyerekeddel:

  1. Használj ki minden percet, amikor fent van!

A csecsemők a nap nagy részében alszanak, amikor pedig fent vannak, akkor is leginkább az anyától függenek. Ráadásul nekik már van közös múltjuk: 9 hónap + egy köldökzsinórnyi előnyben vannak Veled szemben, a köztük lévő kapcsolat megkérdőjelezhetetlen. Neked férfiként naponta csupán néhány órád van, hogy valóban a gyerekeddel légy. Használd ki ezt az időszakot!

Fogd a kezedbe, beszélj hozzá, mesélj neki, nevess rá, még akkor is ha nem reagál, hogy MINÉL TÖBBSZÖR LÁSSON, HALLJON ÉS ÉREZZEN.

  1. Tartsd rendben az otthonotokat!

Rakj rendet, takaríts, főzz, vásárolj be, egyszóval vedd ki a részed a háztartásból! A párod ebben az időszakban még nagyon a babához van kötve, nem beszélve arról, hogy a szülést is hetekig kell kipihennie. A Te feladatod, hogy tehermentesítsd őt legalább azzal, hogy elvégzed az otthoni tennivalókat. Ez ugyanúgy a gyerek érdeke is, ezzel tudsz a legtöbbet tenni érte, nem a pénzkereséssel.

  1. Foglalkozzatok vele közösen!

A babának már ebben a korban is éreznie kell, hogy ti EGY CSALÁD VAGYTOK. Ketten együtt vagytok neki a biztonság és közösen minden szórakoztatóbb, mint külön-külön. Cserélj Te is pelenkát, légy ott a szoptatásnál, fürdessétek és altassátok el együtt. Ne hagyd magára az anyukát!

A cikk másodközlés, az eredeti írást az Apu-kalipszis blogon olvashatod el.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük