Sajnos egyre többen ismerik fel, hogy kellemetlen panaszaik hátterében lisztérzékenység áll. Kezelésére egyelőre a legjobb gyógymód a gluténmentes étrend. Most azoknak szeretnénk ezzel a recepttel kedveskedni, akik egy igazán finom, gluténmentes kenyeret ennének. Természetesen azok is kipróbálhatják, akik nem lisztérzékenyek, hiszen az íze szuper!
Mivel többen kérték, úgy gondoltam megosztok egy nagyon finom kenyér receptet is. Megmondom őszintén, büszke is vagyok rá, ugyanis az én drága Férjem fejlesztette tökélyre 🙂 Nagyon finom és laktató, ráadásul mivel mi készítjük, tudjuk, hogy valóban mi kerül bele. Továbbá jó hír az is, hogy sem kenyérsütő gép, sem dagasztógép nem kell hozzá, csak egy robotgép, egy vekniforma (nagyobb szupermarketekben lehet kapni) és egy sütő. Melegen, a sütőből frissen kivéve a legfinomabb véleményem szerint, és nagyon hasonlít az íze a normál kenyerekhez, ami talán öröm lehet a legtöbb gluténérzékenynek. A barátaim közül is vannak, akik lisztérzékenyek, nekik is szeretnék kedveskedni ezzel a kis recepttel. 🙂 Lássuk is az összetevőket és az elkészítést. A hozzávalókat diétás termékekkel foglalkozó üzletben lehet beszerezni.
Hozzávalók:
10 dkg Coelipan gluténmentes liszt
30 dkg Mester Család gluténmentes KenyérMix liszt
10 dkg rizsliszt
5 evőkanál olívaolaj
fél liter víz
2 dkg élesztő
kávéskanál só
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (Coelipan lisztet, a Kenyérmixet és a rizslisztet) kimérjük, a robotgép edényébe öntjük, majd hozzáadjuk az egészen apróra morzsolt 2 dkg élesztőt. Ezután egy kávéskanál sót, majd jöhet az 5 evőkanál olívaolaj.
Ha minden benne van a tálban, akkor óvatosan indítsuk el a robotgépet sima verőkkel -nem dagasztóval – és szép lassan töltsük hozzá a fél liter vizet. Fontos, hogy a robotgépünk jó erőben legyen, mert a tészta elég sűrű lesz. Mikor már láthatóan összeállt és nem csomós a tészta – ami inkább emlékeztetni fog minket egy krémre – tegyük át egy előre kiolajozott vekniformába. Jól kenjük ki a szélére, mert a közepe nagyon fel fog púposodni, mint ahogy azt a képeken is láthatjátok. Tegyünk bele pár vágást is, hogy mutatósabb legyen.
A sütő előre melegítve 200°C-on alsó-felső légkeveréses módban körülbelül 1 óra alatt sült meg nálunk.
A Férjem a későbbiekben módosított a hozzávalókon, mégpedig úgy, hogy a Coelipan lisztet kihagyta, és a rizslisztet dupla adag barna rizslisztre cserélte le. Így igaz nem nőtt ilyen szép nagyra, kicsit tömöttebb volt, de finomabb.
Ezekkel az arányokkal egy körülbelül 75dkg-os kenyeret készíthetünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szerző: Farkas-Halász Évi
Forrás: Anyaként is fitten blog