Hogyan válasszunk családi napközit?

Amikor eljön az idő és úgy alakul, hogy szeretnénk, hogy a gyerekünkre rendszeresen vagy alkalmanként felügyeljenek, vigyázzanak, míg mi dolgozunk, ügyeket intézünk, felmerül a kérdés: milyen helyet válasszunk számára, hová vigyük?

Persze azonnal eszünkbe jutnak a legfontosabb tényezők: legyen jó a légkör, figyeljenek oda a gyerekre, a pedagógusok legyenek szakképzettek, változatos programok, foglalkozások színesítsék a mindennapokat, alkalmazkodjanak a szülők munkabeosztásához… és már el is vesztünk a rengeteg kívánság tengerében.

Természetesen célszerű a kezdeti lelkesedés után közösen átgondolni a leglényegesebb szempontokat, sorra venni, melyek fontosak a gyerek és melyek a szülők számára. Ebben próbálunk meg egy kicsit segíteni.

1. A gyerek szempontjai

•  A helyszín minden szempontból illeszkedjen a gyerek igényeihez és szükségleteihez! Ha tehetjük, válasszunk olyan napközit, amely rendelkezik nagy kerttel, ahol a gyerekek szabadon szaladgálhatnak, homokozhatnak a friss levegőn, tornázhatnak a napsütésben! (Melyik gyerek szeretné az idejét egy zárt helyen tölteni?) Látogatásunkkor figyeljünk meg az épület állapotát, tisztaságát. (A poros, netalán penészes környezet egészségkárosító lehet, ha tehetjük, kerüljük el ezeket.) Különösen jó, ha nemcsak az épület adottságai, hanem a közvetlen környezete is megfelelő, részesítsük előnyben a zöldövezeti napköziket a büdös, belvárosi levegőjű óvodák helyett. A csoportszobák látogatásakor nézzünk „gyerekszemmel”, az a jó, ha egyszerre barátságos és biztonságos.

•  A pedagógusok legyenek szakképzettek! Nemcsak nekünk, hanem a gyerekeink számára is fontos, hogy kikkel töltik a napjukat, kik vigyáznak rájuk, hogyan viselkednek velük a nevelők. Célszerű olyan helyet választanunk, ahol a gyerekekkel foglalkozó felnőttek korszerű pszichológiai és pedagógiai ismeretekkel rendelkeznek és ezeket a gyakorlatban is tudják alkalmazni. Ha tehetjük, ismerkedjünk meg a pedagógusokkal, az intézmény vezetőjével, hogy személyes benyomásokat szerezhessünk és így akár önmagunkat is megnyugtathatjuk, gyerekünk jó helyen van.

•  Legyen napirend! Mindenki tudja, hogy egy kisgyerek számára fontos, hogy legyen egy kiszámítható rendje a napnak. Kérdezzünk rá, nézzünk utána, hogy a kiszemelt napközi milyen napi rutint követ és ez mennyire illeszkedik a gyerekünk személyiségéhez!

•  Legyenek játékos és fejlesztő programok! Kisgyerekkorban egyszerre van könnyű és nehéz dolgunk, ha a kicsikkel való foglalkozásról van szó, hiszen ebben a korban nyitottak és érdeklődőek, viszont okozhat némi fejfájást, ha arra gondolunk, hogy egyszerre több területet érdemes fejlesztenünk (pl. finommotorika, testkép, koordináció stb.), többféle gyakorlattal. Általában a napközik változatos programokkal foglalkoznak a kicsikkel, de tájékozódjunk előre afelől, milyen típusú foglalkozásokra helyezik a hangsúlyt és azt milyen rendszerességgel teszik, a foglalkozásokat szakemberek vagy a nevelők végzik? Mindezek birtokában könnyebben tudunk dönteni arról, hogy a programok mennyire illeszkednek gyerekünkhöz.

•  Legyen társaság! Nem kell magyarázni, mennyire fontos, hogy a gyerek minél több időt töltsön a kortársaival, ezért látogassunk el a napközibe és érdeklődjük meg, hányan vannak egy csoportban, hány csoporttal foglalkoznak egyszerre! Mindemellett, lényeges azt a szempontot is szem előtt tartani, hogy egy kisebb létszámú közösségben nagyobb figyelem jut a gyerekekre, és ez az egyéni odafordulás és bánásmód csak az előnyünkre válhat.

•  Figyeljünk az étkezésre! Szintén nem szorul magyarázatra mennyire fontos, hogy a gyerekek egészségesen, kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozzanak. Erre ma már hazai és nemzetközi szabályok vonatkoznak, bevett gyakorlatok készültek, melyeket a napközik is átvettek, alkalmaznak. Azonban arra még mindig kevés a példa, hogy az ételintoleranciával, allergiával küzdő gyerekek is minden probléma vagy szülői segítség nélkül étkezzenek a bölcsődékben és óvodákban. Ha érintettek vagyunk, mindenképpen kérdezzünk rá előre, hogy az intézmény tud-e fogadni ételallergiás, -intoleranciás gyereket.

2. A szülők szempontjai

•  Számoljunk utána! Természetesen a gyerek ellátásakor felmerülő költségek előzetes otthoni kalkulálásakor nem az állami intézményeket érdemes alapul vennünk, hanem célszerű ár-érték arányban gondolkodnunk. Készíthetünk listát is arról, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kapunk a befizetett összegért (külön programok, foglalkozások, kis létszámú csoportok, korszerűen kialakított, igényes környezet, magasan kvalifikált pedagógusok, családias hangulat, egyéni odafigyelés stb.) és ezek számunkra megfelelőek-e.

•  Szülői szolgáltatások! Igen, igen, elsőre szokatlanul hangzik, hiszen egy gyerekekkel foglalkozó intézmény elsősorban a kicsiknek nyújt szolgáltatást, legalábbis sokan ezt gondolják. Egy jó bölcsi és ovi azonban nem csak a gyerekben gondolkodik, hanem annak tágabb környezetében, a szülőkben is, hiszen felismerik azt, hogy a családdal összehangolt nevelés a legoptimálisabb. Ebbe sok minden beletartozik: a hosszított nyitvatartás, az alkalmi, félnapi vagy héten csak meghatározott napokra igényelt ellátás lehetőséget ad az egyedülálló szülőnek, a munkába visszatérni vágyó anyukának, a változó munkarendben dolgozó apukának, hogy napi feladatait a legkényelmesebben intézhesse; a napközivel kapcsolatban álló szakemberek azonnali és hatékony segítséget tudnak adni, ha probléma, krízis következne be család életében; a rendszeres (akár napi) konzultáció, visszajelzés pedig segít a gyerekünk mélyebb megismerésében. Tehát érdemes ezekről is tájékozódnunk, és ezeket is mérlegelhetjük az ár-érték szempont megbeszélésekor.

Egy jól megválasztott családi napközi óriási segítséget nyújt a szülőknek és kellemes, inspiráló környezetet biztosít a gyerekeknek. Célszerű ezért minél több szempontot megfontolni és körültekintően döntést hozni.

Ha ti még nem döntöttetek, nézzetek körül a Szülők Háza családi napközijeiben vagy szeretettel várunk benneteket a szombati nyílt napunkra!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük