„Minden döntést együtt hozunk meg.” -interjú Kovách Lászlóval

Egy harmonikus házasságban puzzle darabokként egészítik ki egymást a párok. Borbás Erika színművésznő és énekesnő sokszor lép fel esténként. Férje nem bánja, jól meg tudják szervezni a hétköznapokat. Napközben Erikának jut ideje a háztartásra és a gyerekekre. Esténként pedig ő tart fiús bulikat a srácokkal. Kovách Lászlóval beszélgettünk.

 

Erikától hallottam, hogy azon szerencsések közé tartozol, akiknek a munkája  a hobbija is.

Igen, így van, nagyon szerencsés vagyok. A munkámat és a családomat is imádom.  Lassan negyvenöt éves, három gyermekes családapa leszek. Egy lengyel építőanyag gyártó cég magyarországi képviseletének vagyok a vezetője.

Erikát a színpadon láttad meg?

Nem, egy szórakozóhelyen pillantottam meg őt tizenegy évvel ezelőtt. Egerbe utaztam meglátogatni a szüleimet. Este a barátaimmal beültünk beszélgetni, ott találkoztunk egy színészcsapattal, köztük volt Erika is. Mindketten felfigyeltünk a másikra. Ezután Budapesten találkozgattunk, hisz mindketten itt éltünk és dolgoztunk.

Két szép fiatok van. Milyen változást hozott az életetekbe, hogy szülővé váltatok?

Életem legnagyobb élménye volt, mikor megszülettek a gyermekeink. Ehhez hozzátartozik, hogy mikor találkoztunk, már érettek voltunk arra, hogy családot alapítsunk. Mindketten nagyon vágytunk már gyermekre, így semmi hiányérzet nem maradt bennünk. Számomra nem hozott akkora változást a hétköznapokban, hisz én ugyanúgy eljártam dolgozni, a napi rutin anyára maradt. Viszonylag gyorsan jöttek egymás után a gyerekek, Erika sokat volt velük otthon, és egy kis biztatás kellett a részemről, hogy újra visszatérjen a színpadra.

Erika többször lép fel esténként. Ezt hogyan tudjátok megoldani, veled vannak a fiúk?

Igen, nálunk egy speciális helyzet van, különböző idősávokban vagyunk elfoglaltak. Én napközben dolgozom, a párom pedig esténként sokszor fellép. Minden megoldható, csak szervezés kérdése. Erika hozza-viszi a gyerekeket, napközben a konyhában tevékenykedik, takarít. Szerencsés vagyok, mert mindent elvégez, mire hazaérek. Amikor esténként dolgozik, nagyon szívesen vagyok a srácokkal. Fiú bulit tartunk, ilyenkor kicsit más szabályok vannak. A gyerekek egyikünkből sem szenvednek hiányt.

Lazábbak a szabályok, mint anyával? Mi a nevelési elved?

Meggyőződésem, hogy minden pillanatban – akkor is ha idegesek vagyunk – a gyerekek szemével kell nézni a helyzetet. Meg kell hallgatni őket, és nem „lerázni”.  Ezekre tudatosan figyelek. Erika van többet a fiúkkal, főleg az ő elvei szerint neveljük őket, de ha valamit meggyőződésből jónak tartok, azért küzdök.

A nagyszülők besegítenek nálatok?

A nagyszülők vidéken élnek, de ha megkérjük őket bármikor szívesen eljönnek, akár több napra is. Erre ritkán van szükség, például ha én külföldre utazom és a párom is fellép.

Ki szoktatok mozdulni kettesben?

A harmadik gyermekünkkel várandós Erika. Ritkán tör ránk, hogy elmenjünk valahová kettesben.  Ha vacsorázni, táncolni támad kedvünk, bébiszitter vagy a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre.

Divatos fogalom ma az „énidő”, neked jut időd magadra? Mi az ami feltölt?

Nekem a munkám a hobbim, így legtöbbször feltöltődve érkezem haza.  A sport nagyon jó feszültség levezető és a stressztűrő képességet is fokozza, ezért hetente egyszer eljárok focizni, és otthon is edzem kicsit. A barkácsolás szintén el tudja feledtetni a hétköznapokat. A családi házunkon mindig akad felújítani való, és a legtöbb dolgot meg tudom csinálni. Ilyenkor újra gyermekként tudok alkotni. Ezenkívül szeretem rendszerezni a fotóinkat, videóinkat. Ez általában éjszakánként történik, mikor a gyermekek már alszanak.

Szerinted mitől működik jól egy kapcsolat?

Nagyban meghatározza a kapcsolat sikerességét, hogy valóban fel van-e rá készülve az ember, hogy családot alapítson. Minden döntést együtt hozunk meg. Emellett fontos, hogy figyeljünk a másikra, megbízzunk benne, és engedjük, hogy ő is megvalósíthassa magát.

 

Rizsányi Rózsa

Az interjúsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.

logok


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük