„Itt van az ősz, itt van újra”…és vele együtt újra itt van a szőlőszezon. Nem is gondolnánk mennyi értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak ezek a kis bogyók. Mielőtt azonban a fürtök jótékony hatására rátérnénk, ejtsünk néhány szót e gyümölcs történetéről, amely 8000 évre vezethető vissza.

A kaukázusi népek fedezték fel és kezdték el termeszteni, hogy bort készíthessenek belőle. Európát a rómaiak ismertették meg a kitűnő gyümölccsel. Szinte minden európai nép történetében van néhány szőlővel kapcsolatos monda, mese vagy rege. Kutatások szerint az első jelentősebb borkészítők az egyiptomiak voltak. Egyiptomban Ozirisnek, a halál és az újjászületés istenének tulajdonították a szőlőtermesztés meghonosítását. Szőlőtermelés már Magyarországon is igen régóta van. Ezt bizonyítja az írásos emlékeken kívül az ásatásokból előkerülő sokféle szőlőművelő szerszám (metszőkés, kapa, stb.) is. A honfoglaló magyarok már itt találtak szőlőt, és letelepedésük után – a gabonatermelés mellett – a szőlőművelést sajátították el leghamarabb.

A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot – szőlőcukrot – tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri betegségekre.

Az egészséges bőr szolgálatában.

Számtalan kozmetikai szer sorakozik a boltok polcain, melyeknek legfőbb hatóanyaga a szőlőben található polifenol., amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású természetes anyag, javítja a vérkeringést, és megtartja a bőr rugalmasságát. A szőlőben lévő egyéb hatóanyagok pedig serkentik a bőrnek oly fontos kollagén- és az elasztintermelést.

Fogyasszuk tehát bátran a fürtöket, hiszen gyógyít, tisztít, szépít és nem utolsó sorban nagyon finom!

Írta: Drilla Andrea


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük