Télen, mikor kissé fakó a zöldséges pultok kínálata a nyári szín kavalkádhoz képest, egy zöldség mégis „bearanyozza” a standok kínálatát. Ez pedig nem más, mint a sütőtök. Messziről virítanak a különböző sárgás árnyalatban pompázó, kisebb nagyobb darabok, mind azt várva, hogy finom, ízletes csemegét készítsünk belőle a hideg téli estékre.

Mit is érdemes tudnunk erről a nálunk kissé elhanyagolt zöldségféléről?

A sütőtök – a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan – Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. Magyarországon is már nagyon régóta termesztik, ugyanis igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricásokban is. Őseink számára nem csak a kemencében sütött tök szolgált eledelül, hanem a táplálkozásukban a pirított tökmag fogyasztása is komoly szerepet kapott. Számos jótékony hatása ismert: magas a -C; -B vitamin tartalma, jelentős mennyiségű gyulladás gátló omega-3 zsírsavat tartalmaz, könnyen emészthető (ezért már csecsemőkorban adható), remek béltisztító. A megfázásos betegségek hatásos gyógyítója, de minden elváltozás, amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő -A vitaminnal. Ezek mellett a máj, a szív, a petefészek és a prosztata panaszokat is enyhíthetjük vele.

Számtalan elkészítési módja ismert. Legelterjedtebb a sütés, ahogyan azt a neve is mutatja, de készíthetünk belőle ízletes levest, főzeléket, lekvárt, rétest és egyéb süteményeket is.

Aki pedig kedvet kapott, és egy remek sütőtök krémlevessel szeretné meglepni családját, annak íme egy recept, ami az én családomban nagy sikert arat, akár hányszor az asztalra kerül. nagy előnye még, hogy gyorsan elkészíthető, nem igényel különösebb „szakácstudományt”,  és pénztárcakímélő.

 

Hozzávalók:
1db kanadai tök
3db hagyma
curry
tejszín
húsleves kocka
aranypaprika: erős paprika
kevés olaj

 

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, , a hagymát az erős paprikát, és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk, majd öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a húsleves kockát.. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ez alatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd pirított tökmaggal tálaljuk.

 

Jó étvágyat hozzá!

Írta: Drilla Andrea


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük