babazsúr, Szülők Háza Magazin

Babazsúr – egészségesen és hangulatosan

„Legyen az ételed az orvosságod és az orvosságod az ételed” (Hippokratész)

Működhet a babazsúr cukormentes szülinapi menüvel?

Amikor 4 éves keresztlányom egy nap azt a bejelentést tette az óvodából hazafelé jövet, hogy hétvégén „bulira” hivatalos, és hároméves lányaimat is magával viszi, nyeltem egyet, és magamban megállapítottam: az ünneplést nem lehet elég korán elkezdeni. Így hát átestünk az első babazsúron, amit aztán sorban egyre több követett, és egyszercsak azt vettem észre, hogy havonta részesei vagyunk egy-egy újabb rendezvénynek. Mivel a családban sok kisgyerek van, ikerlányaim születésnapjára 10 bölcsödés- és óvodáskorút sikerült összecsődíteni, akik már rutinos „zsúrozók” lévén nagy lelkesedéssel várták a jeles eseményt.

A készülődést tehát megkezdtük: az bölcsödei jelüknek megfelelően napocska, cseresznye és pillangó alakú meghívók szépen sorakoztak már asztalukon kiosztásra várva, a többórás programot különböző játékokkal fűszerezve összeállítottuk (mert ne felejtsük: ennyi kiskorút órákon át lekötni nem könnyű feladat), és csak egy maradt hátra: a menü kitalálása. Talán szakmai ártalomnak is tekinthető, hogy a gyorsétkezdékben készült ételeket gyerekek számára nem preferálom. Az édességtálról az elhízott, adott esetben soha többet le nem fogyasztható „ducikák” jutnak eszembe, a chipsekből, kekszekből álló kavalkádtól pedig egyenesen irtózom, mert az egészséges ételek megkívánását eleve kizárja.

Úgy döntöttem tehát, hogy megpróbáljuk a látszólag lehetetlent: fogrontás, hízás- és nassolásmentes „bulit” rendezünk, ahol még az sem hátrány, ha a kis barátok egy kevés plussz vitaminhoz is jutnak. Ehhez mindössze néhány ötletre van szükség, amit most megosztok veletek, hátha kedvet kaptok hozzá.

* A helyszínen kirakott tányérkákban keksz helyett sárgarépa, alma, szőlő, sajt kerüljön összevágva nassolnivalónak.

* A szendvicsek tetejét majonéz, mustár, esetleg méz segítségével arc-, labda, katicabogár formájúra készíthetjük el, ha nyárra esik a parti, paprikával, retekkel díszíthetjük.

* Krémes sütemények helyett gyümölcstortát készítsünk, aprósütemény helyett gyümölcsbólét (ha anyukák is jönnek, nekik ennek alkoholos változatát javaslom).

* „Jópofa” ételeket is kreálhatunk, például uborkavonat, retekhóember, répaautó, sajtsátor, almaördög.

Legjobb, ha gyermekünk is részt vesz az előkészületekben, mert bár ez kissé időigényes, így a gyermek megtanulja az ételkészítésen kívül azt is, mi az egészséges, hogyan lehet széppé és kívánatossá tenni az elsőre talán idegennek tűnő élelmiszert.

Jó ötletnek bizonyult az is, amikor előre megpucolt zöldségekből és gyümölcsökből (almából, körtéből, répából, dióból, aszalt szilvából) a meghívott gyerekek játékokat, babaarcokat, készítettek, vagy amikor szőlőnyakláncot fűztek maguknak a kislányok illetve sajtvárat építettek a fiúk. Persze minden ilyen kreált játék ugyanolyan sorsra jutott: valakinek a szájában landolt és az emésztés áldozatává vált.

Még az is előfordult, hogy egy-egy ilyen alkotást kis vendégeink hazavittek „az anyunak megmutatni”.

Nekünk tehát sikerült, sőt, jól sikerült a cukormentes buli . Mindezt azért tartottam érdemesnek leírni, mert talán így más is mer egy újabb lépést tenni az egészséges életmódra nevelés irányába – akár ilyen játékos, szórakoztató formában is.

Mert ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

Írta: Dr. Simon Noémi


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük