csoki köhögés ellen

Csoki köhögés ellen

A legújabb kutatások szerint egy, a kakaóban található hatóanyag megoldást jelenthet a makacs köhögésre.Végső fázisába érkezett a klinikai kísérletsorozat, amelynek során a csokoládéban és kakaóban található teobromin jótékony egészségügyi hatásait vizsgálták a tudósok. A brit fejlesztők szerint a gyógyszer két éven belül megjelenhet a boltok polcain.

 

Évente mintegy hét és fél millió ember szenved tartós – két hétnél hosszabb ideig tartó – köhögés miatt Nagy-Britanniában. A legtöbb jelenlegi gyógyszer csak tüneti kezelést nyújt, méghozzá ópiátok formájában: a népszerű köhögés elleni szirupok kodeint tartalmaznak, ami egy természetes narkotikum.

Októberben a brit Egészségügyi Termékeket Felügyelő Ügynökség (MHRA) betiltotta a kodeintartalmú gyógyszerek alkalmazását tizennyolc éven aluli betegek esetében, az esetleges komplikációk ugyanis sokkal veszélyesebbek, mint az alapbetegség. A kutatók szerint a teobromin esetében ez a veszély nem áll fenn, és mivel a szer teljesen ízetlen, így azok is szedhetik, akik amúgy nem szeretik a csokoládét.

A teobromin csökkenti a bolygóideg irritációját, ami az egyik legfontosabb szempont a makacs köhögés legyőzésében. A BC 1036 elnevezésű szert a gyártó cég, a brit SEEK a következő néhány hónapban veti alá az utolsó tesztelési folyamatnak.

„Rendkívül nagy szükség lenne egy nem-ópiát alapú szerre, ami kiválthatná a kodeint a köhögés elleni szerek sorából – nyilatkozta Alyn Morice professzor, a Hull Köhögési Klinika munkatársa – Reméljük ez a mostani szer beváltja a hozzá fűzött reményeket és sikerrel csökkenti a betegek makacs köhögését.”

 

Írta: Szülők Háza


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük