fejfájás

Mitől fáj a gyerek feje?

Meglepően gyakran fordulnak a szülők ezzel a kérdéssel az orvoshoz. Az iskolások, sőt az óvodások körében is egyre gyakoribb panasz a visszatérő fejfájás. A szülő persze attól retteg, nehogy a kicsinek valamilyen súlyos idegrendszeri betegsége – mondjuk ki: agydaganata – legyen, s ezért nemegyszer csak akkor nyugszik meg, ha koponya CT, vagy MR vizsgálat történt. Szerencsére az aggodalom az esetek túlnyomó részében felesleges.

A fejfájásnak mind felnőtt-, mind gyermekkorban rengeteg oka lehet. Gyakran azonban semmilyen betegséget, szervi okot nem lehet találnak a a hátterében – ilyenkor beszélünk „elsődleges fejfájás betegségről”. Napjainkban gyermekeknél egyre gyakrabban találkozunk a fejfájóssággal.

Amikor „csak” tünet

Szinte nincs olyan betegség vagy állapot, amelynek tüneteként ne fordulhatna elő fejfájás. Okozhatják fertőzések, hurutok, lázas vagy láztalanul zajló betegségek, vérnyomás-ingadozás, de lehet akár gyógyszerek mellékhatása is. A fejfájás jelentkezhet a koponyaűrön belüli, de azon kívüli okok következtében is.

Gyermekkorban a tüneti fejfájás leggyakoribb oka orrmelléküregek gyulladása, de gyakran okoznak hasonló panaszokat a szem, a fog és a fül megbetegedései is. Az orr-melléküregek gyulladásában szenvedő gyermek rendszerint betegnek látszik, nehezített az orrlégzése, és többnyire lázas vagy hőemelkedése van.

A látásélesség zavara következtében fellépő fejfájás általában kétoldali, többnyire az iskolai oktatás alatt, vagy tartós tévénézést követően jelentkezik.

A koponyaűri nyomásfokozódás (agydaganat) miatti fejfájás jellegzetessége, hogy a fájdalom a fej mozgatására erősödik, és hányinger nélküli hányás kíséri. Szerencsére a fejfájással jelentkező gyerekeknek jóval kevesebb, mint egy százalékánál derül fény ilyen súlyos betegségre.

A fejfájás fajtái

Az elsődleges fejfájásnak két típusa van: a migrén és a tenziós fejfájás.

A migrénes fejfájás jellemzője, hogy általában féloldali, lüktető jellegű, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység társul hozzá. A fizikai aktivitás fokozza a fájdalmat. A migrénes fejfájást megelőzheti valamilyen bevezető tünet (aura). Ezek lehetnek látási, hallási szenzációk, érzészavarok, átmeneti végtaggyengeség, de előfordulhat egyensúlyzavar is. Gyermekkorban a migrénes rohamok az esetek többségében havonta, kéthavonta jelentkeznek, és időtartamuk két óránál rövidebb.

A tenziós típusú fejfájás diffúz, tompa jellegű. Általában a délutáni órákban jelentkező, fokozódó, tartósan fennálló panasz. Ritkán hányinger társulhat, ám hányás csak elvétve fordul elő.

Az ilyen típusú fejfájásban szenvedő gyermekek pszichológiai vizsgálata azt mutatja, hogy a tünetegyüttes hátterében gyakran áll szorongás, önbizalomhiány, családi konfliktus, tanulási (tanítási) probléma. A szorongás és az önbizalomhiány elsősorban kislányoknál fordul elő, míg az iskolai (óvodai) konfliktusok inkább a fiúkra jellemzők. Családi problémákat mindkét nemben egyenlő arányban találunk.

Kezelés

A tüneti fejfájásnál – azonkívül persze, hogy gyógyítjuk a kiváltó betegséget – magát a fájdalmat is csillapítani kell. A patikákban többnyire recept nélkül is kaphatóak azok a fájdalomcsillapító szerek, amelyek egyben lázlehúzók, és gyulladásgátlók. Mindig beszéljük meg az orvossal, hogy melyiket és milyen dózisban ajánlja.

Az elsődleges fejfájás betegségekben is szükség van gyógyszerekre, de önmagukban nem elegendőek. Fontos, hogy feltárjuk a gyerek szorongásának, rossz közérzetének okát, és ezen próbáljunk segíteni. Ha nem megy egyedül, ne restelljünk szakemberhez, nevelési tanácsadóhoz, pszichológushoz fordulni.

Írta: Dr. Vészi Zsuzsa


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük