7 kiváló sorozat az apaságról, apáknak

Elkezdődött az őszi tv szezon, ami hálisten’ nem csak azt jelenti, hogy trash realityk és tehetségkutatók lepik el az étert, hanem azt is, hogy –bár nálunk főműsoridőn kívül, vagy éppen eldugott csatornákon, de– néhány jó sorozat folytatására is van remény. Ficza János írása.

Mi a párommal nagy sorozat rajongók vagyunk (meg persze filmbuzik, a legjobb apás filmekről itt és itt olvashattok, mindenkinek ajánlom) és igen, gyerek mellett is jut rá időnk: az ősz közeledtével Emily már 8-kor alszik és mivel későn fekvők vagyunk, esténként bőven jut időnk egyéb tennivalóink mellett az éppen aktuális kedvenc 1-1 epizódjának megtekintésére. Bár nem tévézünk, hanem interneten nézzük a szériákat, a lényeg, hogy elkezdődött az idény és ilyenkor kerülnek bemutatásra az új évadok, jórészük pedig eljut hozzánk is.

Éppen ezért megnéztem, hogy – jelenleg a magyar csatornákon is futó – sorozatok közül melyek azok, amik a szülői lét kisebb-nagyobb gondjairól vagy éppen kalandjairól szólnak és apaként melyekre érdemes időt áldoznunk a szabad óráinkból.

FAMILY GUY

A Family Guy éppen az a sorozat, amit soha nem néztem tudatosan, mégis szinte az összes részt láttam. Rendszeresen elkapom a tévében és úgy belejövök, hogy nem tudom abbahagyni. Peter annyira, de annyira… hát tudjátok…. szóval annyira antihős apa, hogy már-már irigyeljük. A többit meg látni kell. Hihetetlen, hogy ez a kultikus klasszikus már 16 éve megy és a Comedy Central sincsen lemaradva, szeptemberben a 14. évadot fogják adni. Külön dicséret a magyar szinkronért.

BABY DADDY (PAPÁS-BABÁS)

Klasszikus „három férfi és egy bébi” felállású sitcom, melyben a fiatal és addig felelőtlen életet élő srác váratlanul egy kisbabát talál az ajtaja előtt. Kiderül, hogy a gyerek az övé, az anya pedig rábízta őt. Nem spoilerezem el, ha azt mondom, hogy a két haverjával egy albérletben élő Ben persze még az első részben úgy dönt, hogy felneveli a gyereket. A totál élethű szitut még felrázza egy fiatal szőke csaj, akibe persze mindig valaki bele van esve. Elsőre nincsen semmi meglepő, váratlan vagy eredeti a történetben és ez igaz a teljes bevezető évadra is. A poénok éppen olyan kiszámíthatóak, mint várnánk: a férfiak nem értenek a gyerekekhez, sokat bénáznak, de végül kiderül, hogy tudnak ők, ha akarnak. Köszi-köszi. A 4. évadtól viszont valami történt, mert minőségi változást és színvonal növekedést hozott. Amerikában idén mutatták be a 6. évadot, nálunk pedig három ment le a Petőfi TV-n. Unalmas és lazulni vágyó estéken bevállalható, főleg ha már unod a Két pasit…

THE AMERICANS (FOGLALKOZÁSUK: AMERIKAI)

A sorozat a 80-as évek Amerikájában játszódik. Elizabeth és Philip Washington külvárosában élnek két gyerekükkel, utazási irodájuk van, nagy házuk és gondtalan életük: egyszóval élik a jómódúak unalmas kertvárosi hétköznapjait. A bibi az egészben, hogy ők valójában közel húsz éve beépült KGB ügynökök, akik fedősztoriként élik az amerikai álmot. A másik életükben veszélyes, izgalmas és titkos akciókon vesznek részt, hogy Amerikából segítsék a Szovjetúniót a hidegháború késői szakaszában. Valósághű sorozat, ahol a kémek különleges kütyük és szuperképességek nélkül harcolnak és sokszor ők is megsérülnek. De az érzelmek is reálisak: a bűntudat, a kétségek és a bizalom kérdése nem csak a munkájukban, hanem a házasságukban is megjelenik. Ez a zseniális sorozat a korabeli miliő, az egyedi és egyre sötétedő hangulat, a remek sztori, a kidolgozott karakterek, az érdekes mellékszereplők, na meg a kiváló színészek miatt gyorsan függőséget okoz. A második évadtól a kamaszodó gyerekek is egyre fontosabb szerephez jutnak, hiszen a szülők kettős élete az ő sorsukra is kihat. Ez a történetszál pedig egy újabb réteget ad a sztorihoz: minden szülőnek van egy, a gyerekei előtt nem ismert „másik” élete, amit ők csak fokozatosan ismernek meg és fedeznek fel. Nem kell hát titkosügynöknek lenni ahhoz, hogy mi is átérezzük a főhősök döntéseinek súlyát. Minden gondolkodó lénynek kötelező darab.

THIS IS US (RÓLUNK SZÓL)

Még csak az első évad ment le (nálunk is), de máris kultstátuszt tudott kivívni magának, agyondíjazták, bár sok kritikus utálta. Bírálói szerint nyálas és a szereplők sokat picsognak, a rajongók szerint viszont őszinte, provokatív és a szó jó értelmében vett igazi érzelmi hullámvasút. A történetben négy ember élete fonódik össze, akik mind ugyanazon a napon születtek. Egy többszereplős, néhol vicces, néhol szentimentális családi történet, ahol a szülői lét központi szerepet kap. Sok kényes témával foglalkozik: élet és halál, szerelem és válás, drogfüggőség, rasszizmus, homoszexualitás vagy éppen a kóros elhízás… És nem utolsó sorban ez egy olyan sorozat, ahol a férfiak is érzelmi kríziseken mennek át. A szereplők közül kedvencem Jack, aki megtestesíti azt a hibázni képes, de mégis jószándékú férjet és apát, amilyenek lenni szeretnénk. Minden érző lénynek kötelező darab.

THE AFFAIR (A VISZONY)

A középkorú Noah New Yorkban él, középiskolai tanárként dolgozik, felesége gazdag családból származik, négy szép gyereket nevelnek. A férfinak látszólag mindene megvan, amire vágyhat. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – mindez mégsem elég neki. Első könyve mellett mindenki elment, a másodikat éppen szeretné megírni, de írói válság gyötri. A nagyobbik gyerekekkel egyre több a probléma, a felesége szüleivel kölcsönösen utálják egymást. A láthatáron pedig feltűnik egy fiatal nő, aki éppen annyira titokzatos és dögös, hogy érdemes legyen vele kalandba keveredni. A végzet asszonya pedig egy mélységes tragédia súlyát hordozza magával, így megváltásként tekint az új kapcsolatra. A kettőjük közti kalandból lassan titkos viszony szövődik. A sorozat attól válik egyedivé, hogy minden rész két ember szemszögéből mondja el ugyanazt a történetet: az egészen zseniális első évadban a két szerető szemszögéből, később már a megcsalt feleség és férj története is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. Ráadásul a több évadon át húzódó krimiszál is izgalomban tartja a kedélyeket. Erről a sorozatról mondták, hogy a kényes témája miatt nem érdemes a pároddal nézni, de én pont azt mondom, hogy éppen ezért igen.

MODERN FAMILY (MODERN CSALÁD)

Nálunk az utóbbi évek legnagyobb kedvence. Vicces, kedves és tényleg modern történet a család pótolhatatlanságáról. Megnézése után garantált a jókedv, a lelki felüdülés és az élet szépségébe vetett hit. Itt a drámából is poént és a poénból is drámát csinálnak. A hangulat éppen olyan, mint egy igazi nagy család: hangos, kusza, kicsit idegesítő, de mégis nagyon-nagyon szerethető. Színes karakterek, mértani pontossággal adagolt poénok, kreatív történet. Szóval, minden a helyén van, ráadásul négy különböző stílusú apát is szórakozva figyelhetünk benne. Érdekesség, hogy egyszerre három magyar tévécsatorna is adja, mindegyik a saját szinkronjával és más címmel. Én az HBO verzióját ajánlom, az a legélvezhetőbb.

És végül egy kis hazai:

VÁLÓTÁRSAK

Magyar férfiak magyarosan maníros kínszenvedései. Nem túl tökéletes férjek, nem túl tökéletes apák, de a mieink. Az első évad egész üdítően hatott, kár, hogy a folytatás már nem lett annyira jó. De mégiscsak itt egy hazai gyártású sorozat, ami azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy elviselhető. És legalább megmutatja, hogy mi férfiak milyenek ne akarjunk lenni. Hamarosan jön a 3. évad, reméljük sikerül felpezsdíteni.

A cikk másodközlés, az eredeti írást az Apu-kalipszis blogon olvashatjátok.