Nagycsaládi csapatépítés: társasozzunk!

Néha megesik, hogy zavar támad a zűrben, a család ifjú tagjai egymásnak feszülnek és senki nem enged a másiknak. Mivel szerelhetjük le őket? Társasozzunk! R. Fonyó Barbara írása.

Gyerekkoromban sokat társasoztam. Főleg nyáron az apai nagyanyámmal, akivel egy házban laktunk. A kedvencem egyértelműen a Gazdálkodj okosan volt, mert majdnem mindig én nyertem. Na, jó, nemcsak ezért, hanem mert olyan dolgokat lehetett benne csinálni, mint pl. tévét, szobabútort, lakást venni, belépni a takarékszövetkezetbe, sorsjegyet kaparni, vagyis felnőttesen „pénzezni”. Játékpénzzel. De az az érzés… Másrészt pörgős volt és két fővel is remekül működött.

Voltak más társasaim is, de azok valahogy nem fogtak meg ennyire. Illetve volt még egy, amely különösen kedves volt a szívemek, de az meg az unokatestvéremé volt, így csak ácsingóztam utána. De aztán eljött az én időm, és amikor pár évvel ezelőtt újra kiadták az Élve fogd el társast, azonnal megvettem és nem kis örömömre a gyerekeim is nagyon szeretik.

Ha visszagondolok a gyerekkorom társasaira, meg sem közelítik a ma kaphatóakat. Egyik-másik már-már szinte művészi alkotás, hatalmas játéktábla, nagyon aprólékosan kidolgozott részletek, rengeteg bővítmény, gyönyörű –apró=lenyelhető– figurák és kiegészítők… egy csoda. Na, meg az áruk is az. Persze tudom én, hogy a minőséget meg kell fizetni és egy-egy, tényleg egyedi, újdonságot hozó társasjáték kifejlesztése mögött hatalmas munka áll, de nekünk is vannak korlátaink… és nem csak a pénzügyiek.

Hanem például Legkisebb, aki nem éppen kesztyűskézzel bánik a különböző társasjáték kiegészítőkkel –nálunk szó szerint lehet érteni, hogy a játék hevében fejetlenség alakul ki a lóversenypályán, mert egyetlen bábunak sincs meg a nyaka feletti  része, köszönhetően Legkisebb vasmarkának-, valamint a lakásunk korlátozott befogadó képessége. Már az is csoda, hogy mi heten elférünk benne úgy-ahogy, de az évről-évre gyarapodó játékkészlet elhelyezése komoly fejtörést okoz.

Így aztán talán nem csoda, ha azt mondom, hogy nagycsaládos szülőként azokat a társasokat részesítem előnyben, amelyek kompakt kivitelűek, nincsenek hozzá bábuk, maximum dobókocka, de jó esetben még az sincs, viszont pörgősek, könnyen ki- és elpakolhatók, a családi utazásokra is magunkkal tudjuk vinni őket, mert alig foglalnak helyet és egy fárasztó erdei túra után is előkaphatók a hátizsákból a csúcscsoki elfogyasztása után és Legkisebb sem tud igazán kárt tenni bennük.

A legtöbb ilyen játék kártya alapú, de nem feltétlenül a hagyományos húzzuk-dobjuk el-a-lapokat szabály mentén halad (persze van olyan is), inkább társasjátékszerű és nem igazán bonyolult, így kisebbek és nagyobbak is együtt tudnak játszani. És mi más lenne egy társasjáték lényege?

Kedvenc kompakt társasjátékaink

#Diamoniak (lányoknak)/Piratatak (fiúknak) (Djeco)

Minden ember életében eljön az az időszak, amikor a kislányok királykisasszonyok szeretnének lenni, a fiúk meg kalózok. Mondjuk én kislányként is kalóz szerettem volna lenni, egyrészt mert egy kalóz a fél szemével is élesen lát, másrészt a vállán üldögélő rikácsoló papagáj mindig megválaszolja helyette a szülők legidétlenebb kérdéseit is vagy legalább lesüvölti a hajukat. Mert egy a kalóznak is van apja meg anyja. Vagy nincs?

Ebben a korszakban tökéletes játék a Djeco tervezte Diamoniak és Piratatak.

A játékok lényege, hogy a pakliban lévő kártyalapok mozaikszerű összeillesztésével felépítsünk egy tündérkastélyt/kalózhajót. A mesés játék során segítségünkre lesznek a tündérek/ágyúk és a varázs-gyémántok/aranyérmék, ám a boszorkányokkal/kalózokkal jó lesz vigyázni! Minden játékos maga dönti el, hogy óvatosan játszik, vagy mer kockáztatni… A játékot az nyeri, akinek először sikerül felépítenie a kastélyát/hajóját.

Előnyök:
 • óvodás kortól játszható, de (kis)iskolások számára is élvezetes
 • igényes kivitelű kártyák praktikus tárolódobozban
 • gyors menetek, változatos felállások
 • segíti a rész-egész fogalmának megértését, a színek megkülönböztetését/felismerését
 • a játékban magas a szerencsefaktor aránya, így bárki lehet győztes

#Állatpiramis (Haba)

Ahogy a gyerekek életében van királylányos/kalózos korszak, úgy van rombolós is. Ember legyen a talpán, aki sok testvér között kézben tudja tartani a szálakat, ha beindul a kis rombológép. Egy jó játékkal azonban kifoghatjuk a szelet a vitorlájából.

A Jengához hasonló csak-le-dőljön típusú játékban az állatok cirkuszt játszanak: akrobataként piramist építenek, a kérdés, hogy kinél dől le a torony? A krokodil feszít legalul, a többi állat az ő hátán állva próbál meg egyensúlyozni. Minden játékosnak hat-hat állata van és ebből a kupacból kell választania, hogy melyiket rakja következőként az állatpiramis tetejére. Hacsak nem kettőt. Vagy ha a dobókocka úgy esik, odaadhat egyet a készletéből valamelyik játékostársának. Az állatok egészen addig kerülnek egymás hegyébe, amíg le nem dől a piramis.

Előnyök:
 • óvodás kortól játszható, de felnőtteknek is szórakoztató
 • igényes kidolgozás
 • kis helyigényű, ha a dobozát textilzsákra cseréljük
 • az apró tárgyak pontos helyre való rakosgatása fejleszti a finommotorikát

#Dobble

Egy fárasztó nap után leülni társasozni a gyerekekkel néha felér egy kínzással. Kivéve, ha a játékszabály olyan egyszerű, mint az ék és különben sem kell nagyon gondolkodni a játék alatt. Az ilyen esetekre találták ki a Dobble fantázianevű társast, amely egy igen egyszerű, de annál élvezetesebb kártyajáték jellegzetes, kerek lapokkal, ahol nincs más dolgod, mint az éppen felcsapott kártyák nyolc-nyolc ábrája közül megtalálni az egyetlen párt.

Nincs két egyforma kártya, nincs két egyforma menet, van viszont végtelen kombináció, így esélyed sincs arra –hacsak nem te vagy az Esőember-, hogy megtanuld a lapokat. A leegyszerűsített, piktogramszerű ábrákat még a kisebbek is hiba nélkül felismerik, így már óvodás kortól játszható.

A fémdobozba rejtett egyszerű szabályok ötféle játékmódot kínálnak, csomagolása, strapabíró kidolgozása, kis mérete miatt ideális utazójáték lehet, játszhatunk vele stradon, autóban, repülőn vagy akár levezetésként egy fárasztó kirándulás végén.

Előnyei:
 • kis helyigényű
 • gyors játék
 • többféle játékmódot kínál ugyanazzal az egy paklival
 • kisebbek is elboldogulnak vele
 • strapabíró kidolgozás

#Brainbox sorozat

Ez a sorozat a tökéletes nagycsaládi társasjáték. A játékot piacra dobó angliai központú játékfejlesztő cég alapelve szerint egy családi társasjátéknak gyorsnak, egyszerűen játszhatónak kell lennie, lehetőséget adva több korosztály együtt játszására, miközben a játék egyszerre szórakoztat és oktat.

Mint minden nagyszerű játék, a Brainbox is egy nagyon egyszerű koncepción alapszik: nézd a képet néhány másodpercig, próbálj minél több dolgot megjegyezni és válaszold meg a kérdéseket, amelyek természetesen nem azokra a dolgokra vonatkoznak, amelyek szinte kiszúrják az ember szemét az adott képen. Helyes válaszért a kártya megtartható, a végén pedig az nyer, aki öt vagy tíz perc után a legtöbb kártyát gyűjti össze.

Előnyök:
 • erős kartonból készült lapok
 • a játék összes eleme (lapok, dobókocka, homokóra – amelyet bármilyen más időmérő eszközzel is helyettesíthetünk) elfér egy egyszerű vászonzsákban, így abszolút utazáskompatibilis
 • eltérő nehézségi fokok
 • egy játékkal több korosztály is együtt játszhat
 • egyszerre szórakoztat és tanít
 • változatos tematika (az Egyesült Királyságban több mint negyven változat jelent meg)

#Gorilla

A gyerek mindig püföl valamit? A testvére fejét, a lábosokat, vagy egyszerűen csak az asztalt csapkodja? Adj a kezébe egy pakli Gorillát, hogy legyen értelme is a csapkodásnak.

A Gorilla az Unóhoz hasonló csapkodós kártyajáték. A játék lényege, hogy az éppen asztalra dobott kártyán látható állatot és buszt jól megfigyelve, minél gyorsabban vagy állatfajtában, vagy a kártyán látható busz színében azonos lapot rakj rá a kezedben lévő 6 db kártyából. Ha nem tudsz rakni, úgy húznod kell egy kártyát a központi pakliból. Legyél Te az első, aki az összes kártyájától megszabadul! A játék izgalmát a speciális kártyák még tovább fokozzák.

Előnyök:
 • kis helyigényű
 • praktikus tárolódoboz
 • hiperaktivitással és figyelemzavarral küzdő gyerekeknek is ajánlott

#Chapomagic (Djeco)

Néha összekevered a gyerekeid nevét? Nehezen megy a koncentrálás egy-egy zsúfoltabb nap végén? Dobj fel egy Chapomagic-et és meglátod,  mintha újjászülettél volna.

A Chapomagic egy rövidtávú memória és reflexfejlesztő kártyajáték. Lényege, hogy minél több kártyát gyűjts össze, mindaközben, hogy megjegyzed a lapoknak a sorrendjét is. Aki a játék végéig a legtöbb lapot szerezte, az a nyertes. Túl egyszerűnek találod? Igen? Nos, ezért vannak a speciális kártyák, amelyek mindent összekuszálnak: például cserélj lapot a szomszédoddal, keverd össze a saját paklidat és jegyezd meg az új sorrendet, a húzott lapot ne a stócod aljára, hanem a már kezedben lévők közé illeszd stb. Így már nem is olyan egyszerű, ugye?

Előnyök:
 • kisméretű
 • fejleszti a koncentrációt, a rövidtávú memóriát és a reflexeket
 • több korosztálynak nyújt egyszerre élvezetes szórakozást

#Aranyásók (Piatnik)

Sikerült ágyba tenni a kicsiket, de van még egy üres fél óra, amíg a kis-, fél- és egész kamaszok is ágyba kerülnek? A kütyünyomkodás lefekvés előtt nem opció, de mit szólnátok helyette egy kis földalatti aknamunkához? De aki hangosan nevet, annak eltöröm az ásóját! Vagy inkább valamelyik szabotőr fűrészeli el a tárnadúcot?

Az Aranyásók egy könnyed kikapcsolódást ígérő, szórakoztató, cselezős, logikai játék, amelyet minél többen játszanak, annál élvezetesebb (nálunk meg ugyebár ez nem gond). A játék egyik erőssége talán pont az, hogy az alapszabályok pár perc alatt elsajátíthatóak, de egyszerűsége mégsem megy a szórakoztató jelleg rovására.

A játékosok törpéket személyesítenek meg, akik amint kapa kerül a kezükbe, azonnal ásni kezdenek érc- és nemesfém leletek után, miközben árgus szemmel figyelik a társaik által felhalmozott készleteket is. De a törpék élete nemcsak vájkálás és fúrkálás, hallottál már a gonoszról, a szabotőrről? Miközben az aranyásók szorgalmasan ásnak, a szabotőrök épp azon vannak, hogy megakadályozzák a hőn vágyott arany megszerzését bármi áron.

A szerepkártyákat a játék elején sorsoljuk ki egymás között és csak sejteni lehet, kik kerültek egy csapatba. Amikor megkezdődik a földalatti járatok ásása, beindul a cselszövés. Valaki galád módon eltör egy csákányt, tehetetlenségre kárhoztatva ezzel a tulajdonosát, közben mások folyosót ásnak. Valaki bedob egy térkép kártyát, hogy meglesse, hol rejtőzhet a valódi arany, valaki tönkretesz egy járatot, míg közben valaki megjavítja a tönkrement csákányt. De vajon jól tette-e, vajon akin segített, az vele van, vagy ellene? A válasz legtöbbször csak a játék végén derül ki, amikor a törpék megtalálják az aranyat. Vagy nem, de te még ilyenkor is győzhetsz, feltéve, ha szabotőr voltál.

Előnyök:
 • egyszerűen megtanulható
 • minél többen játsszák, annál szórakoztatóbb
 • gyorsan lemegy egy kör
 • kisméretű
 • kapható hozzá kiegészítő csomag (új szerep-, akció- és útikártyák)

Miért jó társasjátékozni?

 • a társasjáték a közös élményszerzés egyik legjobb, legegyszerűbb, különösebb energiabefektetés nem igénylő formája
 • egy társasjáték akár több generációnak is nyújthat egyszerre közös élvezetet
 • a társasjátékok kiváló alternatívát nyújtanak, ha fáradtak vagyunk a kergetőzéshez, de nem szeretnénk a gyerekeket a számítógép elé ültetni
 • az ovisoktól a felnőttekig minden találhat a korosztályának megfelelő darabot
 • a társasjátékok nem tudnak elavulni: legújabb kiadásokban már elektromos, mozgó és beszélő kütyük is vannak, sőt, olyan is akad már a boltok polcain, amelyben mi magunknak kell megépíteni a pályát
 • társasjátékozás közben a gyerekek észrevétlenül sajátíthatják el a számolást, fejleszthetik a memóriájukat, a stratégiai feladványokban pedig a logikájukat, problémamegoldó képességüket tehetik próbára
 • a játékszabályok betartása élvezetes formában hozzájárul, hogy a különböző közösségi terepeken (óvoda, iskola) is jobban menjen a szabálykövetés
 • társasjátékozás közben pozitív megerősítést adhatunk a gyerekeinknek, amitől nő az önbizalmuk
 • a társasjátékokban szerencsére és logikára is szükség van a győzelemhez, így kicsiknek és nagyoknak egyaránt van esélye nyerni és megtanulni veszíteni
 • a társasjátékok önfeledt időtöltéssel és nevetéssel ajándékozzák meg az egész családot

A cikk másodközlés, az eredeti írást Barbara oldalán, a Mom With Five blogon olvashatod.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük