Elképesztő: kisgyerekek is járnak a Szigetre!

Most, hogy rákattintottál a clickbait címre elárulom, hogy tényleg nem kamuztam: több gyereket is láttunk a fesztiválon a néhány hónapostól egészen a 6-8 évesig. Videót is készítettünk. Ficza János beszámolója.

https://www.youtube.com/watch?v=sTV2zCfViBc

A párommal rövid kihagyás után ismét elmentünk fesztiválozni. Ott voltunk a Sziget pénteki napján, (júliusban megjártuk a Soundot is) és beigazolódott, hogy a gyerek után sem áll meg az élet.

Emily megszületése előtt rendszeres fesztiválozók voltunk, így vártuk már, hogy újra visszakerüljünk a pixisbe. A kislányunk tavaly nyár elején született, így az utána következő hónapokat otthon töltöttük, amit akkor egyáltalán nem bántunk, de idén már úgy gondoltuk, hogy szerzünk magunknak néhány szabad napot és estét.

Mert megérdemeljük.

Korábban írtam már róla, hogy hogyan szoktattuk Emilyt arra, hogy probléma nélkül a nagyszüleinél aludjon. Így mindenki jól jár: a kislányunk jól érzi magát, a nagyszülők örülnek a picivel töltött időnek, mi pedig Claudival néhány órát kettesben tölthetünk.

Az idei Sziget a mi szempontunkból ugyanolyan volt, mint máskor, mégis teljesen más. Ugyanaz volt, mert a hangulata és a minősége nem változott. Eltért a korábbiaktól, mert idén jártunk ott először úgy, hogy gyerekünk van. Azelőtt nem tekintettünk a fesztiválra „szülői szemmel”, nem figyeltük, hogy hány gyerek van ott, vagy érdemes-e kilátogatni gyerekkel. Úgy gondoltuk, mivel Emily még csak egy éves, idén felmérjük a terepet, és ha beigazolódik a gyanúnk, hogy érdemes, akkor jövőre napközben már őt is magunkkal visszük.

A gyanúnk pedig beigazolódott: jövőre ő is jön!

A Szigetre ugyanis valóban érdemes gyerekkel is kilátogatni.

A fesztivál 25 éves története során jó pár olyan generáció felnőtt már, akik korábban tinédzserként ott buliztak, később pedig szülőként visszatértek. Mára ők lettek (ha úgy tetszik, mi lettünk) azok a modern szülők, akik mindenhova magukkal cipelik a gyereküket. Mi egyszerre akarunk szülők és felnőttek is maradni, egyszerre szeretnénk a gyerekkel és egymással is lenni, és egyszerre keressük a felelősséget meg a kalandot. Rájöttünk, hogy ha az ember úgy akarja, ez mind összeegyeztethető.

Például a Szigeten, ami ma már nem csak egy hangos és zsúfolt zenei fesztivál, hanem egy színes vásárváros telis tele szórakoztató elemekkel kicsiknek és nagyoknak.

Vándor vurstli, körhinták, cirkuszi előadások, utcaszínházak, marionett bábuk, játszóház, kézműves sátor, társasjátékok, bűvészek, zsonglőrök… Minél nagyobb a gyerek, annál több érdekes program várja őt. Sőt, az egyik kora esti koncerten egy 6 év körüli kislányt is láttunk, amint az apukája nyakában ülve csápolt. Úgyhogy akár a zenei program is szóba jöhet.

Ha van rá lehetőséged, vidd el a gyereked fesztiválozni. Legyenek ők egy olyan generáció, akiknek nem csak az elektronikai eszközök, az internet, a globális felmelegedés (vagy annak tagadása) esetleg a terrorizmus természetes, hanem az önfeledt szórakozás is.
Fotó: Sziget.hu
Fotó: Sziget.hu
Fotó: Sziget.hu

A cikk másodközlés, az eredeti írást az Apu-kalipszis blogon olvashatod.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük