Ragyogó színű ujjfesték percek alatt

Konyhai alapanyagokból sokféle kreatív anyag készíthető, például ragyogó színű ujjfesték is. R. Fonyó Barbara írása.

Az én gyerekeim szeretnek a szabadban lenni, a baj csak az, hogy ők akkor szeretnének menni, amikor mi, szülők nem és fordítva. De vannak egyezések is, amikor egyikünk sem vágyik menni sehova, mert néha jó otthon lenni és különben is kint leszakadt az ég vagy épp betonolvasztó perzselő forróság tombol az utcákon. Ilyenkor aztán nagyon gyorsan nagyon kreatívnak kell lennem, még mielőtt lebontják a lakást, mert öt gyerek tud alkotni (és nem csak ecsettel)… nekem elhiheted, én már csak tudom.

A szerencse az, hogy szeretnek kézműveskedni, a festés pedig az egyik olyan tevékenység, amelyet mindegyik szívesen űz tehetségtől, kortól függetlenül. Én például világ életemben utáltam festeni, pedig szegény anyai nagyanyám – aki gyönyörűen festett – mindent megtett azért, hogy megszerettesse velem ezt a művészeti ágat… sikertelenül. Innen üzenem neki, hogy munkája mégsem volt hiábavaló, mert a dédunokái lelkesen maszatolnak alkotnak, akár ecset nélkül is. Mert persze ecset csak akkor nincs épp otthon, amikor rájuk jön a pingálhatnék…, még szerencse, hogy mindegyiknek van keze és ujja, mert az ujjal festést mindegyik jó mókának tartja és nem csak a kisebbek, hanem legnagyobb meglepetésemre még a kamaszok is.

Ilyenkor a konyhaasztalra kerül egy hatalmas fehér csomagolópapír és együtt  dolgoznak rajta, néha-néha összegabalyodnak a művek, de a végeredmény mindig lenyűgöző: bal oldalon sárkányok harcolnak a jobbról érkező villamosokkal, fent pillangók szállnak a bárányfelhőkkel tűzdelt kék égen, alant támadnak a raptorok, akiket fénykarddal üldöznek a klónok. Mit mondjak? Gyönyörű! De a lényeg, hogy együtt vannak, több-kevésbé békében és a felhasznált festék sem került egy vagyonba, hála néhány egyszerű konyhai alapanyagnak. (Ihletadó oldalak.)

Ujjfesték egyszerűen

Kép: Mom With Five blog

Hozzávalók

  • 3 evőkanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/2 bögre kukoricakeményítő
  • 2 bögre víz
  • ételfestékek
  • kisebb tégelyek

Elkészítés

  • az összes hozzávalót tegyük egy kis edénybe
  • közepes lángon melegítsük a keveréket, amíg el nem kezd sűrűsödni
  • vegyük le a tűzhelyről, öntsük kisebb tégelyekbe és tegyük félre hűlni
  • csepegtessünk mindegyikbe pár  csepp ételfestéket és keverjük el alaposan
Kép: Mom With Five blog

Tipp

  • vigyázzunk a keményítő mennyiségére, mert a túl sok keményítőtől a festék inkább ragacsos masszához fog hasonlítani (kevés víz hozzáadásával javíthatunk a festék állagán)

A cikk másodközlés, az eredeti ötletet a Mom With Five blogon találjátok. A cikkben szereplő képek a szerző, Barbara saját felvételei.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük