„Ki szereti a medvehagymát? Nemcsak a nagyon finom, jellegzetes íze miatt szeretik olyan sokan, hanem a szakemberek szerint szuper tisztító és méregtelenítő hatása sem utolsó szempont.” Farkas-Halász Évi receptje.
Állítólag a nevét is innen kapta, hogy a medvéket a téli álmukból felkelve sokszor kapták medvehagyma evésen, ezzel tisztítva és erősítve a szervezetüket. Ebből a növényből rengeteg ételt tudunk készíteni, salátákat, húsokat ízesíthetünk vele, de krémeket és akár pestot is „alkothatunk” belőle.
Én most pogácsát fűszereztem vele, ami hamar nagy siker lett a családban, mondanom sem kell…Nem igényel sok hozzávalót az elkészítése, egy hagyományos túrós pogácsa receptet dolgoztam át alakbarát formává, amit még ízlés szerint alakíthatunk.
Hozzávalók:
- 250 gramm zsírszegény túró
- 125 gramm zabpehelyliszt
- 125 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 250 gramm kókuszzsír
- 1 csokor medvehagyma
- 1 csipet zöldfűszer
- 1 csipet só
Elkészítés:
Segítségképp mellékelek egy összesített fázisfotót az elkészítés menetéről:
Nagyon egyszerű dolgunk van: kimérjük a hozzávalókat, a kókuszzsírt én egy kicsit megolvasztottam, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni. Egy nagy keverőtálba beleöntöttem a lisztet, beletettem a feldarabolt hagymát, hozzámorzsoltam a túrót. Ezután belekerült a kókuszzsír, majd a fűszerezés következett. Összegyúrtam a tésztát, szép nagy gombócot formáltam belőle. Kinyújtottam egy lisztezett felületre, majd rácsos mintát vágtam bele késsel. Végül következett a szaggatás, egy pohár volt a segítségemre. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokon légkeveréses fokozaton kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A cikk másodközlés, az eredeti receptet az Anyaként is fitten blogon találjátok.
Vélemény, hozzászólás?