Alakbarát medvehagymás pogácsa

„Ki szereti a medvehagymát? Nemcsak a nagyon finom, jellegzetes íze miatt szeretik olyan sokan, hanem a szakemberek szerint szuper tisztító és méregtelenítő hatása sem utolsó szempont.” Farkas-Halász Évi receptje.

Állítólag a nevét is innen kapta, hogy a medvéket a téli álmukból felkelve sokszor kapták medvehagyma evésen, ezzel tisztítva és erősítve a szervezetüket. Ebből a növényből rengeteg ételt tudunk készíteni, salátákat, húsokat ízesíthetünk vele, de krémeket és akár pestot is „alkothatunk” belőle.

Én most pogácsát fűszereztem vele, ami hamar nagy siker lett a családban, mondanom sem kell…Nem igényel sok hozzávalót az elkészítése, egy hagyományos túrós pogácsa receptet dolgoztam át alakbarát formává, amit még ízlés szerint alakíthatunk.

Hozzávalók:

  • 250 gramm zsírszegény túró
  • 125 gramm zabpehelyliszt
  • 125 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 250 gramm kókuszzsír
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 csipet zöldfűszer
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Segítségképp mellékelek egy összesített fázisfotót az elkészítés menetéről:

Kép: https://anyakentisfitten.blog.hu/

Nagyon egyszerű dolgunk van: kimérjük a hozzávalókat, a kókuszzsírt én egy kicsit megolvasztottam, hogy könnyebben tudjak vele dolgozni. Egy nagy keverőtálba beleöntöttem a lisztet, beletettem a feldarabolt hagymát, hozzámorzsoltam a túrót. Ezután belekerült a kókuszzsír, majd a fűszerezés következett. Összegyúrtam a tésztát, szép nagy gombócot formáltam belőle. Kinyújtottam egy lisztezett felületre, majd rácsos mintát vágtam bele késsel. Végül következett a szaggatás, egy pohár volt a segítségemre. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokon légkeveréses fokozaton kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

A cikk másodközlés, az eredeti receptet az Anyaként is fitten blogon találjátok.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük