Az első trimeszter

0
434
Fotó: Farkas-Halász Évi
“Az első gyermek mindig maga a megtestesült csoda. A második is, de itt már úgy gondolom, hogy az anyukák sokkal nyugodtabban, természetesen tapasztaltabban várják a hasukban növekedő kis babócát, legalábbis én így vagyok vele. A várandósságomat az étkezés tekintetében trimeszterekre lebontva fogom elmesélni Nektek.” Farkas-Halász Évi írása.

Tipikus első trimeszteri kép rólam: állok a hűtő előtt és keresem, hogy mit bírnék megenni. Nálam nem reggeli rosszullétek alakultak ki mindkét gyermekemnél, hanem egész napos émelygések, hányingerek “örvendeztettek meg”. Tisztán emlékszem, Abigéllel a pocakomban egy ideig csak és kizárólag ivójoghurtot bírtam inni, azt is csak epres ízesítésben. Néha-néha sikerült legyűrnöm egy ebédnyi mennyiségnek nem nevezhető (általában) húsételt, akkor már nagyon boldog voltam. Tudom vicces, most már nekem is, de akkor azt kívántam, csak éljem túl azt az időszakot. Ráadásul akkor még mesterképzésre jártam az egyetemre, tehát a vizsgaidőszak miatt kialakult undor nem könnyítette meg az életem… 🙂

Teljes mértékben pozitív szemléletű embernek vallom magam, ezért az tartotta bennem a lelket, hogy ez egy múló állapot és hamarosan vége lesz, lehetnék rosszabbul is stb. Mindenki nyugtatott, hogy a 13. hét végére biztos, hogy elmúlik az étvágytalanság, és minden rendben lesz. Hát nem múlt el…:) De még ezt is próbáltam pozitívan felfogni, és buzdítottam magam, hogy a legrosszabb esetben is kilenc hónapig fog elhúzódni…:) Azt mondják minden terhesség más és más,de a két babámmal eddig majdnem hasonlóan alakul az élet.

Az étkezéseimet tekintve 80%-ban tartom a tiszta étkezést, és jól is esik. Nem vagyok “kívánós” típus, számomra ez mindig urbán legendának tűnt, hogy valaki tejszínhabbal eszi az uborkát, vagy tonna számra a csokit, csak mert babát vár. Lehet az életmódváltásomnak köszönhető, de tényleg szeretem mai napig a rozskenyeret, a paleo kenyeret, zsírszegényen étkezem, a finomított cukrot kerülöm. Arra nagyon ügyelek, hogy rengeteg zöldséget, gyümölcsöt vigyek be a szervezetembe, mert szükség van rá nem csak nekem, hanem a babócámnak is. Ami nagyon érdekes, hogy még az első terhességem előtt minimális paradicsomot ettem, ez a babavárás alatt megváltozott, imádtam, szinte mindenhez azt ettem. Mára ez megváltozott, rá sem bírok nézni a paradicsomra. Nem tudom miért lehet ez, kicsit sajnálom, mert tudom mennyi salátához, hús mellé vagy akár szendvicsben milyen finom tud lenni, de sajnos ezt most el kell fogadnom. A ketchup és a paradicsomszósz viszont jöhet nyugodtan, komolyan nem értem a szervezetemet… 🙂

A reggeleket általában zabkásával kezdem, sok-sok gyümölccsel, kislányom is imádja. A nőgyógyászomat, és a védőnőmet is megkérdeztem még az első terhességem alatt, hogy szabad-e édesítőszereket használni, nem tesz-e kárt a babában stb. Csak természetes cukorpótlókat fogyasztok, ők akkor rábólintottak, sőt örültek is az egészséges étkezésemnek.

Ebédre általában valamilyen húsételt fogyasztok, zöldség, vagy rizskörettel, de nagyon szeretem a teljes kiőrlésű tortillát, és a falafelt is. Tartok néha teljesen húsmentes napokat, néha úgy érzem, hogy szükség van rá és jólesik. Vacsorára általában tojást eszem, de előfordult már, hogy paleo lángost ettem, vagy sült húst, salátát. Édességet szintén mindig cukormentes változatban fogyasztok, tényleg nincs olyan, hogy elcsábulnék egy-egy “bűnös” falatra. Apukám szokta kérdezni, hogy ez nem rossz nekem, hogy lehet ezt így kibírni, de úgy gondolom, hogy aki már majdnem tíz éve így étkezik, annak ez a normális. Szeretem ezeket az ízeket, megszoktam már őket, és nem hiányzik a hagyományos konyha. Ha nem otthon étkezem, akkor sincs gond, most már szinte mindenhol megtalálható az étlapokon egészséges alternatíva, vagy ha nincs, akkor simán köret nélkül eszem a húst. A családom teljes mértékben elfogadta, hogy így étkezem, és ezt nagyon köszönöm nekik!

Kapok leveleket kismamáktól akik kérdezik, hogy mit tegyen az ember, hogy ne szedjen fel sok plusz súlyt a várandósság alatt. Mivel sem étkezési tanácsadó, sem orvos nem vagyok, ezért én csak a tapasztalataimat tudom leírni Nektek. Egy internetes magazin szerint a kismamák 46%-a túl sokat hízik a terhesség alatt, mert úgy gondolja kettő helyett kell ennie. Az orvosok és a védőnők erre mindig külön felhívják a figyelmet, és ha túl sokat szed fel a leendő anyuka, akkor általában figyelmeztetik, hogy mit csináljon másképp. Ez nyilván az étkezésre vonatkozik, mert valaki szegény annyira vizesedik, hogy amiatt hízik rengeteget. Vannak kerülendő ételek a babavárás alatt, ezeket én is 100%-ban betartom. Ilyenek a penészes és márványsajtok, a nyers hús, a nyers tojás, alkohol, szénsavas italok, mosdatlan zöldség és gyümölcs.

Végezetül képekkel illusztrálom az étkezéseim egy részét, folyt.köv.! 🙂

Fotó: Farkas-Halász Évi
Fotó: Farkas-Halász Évi
Fotó: Farkas-Halász Évi
Fotó: Farkas-Halász Évi
Fotó: Farkas-Halász Évi
Fotó: Farkas-Halász Évi

A cikk másodközlés, az eredeti írást az Anyaként is fitten blogon olvashatod.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ