„Hogyan kerül a nyúl az asztalra? Briós formájában…vagy inkább fordítva: a briós nyúl formában.” R. Fonyó Barbara receptje.
Nem vagyok egy gasztroblogger, még csak konyhatündér sem, de van, hogy elfog a vágy és kísérletezek. Ilyenkor a gyerekek félelemmel vegyes kíváncsisággal követik a mozdulataimat és nagyon drukkolnak, hogy ne a tegnapelőtti száraz kenyér maradékát tálaljam fel vacsorára, és közben ne fagyjanak oda az étkezőszékekhez a hidegtől, mert a füstöt valahogy mégiscsak ki kéne szellőztetni a konyhából…, na meg a lakás többi részéből.
Oké, nem minden kísérletem után ennyire drámai a helyzet, de azért előfordult már, hogy egy-egy félresikerült próbálkozásom után sürgősséggel tárcsáztuk a közeli gyorsétterem számát, hogy szánjanak már meg néhány doboznyi életmentő pizzával.
De aztán van olyan is, hogy annyira jól sikerül a kísérlet, hogy ráadást követelnek legalább három napon át. Így volt ezzel a nyuszi brióssal is.
A recept alapja innen származik.
Előkészítési idő:
Hozzávalók
- 68 dkg liszt
- 68 g porcukor
- 68 g vaj
- 3 nagyobb tojás sárgája
- 4dkg friss élesztő vagy ennek megfelelő száraz porélesztő
- 8 g só
- 3,3 dl langyos tej
Elkészítés
- Gyúrjuk össze a hozzávalókat egynemű tésztává.
- Pihentessük a nyers tésztát 20 percig langyos helyen.
- Gyúrjuk át, majd újabb 20 percig pihentessük.
- Vágjuk 16 egyforma darabra.
- Nyújtsunk ki minden darabot kb. 40-45 cm-es hosszúságúra. Csípjünk le a végéből egy kisebb darabot, az lesz a nyuszi farka.
- Tekerjük meg a tésztát, hogy nyuszira hasonlítson. A fonat alsó részén maradó lukba helyezzük bele a meggömbölyített, farkat formázó tésztadarabot.
- Béleljünk ki sütőpapírral két sütőlemezt.
- Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra.
- Helyezzük a nyuszikat a sütőlemezekre.
- Kenjük meg őket egy felvert egész tojással.
- Pihentessük őket 35-40 percig.
- Kenjük le őket újra és toljuk őket a sütőbe 12-15 percre.
Megjegyzés: A második lekenés után, ha van kedvünk, szórjuk meg (fahéjas) cukorral.
A recept másodközlés, az eredeti írást a Mom With Five blogon olvashatod. A cikkben szereplő képek Barbara saját felvételei.
Vélemény, hozzászólás?