Anyából-apából férfi és nő

0
579
Harmadik, a gyermekeimmel, non-stop együtt töltött hét után, egyre gyakrabban gondolok arra, hogy de jó lenne egy; csak a férjemmel kettesben eltöltött nap, vagy inkább éjszaka… Regős Judit írása.

Nekünk abban a nagy szerencsében van részünk (amiért nagyon hálásak vagyunk), hogy lelkes nagyszülők állnak a vártán, így szinte minden héten van egy napunk, amikor kettesben lehetünk, és keresztnevünkön szólíthatjuk egymást (a többi nap „szólj apának, szólj maminak után”). Ilyenkor végig tudunk mondani egy mondatot, végig tudunk ülni egy vacsit, és legalább 15-ösön hallgatjuk a TV-t. Párkapcsolatunk „egyéb” részére is üdítően hat, hogy nem kell megvárni, amíg a gyerekek elalszanak, ellenőrizni, hogy ” ugye bezártad az ajtót?”. Nem kell azon aggódni, hogy felsírnak a gyerekek.

Csak ajánlani tudom, hogy valahogy teremtsetek rá időt rendszeresen, hogy kettesben is tudjatok lenni a párotokkal, hogy ne csak jogi és szülőtársi értelemben tartozzatok össze, hanem legyetek néha újra szerelmespár. Elcsépelt mondás, de igaz: hogy, ha nem teszünk a parázsra kialszik a tűz.

Ezt bizonyítja sajnos az is, hogy a tanácsadásaimon megjelenő párok kapcsolata, leggyakrabban az intim együttlétek hiánya és az időhiány miatt át és kibeszéletlen konfliktusok, problémák miatt romlott meg. Sokszor annyira egyszerű lenne a megoldás. Egy kis idő kéne és oda kéne figyelnünk egymás igényeire is. És itt nemcsak a szexre gondolok. De persze arra is. Megdöbbentő, hogy párok mennyire szégyenlősek egymás előtt. Párok, akik 10-15 éve nevelik közösen a gyerekeiket, nem mernek nyíltan beszélni arról, hogy mire vágynának. Vagy, ha beszélnek olykor, felesleges elutasítást kapnak, nem ritkán a gyerekekre hivatkozva.

De ugyanígy fontos lenne a közös lazítás, pihi. Hogy csak úgy legyünk egymás mellett. Hogy semmi ne legyen kötelező. Hogy legyen idő ellazulni, átlényegülni újra anyából-apából, nővé és férfivá.

A cikk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására” kiírt CSP-CSBM-16 kódú pályázat támogatásával készült.

MEGOSZTÁS
Regős Judit vagyok, szülő- és gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója. Az ELTE szociálpolitika – szociálismunka szakán végeztem, de kijártam a Károly Gáspár Egyetem Szupervízor szakát is. Sokáig dolgoztam a SOTE I-es Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján családgondozóként. Elvégeztem az Aktív Analitikus terapeuta képzést és később családi tanácsadó lettem. Több évet dolgoztam A Nő Ezer Arca Központban, mint terapeuta. Számos publikációm jelent meg, rendszeresen közreműködöm szakértőként különféle tévéműsorokban. Több szakmai díjat is nyertem, 2009-ben a Vodafone Főállású Angyala lettem. 2007-ben hoztam létre a Szülők Háza Konzultációs Központot, amelynek intézményvezetője vagyok és ahol családi tanácsadóként egyéni és csoportos tanácsadással foglalkozom. Férjemmel együtt négy gyermeket nevelünk. Szeretem a családomat, a férjemet a gyerekeimet, szeretem a hivatásomat. Nagyon sokat köszönhetek a pácienseimnek is, akiktől nagyon sok bölcsességet tanulok, és szeretet kapok.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ