A bekuckózós téli hétvégék után mindig egy picit nehezebben megy a rohanós hétköznapokhoz való visszatérés, mint máskor – és tudjuk, a hétfő reggelek az év többi időszakában sem mindig egyszerűek. Farkas-Halász Évi most segít nekünk átlendülni ezen, és megmutatja, hogyan készíthetjük el azt a narancsos-gyömbéres zabkekszet, aminek illata egész héten emlékeztetni fog minket a hétvége hangulatára.
A zabkeksz ötletét a gyümölcskosaramban árválkodó egy darab narancs adta, sütni szerettem volna belőle valamit. A narancshoz illenek az olyan fűszerek, mint pl. a fahéj, valamint a gyömbér, és ekkor már nagyjából összeállt az édesség receptje a fejemben. Gyorsan elkészül, és az illat, ami a sütéskor átjárja a házat, az valami mennyei! 🙂
Hozzávalók a kekszhez:
- 26 dkg zabliszt
- 20 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 1 kk. gyömbér
- 1 kk. fahéj
- 1 kk. vanília aroma
- 1 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- fél narancs leve
- 1 kk. sütőpor
- Ízlés szerint édesítő (Én egy teáskanál steviát adtam hozzá)
Elkészítés:
Az olvasztott vajat (vagy a kókuszszírt),a tojást, a narancslevet, az édesítőt és a vanília aromát habosra keverjük robotgép segítségével. Közben belereszeljük a narancs héját is. Ezután szép sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Miután készre dolgoztuk a tésztát, kis gombócokat formázunk belőle, és a tenyerünk segítségével lenyomkodjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 180 fokon, légkeveréses fokozaton 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Szerző: Farkas-Halász Évi, Anyaként is fitten blog