Cukormentes narancsos-gyömbéres zabkeksz

A bekuckózós téli hétvégék után mindig egy picit nehezebben megy a rohanós hétköznapokhoz való visszatérés, mint máskor – és tudjuk, a hétfő reggelek az év többi időszakában sem mindig egyszerűek. Farkas-Halász Évi most segít nekünk átlendülni ezen, és megmutatja, hogyan készíthetjük el azt a narancsos-gyömbéres zabkekszet, aminek illata egész héten emlékeztetni fog minket a hétvége hangulatára.

A zabkeksz ötletét a gyümölcskosaramban árválkodó egy darab narancs adta, sütni szerettem volna belőle valamit. A narancshoz illenek az olyan fűszerek, mint pl. a fahéj, valamint a gyömbér, és ekkor már nagyjából összeállt az édesség receptje a fejemben. Gyorsan elkészül, és az illat,  ami a sütéskor átjárja a házat, az valami mennyei! 🙂

Hozzávalók a kekszhez:

  • 26 dkg zabliszt
  • 20 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • 1 kk. gyömbér
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. vanília aroma
  • 1 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • fél narancs leve
  • 1 kk. sütőpor
  • Ízlés szerint édesítő (Én egy teáskanál steviát adtam hozzá)

Elkészítés:

Az olvasztott vajat (vagy a kókuszszírt),a tojást, a narancslevet, az édesítőt és a vanília aromát habosra keverjük robotgép segítségével. Közben belereszeljük a narancs héját is. Ezután szép sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Miután készre dolgoztuk a tésztát, kis gombócokat formázunk belőle, és a tenyerünk segítségével lenyomkodjuk őket.  Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 180 fokon, légkeveréses fokozaton 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Szerző: Farkas-Halász Évi, Anyaként is fitten blog