A Jobangel hét hasznos tanácsa álláskereső kismamáknak

A HR Portál felmérése szerint a munkába való visszatérés a kismamák több mint felének jelent komoly problémát. Fazekas Éva – alias Jobangel – szerint az ő helyzetük sem reménytelen, csak kicsit változtatni kell az álláskeresés rosszul berögzült folyamatán. M. Kiss Milánné Szél Felícia írása.

Az nyilvánvaló, hogy a GYED-ről visszatérő anyukák sajátos helyzetben vannak a munkaerőpiacon. Mivel az ismerőseim között is több kismamát érint a kérdés, különösen kíváncsi voltam egy profi tanácsadó tapasztalataira, az anyukák milyen jellemző nehézségekkel szembesülnek az álláskeresés során, és hogyan tudnák ezeket ők maguk legyőzni?


Fazekas Éva nem véletlenül lett Jobangel, vagyis az álláskeresők védangyala. Jelentős ismerettel és tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, és tudását örömmel osztja meg bárkivel, aki tanácsért fordul hozzá. Átnézi és rendbe teszi az önéletrajzokat, álláspályázatokat. Megtanít valódi és használható motivációs levelet írni. Kegyetlen őszinteséggel és mélységes empátiával fordul az álláskeresők felé hatékonyan elősegítve, hogy mielőbb sikerrel járjanak. Ja, és mindezt ingyen, a szabadidejében teszi.


  1. Írd át az önéletrajzod!

Legtöbbször önéletrajz-gondokkal keresnek meg – kezd bele a nehéz témába Éva. – Főleg azok, akik a korábbi önéletrajzukkal már nekivágtak az álláskeresésnek, de nem sikerült elhelyezkedni. Teljesen egyéni, ki mikor jut el arra a pontra, amikor feladja a próbálkozást, és kimondja: valami nem stimmel.

Ekkor jön az első fordulat. Hiszen ilyenkor hamar kiderül, hogy az önéletrajzba a munkatapasztalatokat szinte kivétel nélkül minden kismama rosszul fogalmazza meg. Éva szerint egyszerűen azért, mert az otthon töltött idő alatt az anyukák elfelejtik, mi és hogyan történt a terhesség, a szülés előtt, mivel is foglalkoztak, milyen konkrét feladataik voltak a munkahelyükön. Az első teendő tehát mindig az önéletrajz átírása.

Ha ez megvan, akkor a következő feladvány az otthon töltött idő „átformálása”. Amikor az anyuka a korábbi tevékenységeket ugyan nem végezte, de számos más hasznos dolgot igen. Éva segít összeszedni, hogy a GYED/GYES alatti időszakban mi minden volt az, amit az anyuka hasonlóan végzett, mint korábban a munkahelyén:

A képesség ugyanis megmarad, nem számít, a munkahelyen vagy otthon használja az ember – mondja Éva. – Ha valaki például besegített egy családi vállalkozásba, vagy levezényelt egy komplett lakásfelújítást, akkor olyan tudásra és képességre tehetett szert, ami az álláspiacon is jól hasznosítható. A kismamák nem a képességek hiánya miatt jutnak nehezen álláshoz, hanem azért, mert elfelejtik azokat és bemutatni is sem tudják jól.

  1. Ne magyarázkodj!

Ha a munkáltató esetleg – mondjuk nem egészen korrekten – rákérdez, hogy mit kezd az anyuka a gyerekkel, ha az beteg lesz, vagy a szünetek alatt, akkor nem szabad részletekbe menően válaszolni, csak határozottan annyit mondani: meg tudom oldani.

Hiszen bármilyen megoldást ki lehet találni, de ez nem tartozik a munkaadóra. Neki csak azt kell látnia, hogy a jelölt egy független, erős nő, akinek nem okoz gondot, hogy munka mellett családja, gyereke is van.

  1. Tervezd meg a munkás hétköznapokat!

Éva szerint sokan ott követik el az igazi hibát, hogy nem tervezik meg a munkavállalás utáni életüket. Nagyon fontos az egész folyamatban a tervezés. Éva határozottan javasolja, hogy már úgy menjünk az interjúra is, hogy pontosan tudjuk, mennyi idő alatt és hogyan érnénk oda nap mint a nap. Építsük fel a napunkat, mintha ott dolgoznánk. Ez is hasznos lehet az állásinterjú során. Hiszen például, ha az interjún derül ki, hogy 8-tól 4-ig tart a munkaidő, viszont a gyereket is 8-ra lehet vinni, de 4-kor el kell hozni, akkor ez így nem jöhet össze.

  1. Legyél tárgyalóképes!

Ekkor sem szabad feladni, tárgyalni kell. Lehet módosítani a munkaidő kezdetét, végét, az időtartamát. A kismamák ettől nagyon tartanak, pedig nem szabad, mindenképp tárgyalni kell – magyarázza szenvedélyesen Éva. – Ugyanis ez az attitűd igen vonzó, és sokszor épp az egyeztetési készség az, ami miatt valaki befutó lesz egy státuszra. Ha a munkaadónak megtetszik a jelölt, akkor általában toleránsak is vele, hiszen nehéz valóban dolgozni akaró, jó munkaerőt találni. Ha mégsem nyitottak a tárgyalásra, akkor nyilvánvaló, hogy az a munkahely nem nekünk való.

  1. Légy (ön)magad!

A következő nehéz szakasz az, amikor a kismama már elkezd dolgozni, de nem tud visszaállni. Részben azért, mert folyton a gyereke körül forognak a gondolatai, másrészt pedig azért, mert sok olyan szakmai, gyakorlati dologgal is szembesülhet, amivel az elmúlt évek során nem volt dolga.

Semmi gond, nyugodtan lehet segítséget kérni, hiszen egy pályakezdő sem tudna minden fortélyt azonnal – nyugtat meg mindenkit Éva. – Persze amit lehet, érdemes önállóan megtanulni – ilyen például az új szoftverek használata. Eközben pedig erősítenünk kell magunkban a hitet és bizalmat, hogy a gyerekünk megfelelő helyen és jó kezekben van.

  1. Ne finnyáskodj!

Kismamalét sokszor jelent a munka terén is fordulópontot, amikor az ember mindenképpen váltásra kényszerül. Az anyuka természetesen szeretne dolgozni, de könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen nem talál olyan munkalehetőséget, ami a családdal összeegyeztethető és neki személyesen is megfelel. Éva azonban óva int a válogatástól:

Mindenképpen dolgozni kell valamit. Ha nincs olyan, amit szeretnénk, akkor el kell vállalni azt, ami van. Dolgozni ugyanis nem csak azért fontos, mert az embernek jövedelme lesz, hanem azért is, mert visszaépülnek a kapcsolatok. Lehet, hogy nem tökéletes minden, de a semminél máris jobb kiinduló helyzetben vagyunk: már nincs pánikhelyzet, és például tanulhatunk valamit, vagy kereshetjük a megfelelőbb munkahelyet.

  1. Ne felejts el örülni!

A legnehezebb helyzetben talán azok vannak, akik már hosszabb ideje keresnek intenzíven állást, túl vannak számos elutasításon, és egyre nehezebben dolgozzák fel a sorozatos kudarcot. Nekik Éva azt tanácsolja, hogy arra koncentráljanak, ami pozitív:

Keresni és ápolni kell a szakmai kapcsolatokat – például a LinkedIn keretein belül. Jó, ha van az anyukának valami tevékenysége, amiben biztosan sikeres: ügyesen köt, vagy maratont fut. Ugyanilyen örömforrás lehet a család is, vagy akár egy finom vacsora. Fontos az öröm képessége. Az állásinterjúkra sem úgy kell menni, hogy „most biztosan felvesznek”. Sokkal lényegesebb azt érezni, hogy az ember mindent beleadott, amit lehetett, jól írta meg az önéletrajzot, őszinte volt a motivációja.

Vállalkozás vs. munkaviszony – Mit tanácsol a Jobangel?

  • Akiknek fontos a megélhetéshez a jövedelem, a havi fix, az vállaljon munkát alkalmazottként. A vállalkozásnál ez bizonytalan. Ráadásul a kezdeti időszakban főleg csak kiadás van, bevétel pedig nincs.
  • Aki mégis kacérkodik a vállalkozással, de a havi fixről sem szeretne lemondani, az indítsa be a vállalkozást főállás mellett. A kismamák által indított tipikus vállalkozások – kézműves portékák előállítása, webáruház üzemeltetése – remekül működnek másodállásban is. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a munkaadót erről tájékoztatni kell, és munkaidőben ezzel nem szabad foglalkozni.
  • Azoknak sem ajánlott vállalkozni, akik nem rendelkeznek ahhoz kellő önbizalommal. Aki nem szereti, ha nem tud tervezni, akinek vészhelyzet esetére nincs B-terve, az semmiképp se kezdjen bele.
  • Ugyanígy nem való a túlzott önbizalommal rendelkezőknek sem. Aki úgy véli, hogy neki eddig minden sikerült, az esetleg elfelejti, hogy a világ megváltozott, amíg ő a kicsivel foglalkozott 1-2 éven át. Ami korábban jól működött, az ma már esetleg teljesen idejétmúlt. Nekik érdemes előbb tanulni, hogy tisztában legyenek a legújabb trendekkel.
  • Kiknek ajánlott? Azoknak, akik megengedhetik maguknak anyagilag, hogy valamennyi ideig próbálkozzanak. Azoknak, akiknél már alakul valami amúgy is, mert mondjuk már jó ideje készítenek valamit, amit ügyesen el tudnak adni. Vagy azoknak, akik a vállalkozással olyan gyerekkori, ifjúkori álmukat tudnák megvalósítani, amelyhez valamilyen – szakmai, anyagi – háttérük adott. Azoknak, akik olyan tudással rendelkeznek, amellyel a munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni.
  • A vállalkozást tervező kismamák mindenképpen forduljanak szakemberhez, aki segít nekik a vállalkozás-alapításban. Ugyanilyen fontos, hogy legyen B-tervük, mert bármi megtörténhet.

A cikk másodközlés, az eredeti írást Felícia oldalán, az Anya vállalkozik blogon olvashatjátok.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük