„Tegyél jót – ülj mellém!” program

2016. november 23-án elindult a Szülők Háza Alapítvány „Tegyél jót – ülj mellém!” kampánya. Az Alapítvány a programmal az állami gondozott gyermekeken szeretne segíteni, teljesen újszerű módon. Nem a megszokott gyűjtögető és egyszeri ajándékozó akcióról van szó, hanem a Szülők Háza közösségének több száz családja bevonásával indított rendszeres, hosszú távú és érdemi segítségről.

„A programban szerepet vállaló családok a szó szoros értelmében leülnek az állami gondozott gyermekek mellé, és személyre szabott segítséget nyújtanak, mindenkinek az igényei szerint” – mondta Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke, a Szülők Háza módszertan megalkotója. Az első esemény során, december 4-én a szátoki Margaréta Gyermekotthonba futnak el a csapat önkéntesei, Kropkó Péter, 51-szeres iron man és Sperka Tamás terepfutó vezetésével, később pedig az összes gyermekotthonba hasonló módon látogatnak majd el. Az önkéntes családok rendszeresen visszatérnek az általuk patronált gyermekekhez és figyelemmel követik fejlődésüket – melyhez a Szülők Háza Alapítvány minden szakmai és lehetőségeihez mérten minden anyagi segítséget megad.

regos-judit

Kemény Dénes, a Szülők Háza Alapítvány alapítója és a kampány fővédnöke kiemelte, hogy ez a kezdeményezés végre felismerte a családok támogatásának jelentőségét, valamint egyedülálló abban is, hogy a sokszor bizonytalan kimenetelű jótékonysági akciókkal szemben ebben a kampányban a felajánló és a rászoruló családok között közvetlenül valósulhat meg a segítségnyújtás. A kampány üzenetéhez kapcsolódva a rendszeresség fontosságát emelte ki: „365 nap van egy évben, és ha valaki olyat csinál, ami fontos, azt nem egy kampányban kell megtennie, hanem folyamatosan, egyenletesen kell, hogy a mindennapjai része legyen.”

04

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a „Tegyél jót – ülj mellém!” kampány nyitórendezvényén elmondta, „az államnak az a dolga, hogy figyelje az ilyen kezdeményezéseket, álljon mögéjük, támogassa azokat, valamint teremtsen olyan környezetet, amelyben működőképesek lehetnek.” Kiemelte, hogy ebben a kampányban az önkéntesek az egyik legfontosabb értéküket, a saját idejüket áldozzák arra, hogy odaüljenek valaki mellé, akinek nagy szüksége van az odafigyelésre és a törődésre.

Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a „Tegyél jót – ülj mellém!” kampány kapcsán kijelentette, hogy az európai kultúrát és társadalmat a segítség és az összefogás tette naggyá, és a társadalom dolga az, hogy kiegyenlítse a rosszabb körülmények közé születő emberek hátrányait. A gazdaság szerepével kapcsolatban megemlítette, hogy „lehet gazdasági ösztönzőket beépíteni ebbe a folyamatba, de a legfontosabb a társadalmi, polgári attitűd kialakítása, ami segíti, hogy a hátránnyal induló emberek lehetőségekhez és esélyhez jussanak.”

Dr. Molnár László, Újbuda alpolgármestere úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzatnak mindig megtiszteltetés, ha felkérik, hogy vegyen részt egy ilyen programban, de esetükben a Szülők Házával kialakított, évek óta tartó jó viszony már nem is tette indokolttá a külön felkérést. Elmondta, hogy ezt a programot nem egy egyszerű kampányként kezeli, hanem a mindennapokba próbálja beépíteni az üzenetet, hogy „tegyél jót”.

03

Lőcsei-Balássy Emőke, a kampány koordinátora elmondta, hogy eddig már több, mint 500 önkéntes csatlakozott a programhoz. Továbbra is várják a jelentkezőket, ám alapfeltétel, hogy csak olyanok csatlakozhatnak, akik vállalják a rendszerességet és maguk is hajlandók megtanulni a Szülők Háza módszertant – segíteni ugyanis csak professzionálisan lehet. Az első önkéntesek között van Dzsudzsák Balázs, válogatott labdarúgó, aki amellett, hogy komolya adománnyal járult hozzá a munkához, személyesen is ellátogat a gyerekekhez.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük