Lengyel vendégek a Szülők Házában

November 7-én, hétfőn délelőtt lengyel delegáció érkezett a Szülők Háza Újbuda Bölcsője Családi Központba. A látogatás során Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke az alapítvány munkatársai és a Szülők Háza egységek képviselőinek jelenlétében mutatta be a Szülők Háza Programot és az Alapítvány célkitűzéseit a Lengyel Köztársaság család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszterének, Elżbieta Rafalskanak és a delegáció további tagjainak.

A küldöttség a beszélgetés során megismerhette a Szülők Háza által nyújtott alternatív gyermekellátási formát és azt a gondolkodási módot, azokat az alapértékeket, amelyek ezekben a közösségi terekben irányadók. Eszerint a Szülők Háza egységek nem csupán a gyermekeknek nyújtanak közösséget, hanem a szülők bevonásával aktív segítséget tudnak nyújtani a családdá válás folyamatában, az ezzel járó nehézségek leküzdésében. Regős Judit hangsúlyozta, hogy a Szülők Háza közösségek nem konkrét nevelő tevékenységet folytatnak és nem egyfajta „szülő iskolát” kívánnak működtetni, hanem programjaikkal, szolgáltatásaikkal a szülők együttműködésével az „elég jó” szülővé válás folyamatában szeretnének támpontokat és fogódzókat nyújtani. Ehhez kapcsolódóan mutatta be az Alapítvány elnöke a Szülők Háza Alapítvány tevékenységét is, amely elsősorban arra irányul, hogy ebbe a segítő folyamatba, a közösségi, sport és művészeti tevékenységekbe olyan családokat is sikerüljön bevonni, akik hátrányos helyzetük miatt önerőből ezt nem tehetnék meg. A Szülők Háza Civil Franchise ehhez mérten a befogadás, az empátia és a nyitottság értékeinek fontosságát is hangsúlyozva, minden egységében fogad hátrányos helyzetű, rászoruló családokat is.

A lengyel miniszter aktív érdeklődéssel hallgatta a bemutatkozást, amelyet követően számos kérdéssel fordult Regős Judithoz és az eseményen szintén részt vevő, Fűrész Tündéhez, a bölcsődei átalakításért felelős miniszteri biztoshoz egyaránt. A miniszter elmondta, hogy nagyon különleges, hiánypótló kezdeményezésnek tartja a Szülők Házát, amihez hasonlóra Lengyelországban is nagy szükség lenne. A beszélgetés során szó esett a szülésről visszatérő nők munkaerőpiaci helyzetének javításáról is, melynek fontosságát Fűrész Tünde is méltatta. Ezzel összefüggésben felmerült, hogy az alternatív gyermekellátási formák a meglévő intézményrendszer kiegészítésével hozzájárulnak az ellátás erősítéséhez, így azok megléte, fennmaradása és folyamatos fejlődése nem csupán az ilyen ellátásban érintettek számára, hanem állami, önkormányzati szinten is fontos kérdés.

gyerekeloadasA kellemes hangulatú szakmai beszélgetést az érdi Otthon Melege Családi Bölcsőde bölcsődései tették még családiasabbá, akik a jókedvű, felszabadult játék mellett külön műsorral is készültek, és Timi néni zenei vezetésével énekeltek a vendégeknek, többek közt a kiskacsa fürdik című dalt is, aminek kapcsán kézműves ajándékokkal lepték meg a delegáció tagjait.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük