Hogyan ünnepeljük a gyereknapot?

Könnyű dolgunk van, ha a csemeténk születésnapjáról, névnapjáról van szó, sőt a nagyobbak esetében a ballagásra is van ajándékötletünk, a karácsony és a húsvét sem okoz különösebb fejtörést, de a gyereknap valahogyan mégis „kilóg”.

Többekben először maga a kérdés merül fel: ünnepeljük-e a gyereknapot?

Szerintük igen, érdemes megemlékeznünk róla, mert ez a nap egyrészt a saját gyerekünkről szól, másrészt pedig közvetetten ezzel tisztelgünk a civil szervezetek gyermeki jólét érdekében tett mindennapi erőfeszítései és küzdelme előtt, együtt emlékeztetjük magunkat és a környezetünket a gyerekekkel való harmonikus és tiszteletteljes élet jelentőségére és mindarra, amit a gyerekek adnak nekünk, felnőtteknek.

Ha ezek után úgy döntünk, hogy szeretnénk május utolsó vasárnapját (ami idén 29-ére esik, de sok helyen az egész hétvége a gyereknap szellemében telik) megünnepelni, máris itt a következő kérdés: Jó, de hogyan? Milyen ajándékkal készüljünk? Elég egy kis apróság vagy ilyenkor valami komolyabbat szokás venni?

Erre is van ötletünk. Szerintünk az ajándékozást hagyjuk a többi ünnepre, amikor inkább van ennek hagyománya, most inkább a közös programra, az aktív pihenésre helyezzük a hangsúlyt. Egy különleges, együtt töltött élmény többet jelent bármilyen tárgyi ajándéknál.

Mire figyeljünk ezen a kiemelt napon?

Először is a gyerek fontos, hogy együtt legyen a szűkebb vagy tágabb család (ahogyan nekünk és a gyereknek kellemes). Ha lehet, aznapra próbáljunk meg elszakadni a sürgős elintéznivalóktól, a halaszthatatlan munkától, a napi teendőktől. Készüljünk egy kicsit „előre”, osszuk el a hét többi napjára a feladatokat, így megmarad a szabad szombat-vasárnap. (Persze ez nekünk is jót fog tenni.)

A program tervezésénél tartsuk szem előtt, mit szeretne a gyerekünk, milyen tevékenység okoz neki örömöt, és ez alapján válasszunk. Ne menjünk kirándulni, ha a gyerek legszívesebben egy játszóházban töltené az idejét, ne vigyük állatkertbe, ha általában tíz perc után jobban leköti a pereces stand választéka, mint a napon sütkérező oroszlánok. Próbáljunk meg az ő „bőrébe bújni” és úgy átgondolni, mi lenne a legjobb program. Célszerű olyan rendezvényt választanunk, ahol változatos programmal készülnek a szervezők, mert ez garantálhatja, hogy nem fog unatkozni.

Ne csak fejben, hanem lélekben is készüljünk az ünnepre! Ahogyan a hagyományos családi alkalmakkor (pl. karácsony, születésnap) megváltozik a napirend, átalakulnak a hétköznapi szokások, úgy ezen a napon is elengedhetjük magunkat. Nyugodtan lehetünk egy kicsit „lazábbak”: szülőkkel közös sorverseny, egymás után három meseelőadás, egy vattacukor, egy pónilovaglás, későbbi lefekvés, extra mese, most belefér, hiszen kicsit kirúgunk a hámból. Persze ez nem jelenti azt, hogy aznap ne legyenek szabályok és mindent csináljunk úgy, ahogyan a gyereknek tetszik, de legyen meg az ünnep különlegessége. Nem mondjuk, hogy könnyű a dolog, mert ilyenkor a gyerekek hajlamosak egy kicsit feszegetni a határokat, de mindenképpen érdemes megtanítanunk nekik, mi fér bele egy ünneplésbe és mi az, ami már nem elfogadható viselkedés.

Most már nincs is más feladatunk, mint kiválasztani a legjobban tetsző programot!

Az interneten számos ajánlatot találunk: vízközeli vagy erdei, mesei vagy western témájú, ingyenes vagy jegyvásárláshoz kötött rendezvények kínálatából válogathatunk és biztosak vagyunk benne, hogy megtaláljuk, amit szeretnénk.

Zárásként pedig a teljesség igénye nélkül hoztunk nektek néhány kedvcsinálót:

Minimax Gyerekhajó

A hétvégén startol az egész nyáron tartó programsorozat. A Balaton parti és budapesti helyszíneken megrendezésre kerülő aktív kikapcsolódás az egész család számára nyújt felejthetetlen élményt. A hajókázás közben arcfestéssel, közös társasjátékozással, koncertekkel, bébisarokkal, tombolával és a Minimax sztárjaival várják a kicsiket.

PlayKID

Hétvégén a budapesti Millenáris is gyerekbirodalommá alakul, ahová reggeltől késő délutánig várják a kicsiket és nagyokat. A pónilovaglás, a kincsmosás, a kalandpark, a céllövölde és az ugrálóvár csak néhány a kipróbálható programok közül, és ha elfáradnátok, a koncerteken, a bábelőadásokon, a ki mit tud fellépéseken pihenhetitek ki magatokat.

Pusztai Állatpark

Ha vasárnap egy „állati” élménnyel szeretnétek gazdagodni, akkor a hortobágyi állatpark remek választás! Ügyességi játékok, sorversenyek, erőpróbák várják a mozgékonyakat, kézműveskedésre, gyógynövényekkel való ismerkedésre csábítják az alkotókat, a kilátótorony, a  játszótér használata és a pusztai virtusok kipróbálása pedig a felfedezők számára nyújt lehetőséget a kellemes időtöltésre.

Cifra Palota

A Művészetek Palotája állandó programsorozata vasárnap hatalmasra nő. Koncertek, meseelőadások, örömtánc három színpadon; bent és kint rengeteg kreatív foglalkozás (kreszpálya, óriás malomtársas, királyi várjáték és sok minden más) vár minden gyermeket és gyermeklelkű felnőttet.

Városligeti gyereknap

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes gyereknapi rendezvénye nem csak a gyerekek számára nyújt kellemes szórakozási lehetőséget, hiszen a gyerekszínpadon fellépő művészek előadásai, a kalandpark, a biztonságos közlekedés fontosságára felhívó gyereksátor mellett a nemzetek utcája, a nőgyógyászati szűrőkamion, a nagykövetségek színpada a szülők számára is kínál hasznos és érdekes programot.

Gyereknapi MeseErdő

Jó idő, napsütés, friss levegő! Irány Síkfőkút, ahol a Tóréten mesés kalandok és állomások várják a sétálni vágyókat. A rendezvény különlegessége, hogy a szervezők az ovisoknak és az iskolásoknak kialakított útvonallal is készülnek. A Tóréten pihenhetünk, míg a bográcsban fő az ebéd, a gyerekeket arcfestés, kézműves foglalkozás, trambulin és sok minden más várja. Ha pedig kedvünk támadna, a faluban végigjárhatjuk a meseutat, meglátogathatjuk a kastélyt és nagymama süteményeit is megkóstolhatjuk. A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött!

Gyereknap a Vasúttörténeti Parkban

Nem túlzás azt állítani, hogy minden gyerek szereti a vonatokat. Akik pedig imádják és szívesen ki is próbálnák a közlekedés megannyi fajtáját, formáját, azoknak az interaktív programokkal készülő Vasúttörténeti Parkot ajánljuk. Lehet majd nagymozdonyon utazni, hajtányozást kipróbálni, lóvasúton döcögni és csajka sínautón suhanni, az aláfestő zenét a gyerekbulik elengedhetetlen fellépői, Halász Judit és az Alma együttes szolgáltatják.

Gyereknap a Bikás parkban

Újbuda önkormányzata egész napos ingyenes programmal várja a gyerekeket és szüleiket. A nagyszínpadon gyerekkoncertek, sztárfellépők, este pedig nagykoncert várja a bulizni vágyókat. Napközben kézműves foglalkozások és kreatív játékok, ügyességi versenyek, ugrálóvárak, meseelőadás, bábjáték szórakoztatja a látogatókat.

Mesefesztivál Vecsésen

A Bálint Ágnes Kulturális Központ ingyenesen látogatható (előregisztáció szükséges!) mesebirodalma a hétvégén is kitárja kapuit! Szombaton és vasárnap mesekoncertekkel, bábelőadással, kiváló gasztronómiai, kézműves és népművészeti termékekkel találkozhatnak a családok. Sőt, még az autót is otthon lehet hagyni, mert kisvonattal vagy busszal is könnyen meg lehet közelíteni a helyszínt! Aki nem hiszi, járjon utána!

Ezer Lámpás Éjszakája

Sajnos nem minden családban, nem minden gyereknek lehet ez a nap felhőtlen. Az Ezer Lámpás Éjszakáján 12 városban jótékonysági koncertekkel, sztárfellépőkkel, szórakoztató gyerekprogramokkal, a civil sátrakban felvilágosítással, tanácsadással hívják fel a figyelmet a gyerekeltűnések aggasztó jelenlétére. Este pedig 10.000 világító lufit engednek a magasba, ezzel mutatva fényt azoknak, akiket hazavárnak.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük