Hogyan válasszunk nyári tábort?

Közeleg a nyári vakáció, már csak néhány hét és ismét felmerül a kérdés, hol töltse a szünidőt a gyerek?! Ez a dilemma minden évben nehéz feladat elé állítja az anyukákat és apukákat.

Persze rögtön bevillannak az első ötletek: mi is kivehetünk néhány hét szabadságot, van, ahol a nagyszülők is besegítenek és akár a nagybácsik, nagynénik is szívesen vállalnak pár nap gyerekfelügyeletet. De mi legyen a többi idővel?

Erre jelenthetnek jó megoldást a nyári táborok. De milyen szempontok alapján válasszunk? Ebben próbálunk segíteni.

  1. Tartsuk szem előtt, hogy a gyerek mit szeretne, kérjük ki a véleményét!

Legjobb, ha már hetekkel (esetleg hónapokkal) korábban beszélgetünk vele arról, mit csinálna szívesen nyáron, hol és kivel töltené szívesen a szabadidejét?

Ne essünk abba a hibába, hogy teljesen kizárjuk a döntési folyamatból. Jó, ha többször is felvetjük a témát, hiszen az idő előrehaladtával az ő véleménye is változhat (például megtudja, hogy a legjobb a barátja/barátnője melyik táborba megy, és ő is szívesen tartana vele).

A nyári – akár tematikus – táborok nagyon jó lehetőséget adhatnak arra, hogy a gyerekek azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek csinálni. Ez nemcsak abban segít, hogy elmélyülhessenek a számukra érdekes témákban, sportban, művészeti ágban, hanem az örömmel végzett feladatok egyúttal biztosítják, hogy fizikailag és szellemileg is feltöltődjenek, pihenjenek, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a következő (tan)évet energikusan és lelkesen kezdjék.

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy gyerekeink is „dolgoznak” az egész (tan)év alatt, nekik is teljesíteniük kell, sőt meg is kell felelniük, tehát bőven rájuk fér a pihenés és a kikapcsolódás. Tehát ne kényszerítsünk rájuk olyan tábort, ami hasznos ugyan, de nekik kevésbé szórakoztató. Egy matektábort vagy nyári iskolai előkészítőt csak akkor javasolunk, ha a gyerek örömmel vesz részt rajta és nem azért, mert „majd később jól fog jönni, amit ekkor megtanul”. Nem biztos, hogy a vakáció alatt erre van a legnagyobb szüksége.

  1. Gondoljuk végig, hogy igényli-e és készen áll-e arra, hogy egyedül töltsön néhány napot!

Természetesen, ha kisebbekről (3-6 év) van szó, célszerű a napközis táborok között keresgélni és szolgáltatásaikat igénybe venni, mert a gyerekek ekkor még nem igazán tudják önállóan ellátni magukat és természetesen nem is szívesen töltik külön az estéket a szüleiktől, gyakran tör rájuk a honvágy. (Arról nem is beszélve, hogy még mi sem szívesen válunk meg tőlük éjszakára, mi magunk is igényeljük a közös fürdetést, az esti meseolvasást, a lefekvés előtti jóéjt puszit.)

Ha úgy érezzük és gyerekünk is igényli, kipróbálhatjuk az ottalvós táborokat is. Ekkor azonban azt kell eldöntenünk, hogy hová és mennyi időre küldjük vakációzni? Rendszerint ilyenkor kerülnek szóba az iskola által szervezett táborok, amelyek előnye, hogy a gyerek a barátaival, ismerőseivel, tanáraival, pedagógusaival tölti az időt.

Ha úgy döntünk, hogy a gyerek készen áll arra, hogy egyedül töltsön néhány napot vagy akár egy hetet, azért érdeklődjük meg előre, mit tartalmaz az ár, vannak-e fakultatív programok és mennyibe kerülnek, milyen ruhákat, felszereléseket kell vinni (más szükséges egy vízparti, strandolós vakációhoz és más egy erdei, túrázós táborba), mennyi zsebpénzt célszerű magával vinnie, kapnak-e ott ágyneműt vagy csomagoljunk hálózsákot is? Ne hagyjuk rá ezeknek a megkérdezését!

  1. Nézzünk utána, kikre bízzuk a gyereket!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon fontos, hogy megérdeklődjük, kikkel töltik majd a napot a gyerekek. Jó, ha előre megismerkedünk a táborban dolgozó felnőttekkel, szerencsénk van, ha esetleg korábbról ismerjük őket (esetleg a gyerek óvónői, tanárai). Ha mégsem találkoztunk velük korábban, látogassunk el tábori nyílt napokra, ahol beleláthatunk a napi programtervekbe és személyesen beszélgethetünk a pedagógusokkal, kísérőkkel is! Így önmagunkat is megnyugtathatjuk.

  1. Gondoljuk végig, hová küldjük a gyereket táborozni!

Nem kérdés, hogy nyáron azt szeretnénk, ha a gyerekünk minél több időt tölthetne a szabadban napsütéses jó időben, ezért célszerű olyan tábort választani, ahol a napi programok között (több) szabadtéri is szerepel.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy előfordulhat, hogy beborul, esni kezd, vagy ne adj’ isten, azon a héten éppen elromlik az idő. Ekkor kifejezetten jó, ha a tábori helyszín fedett, esetleg zárt területtel is rendelkezik és a pedagógusok előre felkészülnek arra a lehetőségre is, hogy az egész napot vagy napokat kell a gyerekeknek bent tölteniük. Ennek megoldására jó, ha olyan táborozási lehetőséget választunk, amely erre az eshetőségre is gondol. Egy vízpart mellé szervezett tábor rossz idő esetén szinte élvezhetetlen és a gyerekek gyakran naphosszat ücsörögnek a faházakban, miután valamennyi társasjátékot kipróbálták és az ebédlőben megrendezhető összes sorversenyt és gombócevő bajnokságot lejátszották.

Váratlan helyzetekre jó megoldás lehet az olyan napközis tábor, ahol „napijegy” vásárlására is van lehetőség. Így nyugodtan megtehetjük, hogy csak azokra a napokra fizetünk be, amikor jó az idő. Természetesen ennek az a hátránya, hogy a gyerek számára idegen közegbe kerülhet, ahol már a többiek jól ismerik egymást. Azonban, ha csemeténk könnyen barátkozik, nem esik nehezére kapcsolatokat kialakítania, feltalálja magát a számára ismeretlen környezetben, ez kiváló ötlet.

  1. Beszéljük át előre, mennyit tudunk szánni a táborozásra!

Biztos vagyok benne, hogy minden szülő kezét-lábát összetöri, hogy teljesíthesse csemetéje kérését, ha a karate táborról, a lovas vakációról vagy akár a robotika tanfolyamról van szó, de ha ez anyagilag nagyon megterhelő, akkor érdemes alternatív megoldásokat keresni (például napközis tábor az ottalvós helyett; olcsóbb, de egy másik kerületben lévő foglalkozások).

És ez természetesen fordítva is igaz, ne erőltessünk semmit, csak mert olcsó. Senki sem szeretne egész nap gyöngyöt fűzni és papírt hajtogatni, ha inkább focizna reggeltől estig.

Tehát, mi szülők közösen döntsünk arról, mennyit tudunk táborozásra fordítani a családi kasszából! Ha a tábor mégis többe kerül a tervezettnél, kérdezzük meg, van-e lehetőség részletfizetésre, igénybe vehetünk-e kedvezményt (például, ha a gyerek testvére vagy barátja is jelentkezik, olcsóbb a tábor díja), lehet-e támogatást kérni az önkormányzatnál?

  1. Érdeklődjük meg, a tábor felkészült-e a speciális igények, körülmények biztosítására!

Amennyiben csemeténknél fennáll valamilyen speciális igény, körülmény (pl. diétás/”mentes” étrend, allergia, betegség esetén speciális bánásmód stb.), azok ellátását a tábor tudja-e biztosítani? Ha sajnos nem megoldottak ezek a körülmények, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a gyerekünk nem fogja magát jól érezni, és egy életre elmehet a kedve a táborozástól, arról nem is beszélve, hogy az egészsége láthatja kárát! Egy laktózérzékeny gyerek nyaralását elronthatja, ha éhezik vagy ha rosszul lesz.

Megkérdezhetjük, hogy ha nem tudják biztosítani pl. a speciális étrendet, akkor mi csomagolhatunk-e a gyereknek ennivalót, tudják-e azt megfelelően tárolni, az általunk készített és elküldött ebédet megmelegíteni?

A megfelelő nyári tábor kiválasztása nehéz és hosszadalmas folyamat, de ha a gyerekünk szórakozását, pihenését és érdeklődését tartjuk szem előtt, biztosan meg tudjuk találni a saját igényeinknek és pénztárcánknak a legjobbat.

Ha még nem tudtatok dönteni, nézzétek meg a Szülők Háza Kreatív nyári táborunkról szóló ízelítőnket és gyertek el május 27-én 16 órától ingyenes nyílt napunkra, ahol tájékoztatást kaphattok az induló tematikus táborokról és programjaikról, valamint megismerkedhettek a pedagógusokkal is!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük