szülők háza magazin, interjú, Mádai Vivi

„A legfontosabb az őszinteség” – interjú dr. Szabó Zoltánnal

Két sikeres ember kapcsolata úgy működhet, ha támogatják egymást, és megoldják a felmerülő problémákat.  Mádai Vivienék házasságának egyik kulcseleme az őszinteség. A férjével, dr. Szabó Zoltán fogszakorvossal beszélgettünk.

 

Már gyermekkorban eldőlt, mi leszel?

Az egészségügy mindig is tetszett, édesapám belgyógyász, nagy érdeklődéssel figyeltem a munkáját gyermekként is. Korán megfogalmazódott bennem, milyen irányba szeretnék elindulni, már óvodás korban sem féltem a fogorvostól.

Mikor találkoztatok először Viviennel?

Nyáron lesz három éve, hogy találkoztunk a csopaki strandon, egy ártatlannak tűnő napozás alkalmával.

Ismerős volt az arca vagy a neve?

Nem igazán követem az ismert emberek életpályáját. Az arc- és névmemóriám elég jó, így nem volt teljesen idegen, de ez nem jelentett sem hátrányt sem előnyt. Csak egy szakma számomra, amivel ő foglalkozik, semmi több.

Változott valamit Vivien az elmúlt három év során, különösen mióta anya lett?

Az benne a fantasztikus, hogy nincs változás. A kisfiam jelenléte még változatosabbá teszi az életünket. Éppen ezért nem zárkózunk el attól, hogy legyen egy kistestvére a közeljövőben, ez a legnagyobb ajándék, amit egy elsőszülött kaphat. Mi a négytagú családmodellben hiszünk. Kezdetben nem könnyű két kicsi gyerekkel, de később hálás az ember ezért  a döntésért. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekek személyiség-fejlődésének is jót tesz a testvér.

Ezt a mintát láttad otthon is?

Igen, van egy bátyám, Vivinek pedig több testvére is. A szüleim házassága minta számomra, negyvenhárom éve vannak együtt. Heti rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot a nagyszülőkkel, Zénike is imádja őket. Ez fontos, hisz szeretnénk, hogy sok időt töltsenek majd együtt. Nyaranta én is heteket voltam a nagyszüleimnél, ezek a legszebb gyermekkori emlékeim.

Már a kapcsolat elején tisztáztátok a család és a karrier viszonyát?

Igen, az első perctől fogva beszéltünk arról, hogy a család nekem mennyire fontos. Vivien ebben száz százalékban partner, ezért ilyen kiegyensúlyozott a kapcsolatunk. A lényeg, hogy meg kell találni az egyensúlyt munka és magánélet között, nehogy azon kapja magát az ember, hogy nem is látta felnőni a gyermekét. Ez férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik.

Az a típusú férfi vagy, aki besegít a házimunkába és a gyermek körül?

Egyetlen dolog van, amit szeretek, ez a konyhában való elpakolás. Ezenkívül sétálok a kisfiunkkal és a pelenkáját is ki tudom cserélni, de nem vagyok az a „szoknyás apuka”, akinek a mellkasán a bébihordó, és egész nap rohangál vele. Nincs ezzel semmi gond, csak én nem ilyen vagyok. Persze bármi másban szívesen segítek, ha már Vivi nem bírja.

Ki segít még Viviennek?

Heti két alkalommal jön egy kedves hölgy, akire bátran rábízzuk pár órára Zénit, ő is nagyon szereti. Ha az ember szülei nem a fővárosban élnek, ez elengedhetetlen. Sokan elítélik ezt a megoldást. Lehet, hogy évtizedekkel ezelőtt enélkül működött, de ma már egy teljesen más, felgyorsult világban élünk, ez már a modern családmodell.

A párkapcsolatra mikor jut idő?

Havonta legalább egyszer igyekszünk egy délutánt/estét együtt eltölteni kettesben. Elmegyünk moziba, vagy kirándulni. Ezt mindenkinek javasolni tudom, ha azt szeretné, a házassága ne menjen rá a gyermekvállalásra. Ez más szempontból is hasznos, a gyermeket nem szabad magunkhoz láncolni, időben el kell kezdeni az önállósodást.

Te hogyan töltődsz?

Számomra az a pihenés, ha hétvégén, ebéd után le tudok dőlni egy órát, vagy ha van két normálisan átaludt éjszakám. Az első egy év elég durva volt Zénivel, nem aludtunk túl sokat.

Mit üzennél a férfi társaknak, hogyan tudnak segíteni a párjuknak a szakmai kiteljesedésben, és a harmonikus családi élet megtartásában?

Mindenképpen beszélgetni kell a partnerünkkel. A legfontosabb az őszinteség. Ha valaki őszintén elmondja, mi a gondja és mi segítene neki, onnantól kezdve megszűnik a probléma.

 

Rizsányi Rózsa

Az interjúsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.

logok


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük