Hányszor találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy nem az ész érvek alapján döntünk, hanem a megérzésre hagyatkozunk. Férfiak és nők esetében ez egyaránt megtörténhet, de azért lássuk be, a nőkre jobban jellemző, talán ezért is nem a férfi megérzés elnevezést kapta.

A Facebook nevű közösségi oldalon van egy csoport, ami arra épül, hogy „A női megérzés nem más, mint a logika teljes hiánya”. Valljuk be, sokszor tényleg így gondoljuk, de van ám egy tudományos magyarázat is, ami meglehetősen ésszerű dolgokra épül.

Az egész az agy méretéből ered. A nők kifinomultabb antennákkal rendelkeznek mint a férfiak és ez az oka annak, hogy már apró jelekből is logikus és helyes következtetéseket vonnak le. A nők agya képes a legapróbb, legjelentéktelenebbnek tűnő információt is érzékelni, ezért van az, hogy mi könnyebben fel tudjuk fogni a körülöttünk zajló eseményeket és egyszerűen le tudjuk szűrni a várható következményeket. Fontos azonban, hogy a megérzéseink mellett azért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a racionális érveket sem, különben akaratunkon kívül katasztrofális következményeket zúdíthatunk a saját nyakunkba.

A női és a férfi agy egyes struktúráinak működése eltér egymástól. A legújabb képalkotó eljárásokkal készített képek is igazolják, hogy az agy egyik magcsoportja, az amygdala (mandulamag) érzelmi stimulus hatására eltérően működik a férfiak és a nők agyában. Úgy tartják, méretét tekintve a nők kisebb aggyal rendelkeznek. Ezt egy német pszichológus, Bayerthal fogalmazta meg elég drasztikusan 1911-ben „mérőszalagos” módszerében.

Szerencsére az utóbbi száz évben a nemi különbségből eredő magatartásformák vizsgálatában jelentős előrelépés történt. Köztudottá vált, hogy bár tényleg van különbség a női és férfi koponya mérete, ezáltal pedig az agy tömege között, ezeket arányaiban, a testhez képest kell vizsgálni, és így már nincs lényegi eltérés.

Két agyféltekével rendelkezünk. Ebből egyik domináns, vagyis nem egyforma módon használjuk mindkettőt. Leegyszerűsítve: a bal agyfélteke a tudatos, „gondolkodó”, a jobb agyfélteke pedig az érzelmi működéshez kötődik. A férfi agy bal féltekéje a nőkéhez képest differenciáltabb, így kiforrottabb logikai, matematikai funkciót tölt be. A nőknél a férfiakhoz képest jelentősebb a jobb agyfélteke szerepe.

Nem véletlen tehát a női megérzés kifejezés. Hinni kell benne, és a szerint cselekedni, legalábbis az ésszerűség határain belül. Dolgozhat bennünk féltékenységkor, működhet előérzetként, vagy csak egyszerűen ösztönből tudjuk, hogy mikor mit kell cselekedni. A titkot a tudósok már megfejtették, nekünk csak élni kell vele.

Írta: Szülők Háza


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük