tisztálkodás, Szülők Háza Magazin

Tisztálkodás várandóság alatt

Az egészséges élethez – jól tudjuk – elengedhetetlen a megfelelő tisztálkodás. Testünk minden része alapos és kíméletes tisztítást igényel. A várandósság alatt, és később, a korai gyermekágyas időszakban, majd végig a szoptatásnál, intim testrészeink sérülékenyebbek, ezért különös gondoskodást kívánnak. A verejték és a faggyúmirigyek működése ilyenkor magasabb a szokásosnál, ezért a bőr tisztán tartására megkülönböztetett figyelmet kell fordítani.

Sokan nem tudják, hogy a női intim területek ápolására az átlagos – lúgos vegyhatású – szappanok és tusfürdők nem alkalmasak. Ezek a készítmények veszélyeztethetik a savas kémhatású hüvelyflóra egyensúlyát, amely így nem nyújt védelmet a kórokozókkal szemben. A túl szoros, nem megfelelően szellőző fehérneműk használatakor még nagyobb esély van az úgynevezett savköpeny gyengülésére, így tovább fokozódik a veszélye az egyes kellemetlen tünetek, betegségek kialakulásának. Az intim területeken az igazi megoldást olyan semleges vegyhatású (pH 5-5,4) tisztálkodószerek használata jelenti, melyek megóvják és erősítik a sérülékeny testrészek savköpenyét. Erre a célra a tejsavtartalmú készítmények a legmegfelelőbbek. De az egyszerű, egy nap többször alkalmazott, meleg vizes lemosás is tökéletes.

A terhesség egész ideje alatt ügyeljünk arra, hogy a fürdővíz a ne legyen sem forró, sem hideg, mert az ilyen hőingerek fájást válthatnak ki. A legjobb a langyos víz, ahol kellemesen el tud lazulni a kismama és a magzat egyaránt. A vízben háton fekve már viszonylag korai terhességben is jól láthatók a magzat mozgásai, ezért a napi fürdőzés jó alkalom arra is, hogy ellazulva kövessük e mozdulatokat. Jobb, ha a terhesség utolsó hat hetében a kismama már nem ül fürdővízbe, hanem állva mossa le magát. Ilyenkor már nyitva lehet a méhszáj, így a kórokozók könnyebben feljutnak, és fertőzés veszélyének tehetik ki a magzatot.

Fogvédelem a várandósság során

Gondot kell fordítani a szájápolásra is, vigyázni kell a fogak egészségi állapotára. A könnyen erjedő cukrok a szájban levő baktériumokkal és a fogkő ragadós rétegével egyesülhetnek a fogak felületén. Ez a kombináció savtermelést eredményez, amely kioldja az ásványi anyagokat a fogzománcból, és a fogak dentin állományából. Ha két étkezés között cukortartalmú ételt fogyasztunk, azt mindig fogmosásnak kell követnie, vagy legalább egy vízzel történő szájöblítésnek. Kerülni kell az édesített szénsavas italok kortyolgatását, cukros ételek majszolását, kemény cukorka vagy leheletfrissítő mentacukorka szopogatását. Olyan édességeket, amelyek a fogakhoz és fogínyhez ragadnak (mint például gumicukrot, szárított gyümölcsöt, süteményeket és aprósüteményeket), csak néha szabad enni. Helyesebb az étkezések között ropogós, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, melyek ugyan nem közvetlenül tisztítják a fogakat, de a nyáltermelést fokozzák, csökkentve a baktériumok koncentrációját a szánkban. Az el nem távolított fogkő irritálhatja a fogínyt, amely ez által pirossá, nyomásérzékennyé válik, és fogmosásnál könnyen vérzik. Ezt az állapotot hívják fogínygyulladásnak, mely meglazíthatja a fogakat. A terhesség második trimesztere alatt, ösztrogénszint emelkedése következtében, a fogínygyulladás kialakulásának esélye még nagyobb. Az ösztrogén ugyanis növeli a véráramlást a szövetekbe, ezáltal fokozza a fogíny reakcióját a fogkőben lévő izgató anyagokra. A fogkőképződés a fogínygyulladás egyik legfőbb oka, de rendszeres fogápolással a hormonváltozások ellenére is mellőzhető.

Eddzük a melleket!

Szeretném felhívni a kismamák figyelmét a szoptatásra való felkészülés fontosságára, és a mell ápolására. A mellek ápolása nagyon fontos! A melltartó ne legyen nagyon szűk, mert a terhesség alatt érzékenyebbé válik a mellszövet. Szerezzen be rugalmas, merevítők nélküli, de jól tartó „sportmelltartót”. A stria (terhességi csík) a melleket is fenyegeti, ezért minél hamarabb kezdje meg az ápolást, megelőzést. Naponta hideg-meleg zuhannyal eddze, és körkörösen masszírozza meg olajjal vagy gyógykrémmel. A nyolcadik hónaptól viszont már ne krémezzük be a mellbimbót, mert ha túlságosan „felpuhítjuk”, később fájdalmas lesz a szoptatás. A terhesség utolsó két hónapjában ajánlatos reggel és este szappannal is megmosni a mellbimbókat, majd durva kendővel néhány percig dörzsölni. Így edzhetjük azokat, hogy jobban bírják a közelgő megpróbáltatásokat.

Hat hét védelem

A korai gyermekágyas időszak, a tisztálkodás szempontjából is külön kihívást jelent, minden kismama számára. A szülés után véres (majd egyre tisztább) folyás (lochia) távozik a méhből. A folyás fontos immunológiai feladatot lát el. Tele van gamma-globulinokkal és fehérvérsejtekkel, amelyek a méh fertőzések elleni védelme miatt vannak jelen. Távozásuk során a méh kitisztul. A szülést követő első hat hét alatt tilos minden olyan tevékenység, amivel fertőzés juthat a méhbe. Így a fürdőzés valamint az ülőfürdő is tilos, és ezért kell kerülni a házaséletet, azaz a közösülést. Az intim terület tisztán tartása az első hetekben kizárólag tiszta vizes lemosásból álljon, majd a száradás után sebhintőporral is szórjuk be a területet. A hatodik hét végére a méh teljesen összehúzódik, a méhnyak teljesen zárt lesz.

Szülés után

A szoptatás idején, a fokozott igénybe vétel miatt, a mell különös ápolást igényel. Eleinte a mell könnyen kirepedezhet, ezért hagyjuk minél hosszabb ideig szabadon a mellbimbókat. Szoptatós betéteket és melltartót lehetőleg ne is használjunk, amíg meg nem gyógyul. Ne mossuk le szappannal vagy fertőtlenítővel, csupán a napi tisztálkodás során, meleg vízzel. Így a mellbimbón termelődő természetes balzsam is segíteni fogja a gyógyulást. Sőt, szoptatás után hagyjuk rászáradni az anyatej-maradványokat és a kisbaba nyálát is, mindkettő szintén sebgyógyító összetevőket tartalmaz. A hámosító kenőcsök használatát mellőzzük. Azok a mellkenőcsök, amelyek puhán tartják a mellbimbót, és esetleg gombaellenes hatóanyagot is tartalmaznak, mértéktartó használat mellett segíthetnek, ám csodát nem várhatunk tőlük. A gombaellenes szert tartalmazó krém olyankor válik be, ha a gyulladást a baba szájpenész fertőzése okozza. A kismamák megváltozott hormonszintjének, és az előbb említett „gyógymódoknak” köszönhetően, a „szoptatós” anyáknak még a leggondosabb tisztálkodás mellett is megváltozik az illata. Ez a legtöbb férfi számára nem zavaró, de akadnak kivételek is. Mindenesetre jobb, ha ezzel tisztában vagyunk, és megbarátkozunk ezzel az átmeneti állapottal. Egy biztos, a gyerek számára nincs mennyeibb, mint az anyatejes „mamiszag”!

Írta: Regős Judit


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük