veszélyes anyagok, gyógyszerek

Ne ess pánikba! – veszélyes anyagok

A gyerek néha olyat produkál, hogy frászt kapunk. Magára ránt valamit, eltűnik az aluljáróban, megégeti magát, vagy éjszaka arra ébredünk, hogy lázas, fuldoklik, vagy a macskát kergetve beletenyerel a tábortűzbe. Esetleg félrenyeli az ételt, vagy úgy összeverekszik a testvérével, hogy komoly sérüléseket szenved. A szülő ilyenkor pánikba eshet, de ez a legrosszabb megoldás. A jobb az, ha megpróbálunk tenni valamit. Ebben próbálunk most segíteni. Természetesen nem ijesztgetésnek szánjuk. De a baj hirtelen jöhet, és jó, ha tisztában vagyunk azzal: mit is kell ilyenkor tenni.

A vendéggyerek – alig hároméves – megfogta nálam piros színű vérnyomáscsökkentő tablattát, és azt mondta:

– Milyen szép ez a gyógyszer, beveszek egyet. Kirázott a hideg, és arra gondoltam, hogy pár perce kimentem kezet mosni, ami harminc másodperces kihagyást jelent a kiskorú állandó monitorozása közben. – Ugye, nem vettél be semmit? – kiabáltam rá. – Ugye nem???

A kicsi sírva fakadt. Én meg tanultam az esetből: nem szabad semmit sem elöl hagyni, ami veszélyes lehet egy gyermek számára. Mégis adódhat úgy, hiszen senki sem tökéletes, hogy figyelmünk lankad, és egy kurta pillanat elég arra, hogy megtörténjen a baj. Az első, amit teszünk, hogy hívjuk a mentőket. Amíg ők megjönnek, talán mi is tehetünk egyet s mást. Bármit is vett be a gyermek, őrizzük és mutassuk a gyógyszer, a vegyszer stb. dobozát, flakonját, mert így az orvos könnyebben tud segíteni.

Varázslatos pirula

A gyógyszerek sokszor úgy néznek ki, mint a cukorkák. Kékek, pirosak, jobb esetben még cukormáz is van rajtuk… Igazi ínyencségek – és sajnos már pár szem is súlyos következményekkel járhat. Éppen ezért kell kiemelten figyelnünk arra, hogy a gyógyszeres szekrény a lakásban magasan és mindig zárva legyen. Még az egyébként ártalmatlannak tűnő gyógyszerek is okozhatnak panaszokat! Pár szem a homeopátiás Rhus toxicodendron – amely a mérges szömörcéből készül – például komoly kiütéseket okozhat. Fél doboz vitaminmaci már akár vitamintúladagolás tüneteivel jelentkezhet. Ha bármilyen gyógyszert vett be a kicsi, először is nyúljunk a szájába, valószínűleg ott is akad pár szem. A legjobb elsősegélynyújtás, ha ledugjuk az ujjunkat a torkukon, és meghánytatjuk. Ha ez nem sikerül, itassunk sok folyadékot a gyerekkel, mert ez gyorsítja a kiürülést.

Maró anyagok

A hánytatás viszont szigorúan tilos, ha a gyermek savat vagy lúgot ivott, hiszen így az anyag újra végigmarhatja a nyelőcsövét. Itt a cél a hígítás, semlegesítés lehet. Próbáljunk folyadékot – víz, tea, tej – itatni vele, hogy a gyomor tartalma minél hígabb legyen. A veszélyes vegyi anyagokat a gyártók már biztonságos gyermekbiztos kupakkal látják el, bár ebben sosem lehetünk biztosak. A biztos az, ha elzárjuk. Soha ne tegyünk bele tisztítószer maradékot műanyag üdítősüvegbe, mert ebből akár egy korty maradandó sérülést: felmaródást és hegesen gyógyuló szűkületet okozhat a szájban vagy a nyelőcsőben.

Bevenni a maszlagot

Minden maszlagot bevesz, mondják a hiszékeny emberre. A gyereknél ez nem a hiszékenységet tükrözi, hanem azt, hogy egy olyan életszakaszban van, amikor meg akarja kóstolni a világot. Egy kellemes nyári kirándulás során pedig, ha nem vagyunk résen, könnyen a szájába vehet mindent. Így a különösen veszélyes csattanós maszlagot, amellyel állítólag régen az asszonyok bolondították meg az urukat. Bár erdeinkben nem élnek veszedelmes fenevadak, mégis rejtenek más veszélyt. Szerencsére, a legtöbb mérgező bogyó annyira keserű, hogy hamar felhagynak a kóstolgatással.

Aranyeső hulljon néked

A lakásban tartott növények és a kerti flóra között is számtalan ártalmas van. Felsorolásuk hosszas lenne, de aki „gyermektartásra” adja a fejét, merüljön el egy kicsit a szakirodalomban. A szobanövények közül a diffenbachia, a kertben pompázó tavaszi hírnök, az aranyeső különösen veszélyes.

Tilalomfa vagy okítás

A világ tele van veszéllyel – de ettől persze még száz évig is vígan elélhetünk. A gyógyszereket eldughatjuk, apa is lakat alatt tarthatja a barkácsműhelyében a hígítót, a veszélyes virágokat elajándékozhatjuk szingli barátnőnknek, de nem tudunk minden tiszafa köré villanypásztort állítani… A tiltás helyett és mellett folyamatosan tanítanunk kell őket arra, mit szabad és mit nem.

Írta: Szatmári Réka


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük