A dúla feladata

0
1463
dúla, szülők háza magazin

A dúla feladata kapcsolódni anyához és apához (amennyiben ő is részt vesz a szülésben) és jó együttműködő kapcsolatot kialakítani a kórházi személyzettel. A szüléskísérő a ráhangolódás, a megérzés, a praktikus dolgok és a természetes fájdalomcsillapítás tudója. Célja, hogy a mama komplikációmentes és erőszakmentes szülést éljen át.

Gyógymasszőri, dúlai tevékenysége saját tapasztalataimon alapszik. Illusztrációként álljon itt saját történetem:

„Az én történetem 1995. október 5-én, fiam megszületésével kezdődött. Ez az esemény nagyon erős hatással volt rám és azóta is életem egyik legfontosabb élményeként emlékszem rá. Benjámin születése 3 napos vajúdással indult. Most már tudom, hogy túl hamar kerültem kórházba. Nekem is tipikus »első gyerekes szülési szorongásom« volt. Féltem, hogy nem ismerem fel időben a vajúdás kezdetét, emiatt későn érek be a kórházba. Ezért aztán már jóval előbb bementem, mint ahogy arra valójában szükség lett volna. Ha akkor mellettem lett volna egy tapasztalt dúla, erre nem került volna sor. Két órával fiam születése előtt érkezett meg barátnőm, aki ettől kezdve velem lélegzett, velem érzett és ” amikor szükségem volt rá ” speciális módon masszírozta a hátam. (Talán azért is lettem masszőr, hogy megtanulhassam ezeket a segítő mozdulatokat, érintéseket, simításokat, amik fantasztikus fájdalomcsillapító hatással voltak rám.) Az élmény, hogy olyan személy kísérte a szülésem és fiam születését, aki már szült és saját tapasztalataira emlékezve mindvégig megfelelő érzékenységgel tudott rám hangolódni, katartikus élményt jelentett. Megerősítette és elmélyítette bennem a szülés-születés kapcsolatát. Elengedhettem magam, mert biztonságban tudhattam magunkat. A gyermekágyas időszakban is rengeteg törődést, biztatást és szeretetet kaptam. Úgy érzem, nagyon fontos dolgot éltem át és tanultam meg ekkor a női testről, a szoptatásról, a nevelésről és az anya-csecsemő kapcsolatról. Kis idő elteltével két barátnőm is megkért, hogy kísérjem szülésüket, amit szívesen elvállaltam. Rájöttem, hogy nekem is fontos, hogy átadhassam mindazt a törődést, türelmet, gondoskodást, amit én is kaptam. Lányunk, Míra megszületése még tovább mélyítette tapasztalataimat. Úgy gondolom, a várandósság és a szülés lehetőség arra, hogy megtapasztalhassuk ösztöneinket, erőnket és közel kerülhessünk nőiségünk lényegéhez. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket a pillanatokat ne csak valahogy túlélni próbáljuk, hanem képesek legyünk teljességgel átélni őket. Ebben szeretnék segítségére lenni mindazoknak, akik megtisztelnek a bizalmukkal.”

De lássuk, ki, miként segíti a szülést, azaz tisztázzuk a szerepeket!

Szülészorvos:

Munkája a terhesgondozás, a protokollvizsgálatok előírása, elvégzése, a kontroll. Figyeli a baba fejlődését, és a mama általános állapotát. Felelős azért, hogy amennyiben komplikáció lépne fel, időben kezelje azt, és visszaterelje a vajúdás folyamatát az egészséges mederbe. Ha elkerülhetetlen komplikáció lép fel, akkor feladata, hogy szaktudása az anya és a baba egészségét is szolgálja.

 

Bába (szülésznő):

A terhesgondozás utolsó időszakában CTG vizsgálatok alkalmával kapcsolódnak be a szülésre való felkészülésbe. Az anyának lehetősége nyílik, hogy fontos kérdésekre választ kapjon. Szüléskor a vajúdás folyamatát kíséri, és kontrollálja, egészséges mederben zajlik-e. Vizsgál, infúziót köt be (ha szükséges), kapcsolatot tartja az orvossal, szakmai segítséget koordinál, az egészséges folyamatot felügyeli, probléma esetén behívja az orvost a szülés folyamatába. A kitolási szakaszban a szülészorvossal együtt segítik a baba világra jöttét.

Dúla (szüléskísérő):

A mama által választott külső személy. Saját tapasztalattal rendelkező nő, aki empatikus, segítő módon van jelen az egész vajúdás, szülés folyamatában, illetve azon túl a gyermekágy, szoptatás idején is. Fizikai komfortot és pszichikai biztonságot ad. Kellően felkészült, válaszra kész személy, aki összehangolja a szülésben résztvevőket (család és kórházi személyzet). Segíti a vajúdás folyamatát, tartja a jó irányt a komplikáció- és erőszakmentes szülés érdekében. Biztonságadó jelenlétet nyújt.

 

Segítő (családtag):

Az apa prioritást élvez, a dúla segíti integrálódását. Közösen megosztják a segítői szerepeket (itatás, masszázs stb.). A dúla szerepe attól is függ, az apa milyen részt vállal a szülésnél.

És hogy mikor is van szükség dúlára? Mindenféleképpen akkor, mikor anya azt érzi, hogy az apa mellett vagy helyett szüksége van valakire, aki megfelelő tapasztalattal, tudással biztonságot ad számára. Úgy látom, hogy jobb, ha a dúla és a kismama közt már a várandósság alatt kialakul a kapcsolat, így jobban egymásra tudnak hangolódni, és a szüléskísérő is tudni fogja, hogyan legyen ott a mamával. Amennyiben dúlaként segítem a mamát, mindig kiegészítjük a közös munkát egyéni szülésfelkészítéssel. A vajúdás során telefonon tartom a kapcsolatot az anyával, míg valamelyikük úgy nem érzi, itt az ideje indulnom. A hang, bőrreakciók, kommunikáció minősége, pszichikai állapot és fájások sűrűségének, minőségének függvényében állapítjuk meg, a vajúdás mely szakaszában jár a mama, és mi az optimális idő a kórházba indulásra. A kórházban a szüléskísérő a mama mellett marad a szülés során és a megfigyelési időszakban is. Ezért a dúl ezzel teljes, felelős, hatékony támogatást tud nyújtani a hozzá forduló anyák számára.

Írta: Halász Katalin

MEGOSZTÁS
Regős Judit vagyok, szülő- és gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója. Az ELTE szociálpolitika – szociálismunka szakán végeztem, de kijártam a Károly Gáspár Egyetem Szupervízor szakát is. Sokáig dolgoztam a SOTE I-es Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján családgondozóként. Elvégeztem az Aktív Analitikus terapeuta képzést és később családi tanácsadó lettem. Több évet dolgoztam A Nő Ezer Arca Központban, mint terapeuta. Számos publikációm jelent meg, rendszeresen közreműködöm szakértőként különféle tévéműsorokban. Több szakmai díjat is nyertem, 2009-ben a Vodafone Főállású Angyala lettem. 2007-ben hoztam létre a Szülők Háza Konzultációs Központot, amelynek intézményvezetője vagyok és ahol családi tanácsadóként egyéni és csoportos tanácsadással foglalkozom. Férjemmel együtt négy gyermeket nevelünk. Szeretem a családomat, a férjemet a gyerekeimet, szeretem a hivatásomat. Nagyon sokat köszönhetek a pácienseimnek is, akiktől nagyon sok bölcsességet tanulok, és szeretet kapok.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ