Unokáinktól kaptuk kölcsön

0
929
környezetvédelem, szülők háza magazin
forrás: iwallfinder.com

Egy indián közmondás – amelyet valószínűleg már mindenki hallott – szerinte a Földet ugyanis nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Márpedig lehangoló és egyben félelmetes, hogy a környezetvédelmi problémákra az a csoport a legérzéketlenebb, akiket a legjobban érint: nevezetesen a gyermeket nevelők. A pazarló életmódunkért, ezért a „termodinamikai dáridóért” – hogy Kurt Vonnegutot is idézzük – ugyanis egyszer pengetni kell, és lehet, hogy ezt az adósságot a következő generáció fogja nyögni.

A környezetvédelmi károkkal mindenki kalkulál. „Hollandiában adtam fel az eladó ingatlanom hirdetését” – hallottam minap. „Végtére is az az ország úgyis süllyed, kell nekik a föld.” A Maldív-szigetek elnöke beiktatásakor azzal kavart vihart, hogy országot szeretne vásárolni népének – ez a szigetcsoport háromszázezer fős lakosával ugyanis a tengerszint emelkedésének egyik legveszélyeztetettebb területe. (Az ország további dicséretes célja az, hogy tíz éven belül szén-dioxid-kibocsájtástól mentesek legyenek.)

A segélykiáltás szánalmas módon még mindig süket fülekre talál. Ha nem saját magam hallom, talán el sem hiszem, hogy a szmogriadó alatti forgalomkorlátozáskor az emberek arról beszéltek, hogyan oldhatják meg „mégis” azt, hogy ne kelljen kiszállniuk az autóból. Fel sem merült bennük, hogy a szmogriadó: következmény.

Hétvégén ünnepeltük a mobilitás hetét, az Andrássy út megtelt civil szervezetekkel és számtalan érdeklődővel, gyalogossal, biciklistával. Megtudhattuk, hogy környezetromboló magatartásunkon talán még nem késő változtatni, még nincs minden veszve, még ha sok vészmadár ezt károgja. Ha felülemelkedünk lustaságunkon, talán jut idő arra, hogy jobban figyeljünk vásárlásainkkor – előnybe részesítsük a helyben termelt, alacsony környezeti terhelésű árucikkeket –, különválogassuk a hulladékot és hogy minél többször felejtsük otthon a slusszkulcsot.

Kukatündér a Szülők Házában

A Szülők Háza fejlesztő játékai között található a Kukatündér nevű játék. A játék célja – magán a játékon, vagyis a szórakozáson kívül – az, hogy a gyerekeket idejenkorán beavassa a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeibe, s ez úton nevelje a következő generációt erre. A húzható kártyán található tárgyról ki kell találni: vajon melyik kukában van a helye? A lányok kedvence a rózsaszín szemetes: ebbe azok a holmik kerülnek, amelyeket még fel tud más használni (például kinőtt ruhák, megunt játékok.)

MEGOSZTÁS
Regős Judit vagyok, szülő- és gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója. Az ELTE szociálpolitika – szociálismunka szakán végeztem, de kijártam a Károly Gáspár Egyetem Szupervízor szakát is. Sokáig dolgoztam a SOTE I-es Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján családgondozóként. Elvégeztem az Aktív Analitikus terapeuta képzést és később családi tanácsadó lettem. Több évet dolgoztam A Nő Ezer Arca Központban, mint terapeuta. Számos publikációm jelent meg, rendszeresen közreműködöm szakértőként különféle tévéműsorokban. Több szakmai díjat is nyertem, 2009-ben a Vodafone Főállású Angyala lettem. 2007-ben hoztam létre a Szülők Háza Konzultációs Központot, amelynek intézményvezetője vagyok és ahol családi tanácsadóként egyéni és csoportos tanácsadással foglalkozom. Férjemmel együtt négy gyermeket nevelünk. Szeretem a családomat, a férjemet a gyerekeimet, szeretem a hivatásomat. Nagyon sokat köszönhetek a pácienseimnek is, akiktől nagyon sok bölcsességet tanulok, és szeretet kapok.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ