fürdetés, Szülők Háza Magazin

Az első fürdetés

„Határozottan úgy fest, hogy az ember előbb tud úszni, mint járni vagy mászni.” Desmond Morris népszerű etológus, viselkedéskutató

A csecsemő számára nem idegen közeg a víz, hiszen – még nem is olyan régen – az anyaméhben lebegett, a magzatvíz védelmében. Hogyha az újszülött gyermeket hassal előre helyezik a vízbe, ösztönösen úszni kezd, visszatartja a lélegzetét (ez a búvárreflex), nem köhög, nem köpköd, láthatóan élvezi a helyzetet.

Manapság már számos helyen indítanak csecsemőúszás-tanfolyamot, ahol a csecsemők biztonságos körülmények között hódolhatnak ennek a „szenvedélyüknek”. Azonban nem kell ahhoz medence, hogy élvezhessük a vizet gyermekünkkel. E célra kiválóan megfelel a babakád, vagy akár a rendes fürdőszobai kád. Az esti fürdetések kiváló alkalmat biztosítanak a meghitt együttlétre.

Fontos, hogy a fürdetés ne csak a tisztálkodásról szóljon, hanem visszatérésről a baba számára ismerős közegébe – a vízbe –, és segítsen a család születésében.

Az első fürdetés

Kisbabás családok életében a kisbaba első fürdetése különleges esemény. Amikor először hazahozzák a gyermeküket a kórházból, és sor kerül az első fürdetésre, nem ritkán áthívják az újdonsült nagyszülőket is, hogy részesei lehessenek az első örömteli eseménynek, amit a kisbaba első fürdetése jelent egy család életében. Az első fürdetéseknél még vigyázni kell arra, hogy ne érje víz a köldökcsonkot, ne menjen víz a kisbaba szemébe és fülébe, hogy betartsuk a kellő biztonsági előírásokat, a víz hőmérséklete tekintetében.

Ha megtettük a kellő óvintézkedéseket átadhatjuk magunkat a fürdetés örömteli pillanatainak, ami nagyszerű segítője a családdá válás folyamatának.

A fürdetés segítségére lehet az apa-gyermek kapcsolat alakulásának is. „Fürdetésre itthon vagyok! ” – ki ne ismerné ezt a mondatot? Erre az időre az apukák is igyekeznek hazaérni. Úgy időzítik programjaikat, hogy legkésőbb a baba fürdetésére hazaérjenek. Az esti meghitt percek közelebb hozzák az apát a gyermekéhez. Ezt a tevékenységet ugyanis a legtöbb apa szívesen „átvállalja” az édesanyáktól.

Nem csak a kisbaba, de a családdá válás folyamatában is fontosak a szokások, azok a pontok, amelyekhez lehet viszonyítani. Az esti fürdetés egy ilyen sarkalatos pontja lehet a napirendnek.

A kisbabának még nincsen időérzéke, ezért számára még fontosabbak a viszonyítási pontok, amelyekre számíthat. A kisbaba napirendjének kialakításában is fontos szerepet játszik, hogy mikor, hogyan és ki fürdeti a picit.

A fürdetés megkezdése előtt készítsünk mindent oda, amire szükségünk lehet. A szoba hőmérséklete legalább 24 °C, a vízé 34-36 °C legyen. A víz hőmérsékletét ellenőrizhetjük a karunkkal is, de beszerezhetünk olyan, erre a célra készült, figurákat ábrázoló hőmérőket, amelyek később remek játékként szolgálhatnak.

Tegyük meghitté!

Bevezethetünk fürdési rituálékat. A fürdést kezdhetjük egy kis babamasszázzsal, énekelhetjük ugyanazt a dalt, használhatjuk ugyanazt a fajta fürdőlepedőt. Tegyük meghitté az esti fürdetést. Kapcsoljuk le a nagylámpát, csendesedjünk el, készüljünk rá lélekben is a fürdésre, engedjük be a kisvizet, használhatunk mindig ugyanolyan illatú babafürdetőt is, amely nem csak a tisztálkodást segíti, hanem a hangulatot is emlékezetesebbé teszi az egész család számára. Emlékezetünkben nem csak képek élnek, de illatokat is visszatudunk idézni, így egy-egy kellemes élmény illattal való összekötése később is kellemesen hat majd ránk, bármikor találkozunk újra vele.

Kenegessük végig finom babaolajjal a kisbabát, majd óvatosan, megtámasztva a testét, engedjük be a kádba. Lehetőleg arccal előre kerüljön a vízbe, mert sokkal természetesebb a számukra, mint a háton fekvés. Ma már nemcsak hagyományos alakú és méretű, hanem érdekes, vödörformájú babakádak is kaphatóak. Ez a forma ideális az újszülött fürdetéséhez, mert a benne való tartózkodás felidézi a méhben töltött idő kellemes érzéseit.

Később is érdemes gyermekeknek való babafürdetőt használni, ami jobban fellazítja a gyermekekre egész nap rárakódott piszkot. A habfürdő újabb játék lehetőségét tartogatja a gyermekek számára. Remek szakállt vagy bajuszt tudunk belőle készíteni magunknak vagy gyermekünknek, az egész család őszinte jókedve érdekében. A habfürdő megválasztásánál gondosan ügyeljünk arra, nehogy izgassa gyermekünk bőrét. Érdemes semleges kémhatású, nyugtató fürdetőt használni

Ha a baba már megemeli a fejét, és rugdalózni kezd, még jobban fogja élvezni a fürdetést. Ahogy lebeg a gyerek teste a vízben, könnyűnek, erősnek, szabadnak érzi magát. Mire három hónapos lesz, a fürdetés a baba egyik kedvenc foglalatosságává válhat. Legjobb az esti etetés előtt megfürdetni a babát. Akkor hosszasabban pancsolhat, rugdalódzhat, jobban előkészülhet az éjszakai alvásra.

A hat hónap körüli babák néha már kinövik a babakádat. Át kell tehát térni a nagy fürdőkádba. Hogyha kellőképpen egészségesek (és tiszták) vagyunk, nyugodtan fürödhetünk egy kádban is a kisbabánkkal. Ez azért különösen hasznos, mert ilyenkor még nem tud biztonsággal egyedül ülni, így egész testét tartani kell. Ez nem különösebben hát- és gerinckímélő tevékenység. Az együtt fürdőzés ezt a problémát egy csapásra megoldja, és kellemes ellazulást biztosít az egész család számára.

Nincs vízkorlátozás

Legyünk óvatosak! Vigyázzunk arra, hogy a babát ne ijessze meg a nagyobb tömegű víz, a megváltozott fürdési körülmények. Ha látjuk, hogy nagyon fél, átmenetileg betehetjük a kiskádat a nagykádba. Így van ideje megszokni a nagykád látványát. A csúszkálás elkerülésére tegyünk a kád aljába gumilapot, vagy egy régi törülközőt. Így a baba nagyobb biztonságban érzi magát. A kádba ülőkét is helyezhetünk, amely, akár egy babaszék, kényelmet és biztonságot nyújt a babának. Így már nyugodtan előkerülhetnek a vízijátékok, a műanyag kacsák és békák. Mivel az ülő gyermek karja felszabadul, biztonságosan játszhat a keze ügyébe úszó tárgyakkal.

A vízivilág nagyon izgalmas hely. Számos játék lehetőséget rejt. Olyanokat, amilyeneket a szárazföldön nem áll módunkban kipróbálni. Lehet „vízköpősdit” játszani, amikor egy vízi játékszer szájából spricceljük ki a vizet, a gyermek nagy lelkesedése közepette. Nagyon érdekes a víz alá lebukó, majd onnan előbukkanó tárgyak látványa. A szivacsból készült játékok is megannyi szórakozást rejtenek. Lehet őket nyomogatni, formázni, de akad olyan is, amelyből, a kád oldalára tapasztva, kis képeket, lehet kirakni.

Amikor már nem kell megtámasztani a gyermeket, akkor is mindig maradjunk karnyújtásnyi távolságban, soha ne hagyjuk magára gyermekünket, ne menjünk ki a fürdőszobából. A két éves gyermek már ki tudja nyitni a forróvíz-csapot, és akár 8-10 cm-es vízben is megfulladhat. Nem árt a csapot ruhával becsomagolni, így elkerülhetjük a forró víz csöpögéséből adódó problémákat, illetve a vízcsap okozta sérüléseket.

A fürdetés nem éppen közkedvelt része a hajmosás, amikor is könnyen belekerülhet a gyerek szemébe a hajsampon. Túl azon, hogy kellemetlenül csípi a szemét a picinek, egy életre megutálhatja a hajmosást is. Ezért próbáljunk inkább ún. könnymentes sampont használni, amely nem csíp. Egyéb trükkökkel is játékossá tehetjük ezt a tevékenységet. Például hajmosás közben mondjunk mesét gyermekünknek. Olyan hercegről vagy hercegnőről, akinek a haja tisztaságában volt az ereje, és amikor anyukája megmosta neki, és az annyira megerősödött, hogy utána az összes sárkányt legyőzte. De bevethetünk a játék figurát ábrázoló zuhanyrózsákat is. Így a hajmosás is kellemes játékká szelídül. Ha minden próbálkozásunk ellenére is csak malacsivításhoz hasonlatos hangokat tudunk előcsalogatni a gyermekünkből, az sem akkora baj, ha pár hétre szüneteltetjük a hajmosást. Aztán, ha úgy látjuk, hogy a helyzet nem tűr halasztást, újra próbálkozhatunk vele!

Legyen élmény a fürdetés a gyermek számára, ne kötelező tisztálkodási aktus. Ezért, ha úgy ítéljük meg, hogy túl fáradtak vagyunk, vagy gyermekünk nyűgösebb, fáradtabb a kelleténél, akkor akár el is hagyhatjuk a fürdetést. Elég csak a kényesebb pontokat megtisztítani, és másnapra hagyhatjuk a teljes körű fürdőzést.

Ügyeljünk rá, hogy maradjon meg a fürdetés a családi összekovácsolódás színteréül! Ha betartjuk a biztonsági szabályokat, és kellő időt fordítunk gyermekünkre, az esti fürdetés a nap egyik legélvezetesebb élményévé válhat az egész család számára.

Írta: Regős Judit

A cikket az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.

logok


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük