Tegyél jót – Fogjunk össze egy családi úszóbérletért!

A Tegyél jót – Állj mellém! sorozatban több olyan történetet is bemutattunk már, amelyben egy váratlan, tragikus esemény borított fel egy kiegyensúlyozott, kilátásokkal teli családi életet. A sorozat aktuális részében ismét egy számos küzdelmet és keserűséget megélt család történetét ismerhetitek meg, akiknek álmait és terveit az élet teljes mértékben felülírta.

Orsi és István évtizedek óta a lehető legnagyobb szeretetben élnek együtt, az élet pedig -sajnálatos módon- bebizonyította, hogy valóban a legnagyobb nehézségek közt is kitartanak egymás mellett. Amikor a jövőjüket tervezték, a főiskola elvégzése után legnagyobb álmuk az volt, hogy négy gyerek büszke szülei lehessenek, akiket a lehető legnagyobb szeretetben nevelnek majd fel. Eleinte úgy tűnt, a közös álmuk kezd megvalósulni, hiszen megszületett első lányuk, majd nem sokkal később első, aztán második fiuk is.

A család boldogságában azonban óriási törés következett be, amikor a legfiatalabb gyermekük három hónapos korában egy genetikai betegség következtében életét vesztette. Ezek után bármennyire is vágytak rá, hosszú ideig nem mertek új gyermeket vállalni, hiszen tartottak attól, hogy a tragédia megismétlődik. Számos kivizsgálás után, komoly, megnyugtató orvosi szakvélemény alapján végül mégis a gyermekvállalás mellett döntöttek, és hittek benne, hogy még egyszer nem élhetnek át hasonló fájdalmakat. Hamarosan megszületett a második lányuk, akiről minden várakozás ellenére egyéves korában kiderült, hogy testileg és szellemileg is középsúlyos beteg. Az orvosok megállapították, hogy 100 fokos gerincferdülése van, idegrendszeri problémákkal küzd és azt mondták, élete végéig kerekesszékben kell maradnia.

A kislány csodálatos erejének köszönhetően négyéves korában mégis felállt, megtanult járni, futni, az állapota jelentős javulásnak indult. Orsiék tudták, hogy sok nehézség vár rájuk, de a családi összefogás és a szeretet képes lesz legyőzni az eléjük gördülő akadályokat. Hamarosan azonban újabb komoly megpróbáltatás érte a családot. A tehetséges, kiváló képességekkel rendelkező kamasz fiukat áramütés érte a házukban, aminek következtében kómába esett, majd hónapokon keresztül rehabilitációs kezelésekre szorult. A fiú testileg komoly, maradandó sérüléseket szenvedett, amelyek nagymértékben megnehezítik a mindennapi életét, a balesete pedig értelemszerűen jelentős lelki megterheléssel is járt, amelynek kezelésére szintén orvosi segítségre volt szüksége. A fiú koránál fogva az iskolarendszerbe már nem tud visszailleszkedni, testvérével együtt nappali foglalkoztatóba járnak, ám fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges lenne a mozgásterápiára is. Korábban heti két alkalommal járhattak gyógytornára, valamint úszóbérlete volt az egész családnak, jelenleg azonban csak heti egy alkalommal, 20 perc gyógytorna foglalkozáson tudnak részt venni, ami nem elegendő a mozgásszükségletük kielégítéséhez.

Az édesanya korábban tanárnőként dolgozott, ám mivel lánya egyéves kora óta, fia pedig a baleset óta folyamatos odafigyelést és ápolást igényel, közel húsz éve otthon van velük. Teljes munkaidős állást nem tud vállalni, a tanári pályára ennyi kihagyás után már nem tud visszamenni, megterhelő munkát fizikai állapota miatt nem végezhet, részmunkaidős szellemi munkát pedig nem talál. Az édesapa közalkalmazottként dolgozik, ő az egyedüli kereső a családban, így évek óta nagyon komoly anyagi gondokkal küzdenek. A gyerekek szállítása miatt elengedhetetlen, hogy legyen autó a háznál, ezért néhány éve hitelre vásároltak egyet, amiért végül jóval többet, az eredetileg tervezett időnél sokkal tovább kell fizetniük a megugrott hitelrészletek miatt. Ezek a körülmények az idő múlásával tehát teljes mértékben kimerítették a család anyagi kereteit.

A családnak nagyon nagy gondot okoz a mozgás hiánya. Korábban rendszeresen együtt jártak a helyi uszodába, ám az éves családi úszóbérletük lejárt, amelynek megújítását nem tudják finanszírozni. Korábban aktívan éltek a bérlet adta lehetőségekkel, Orsi számára ez volt az egyetlen kikapcsolódási lehetőség, István pedig egyfajta gyógymódként tekintett rá a munkájából adódó folyamatos hát-, váll- és gerincfájdalmai ellen. Ami azonban a legfontosabb, hogy a rendszeres úszás jelentősen hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez. A mozgás fontossága hosszú évek óta elsődleges szerepet tölt be a család életében, így az ettől való megfosztottság fizikailag és lelkileg egyaránt komoly gondot jelent nekik.  A bérlet 50.000 forintba kerül egy évre, Orsiék ezt az összeget szeretnék összegyűjteni ahhoz, hogy újra visszakaphassák a mozgás örömét és élvezhessék annak jótékony hatásait.

Ha úgy érzed, tudnád, és szívesen segítenéd a családot valamilyen módon –akár konkrét támogatással, akár egy ötlettel, vagy egy ismerősöd elérhetőségével–, keress minket a tegyeljot@tegyeljot.hu e-mail címen, a +361/246-0880-as telefonszámon vagy a Tegyél jót Facebook oldalán.

Ha úgy gondolod, hogy az ismerőseid is szívesen tennének jót, oszd meg velük ezt a cikket, hogy minél többekhez eljuthasson. Minden segítséget köszönünk a család nevében is.


A család adatait (teljes neveiket, címüket, telefonszámukat, stb.) a saját védelmük érdekében nyilvánosan nem tesszük közzé, de ha támogatni szeretnéd őket, beleegyezésükkel lehetőséget biztosítunk a közvetlen, személyes kapcsolatfelvételre.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük