7+1 tuti unaloműző játék papírdobozból

A hőmérséklet emelkedésével arányosan gyakran a kreatív ötletekre való fogékonyságunk is megnövekszik. R. Fonyó Barbara segítségével olyan játékokat mutatunk nektek, amelyeket akár a napsütést élvezve a teraszon, akár az eső elől visszavonulva a szobában is könnyen elkészíthettek a gyerekekkel. 

Anyaként megtanultam, hogy a legjobb játékok mindig a legegyszerűbb dolgokból készülnek, például papírdobozból. Ez azért is nagyon jó, mert öt gyerek mellett egy tuti szenvedőalanya mindig van a családunk létszámának és most kivételesen nem magamra gondolok, hanem a pénztárcánkra. Ennyi gyereket folyamatosan ellátni kreatív játékokkal nem kis mennyiségű pénzt emészt fel, még akkor is, ha a rokonok, felmenők és lemenők, közeliek és távoliak is beszállnak az ellátmányozásba.

Papírdobozból viszont nincs hiány, főleg, ha egy új évszak beköszöntével mondjuk teljes cipőcserére kerül sor az összes családtagnál. Ilyenkor aztán fuldoklunk a dobozokban, mert én bár szívem szerint a boltban hagynám az összeset, a gyerekek mindig kikunyerálják, hogy jók lesznek azok még valamire. Na, ennél gyűlöltebb mondatot nem is tudnék elképzelni… jó lesz még valamire…! Mire? Netán karizomerősítésre, amikor fél év múlva egy késsel megpróbálom őket minél apróbb darabokra vagdosni, hogy beleférjenek a szelektív kukába?

Nem feltétlen! Amikor a múltkor épp arra készültem, hogy leszámoljak a lakást és a rendmániámat sakkban tartó kartondobozokkal, egy tőlem váratlan húzással, felnyitottam a laptopomat és ráböktem néhány oldalra az interneten, hátha van más megoldás is, mint a darabolás. És láss csodát! Vannak olyanok, akik nem azért ragadnak kést és ollót, hogy véget vessenek a dobozok uralmának a lakásukban, hanem, hogy valami újat és szórakoztatót alkossanak belőle a gyerekeiknek. Olcsó is, kifejezetten környezetbarát megoldás és könnyen pótolható, ha tönkremenne az intenzív használatban…, csak egy újabb nagycsaládos cipővásárlás kell hozzá, na meg némi fantázia.

Látszik, hogy van még mit tanulnom.

Az egyik ötlet annyira megfogott, hogy én is elkészítettem, azóta már nem csak a csapból folyik a foci.

Asztali foci kartondobozban
https://momwithfive.com
Hozzávalók:
  • cipősdoboz
  • ragasztó
  • 10 db facsipesz
  • festék
  • 4 db erősebb, hosszabb fapálca
  • színes csomagolópapír/öntapadós matrica
  • kisebb méretű labda (golflabda, gumilabda)
Elkészítés:
  • kezdjük a papírdobozzal: borítsuk be a játékosok kedve szerint való csomagolópapírral vagy díszítsük öntapadós matricával
  • egy hegyes szerszám segítségével készítsünk a doboz két hosszanti oldalára 4-4 lyukat (a kimérésnél figyeljünk az arányosságra és arra, hogy játék közben a csipeszek ne súrolják a doboz alját)
  • a két rövidebbik oldalon vágjunk ki két méretes lukat a kapuknak (a kapuk teteje alacsonyabban legyen, mint a doboz oldalába fúrt lukak, de azért a választott labda átférjen rajta)
  • a két csapatot (2-2 pálca és 5-5 csipesz) szimbolizáló pálcákat és a csipeszeket dekoráljuk ki kedvünk szerint
  • helyezzük el a kész pálcákat a kifúrt lyukakban
  • ragasztó(pisztoly) segítségével rögzítsük a játékosokat a pálcákra: 2, illetve 3 csipesz jut egy-egy pálcára arányosan elosztva (figyeljünk, hogy felváltva legyenek a csapatok: hazai-vendég-hazai-vendég)

Természetesen számtalan más módon is hasznosítható egy papírdoboz, íme az én kedvenceim (még az is lehet, hogy egyszer megvalósítom őket). Az ötletek megvalósításához kattints a képekre.

1. Noé bárkája plüss állatoknak
https://www.thecrafttrain.com
2. Gyorsasági versenypálya
https://frugalfun4boys.com
3. Klasszikus járgányok
https://keriene.wordpress.com
4. Labirintus
https://frugalfun4boys.com
5. Babaház
https://mycakies.com
6. Rajzasztal lustizóknak
https://www.thecentsiblelife.com
7. Egyszerű tűzhely
https://www.pimpelwit.nl

A cikk másodközlés, az eredeti írást Barbara oldalán, a Mom With Five blogon találod.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük