Tegyél jót, állj Dávid gyógyulása mellé!

Ahogy azt az „Állj mellém!”-rovat legutóbbi története is mutatja, gyermekeink tartós és súlyos betegségénél kevés aggasztóbb problémát sodorhat elénk az élet. Ezen a héten Viktória történetét ismerhetitek meg, akinek 9 éves, down-szindrómás fiánál májusban leukémiát diagnosztizáltak.

A down-szindróma jelenleg az egyik legismertebb és leggyakoribb vele született genetikai rendellenesség. A down-szindróma nem betegséget, hanem egy élethosszig tartó állapotot jelent, ami a legtöbb esetben lassú értelmi fejlődéssel és valamilyen szinten csökkent tanulási képességekkel jár. A számos fejlesztő programnak köszönhetően a downos gyerekek sok kitartással jelentős akadályokat küzdhetnek le és számos sikert érhetnek el életük során. Viktória és családja ennek megfelelően folyamatosan azon volt, hogy a rengeteg szereteten túl minden támogatást megadjon Dávidnak, annak érdekében, hogy a fiú egyre teljesebb életet élhessen.

A folyamatos fejlesztés mellett a gyerekek egészségi állapota is nagy odafigyelést igényel, mivel a down-szindróma által érintettek immunrendszere rendszerint gyengébb az átlagosnál, ennél fogva fokozottabban érzékenyek a különböző fertőzésekre is, valamint egyes konkrét betegségek is gyakrabban fordulhatnak elő náluk. Ebbe a körbe tartozik a leukémia is, amit hónapokkal ezelőtt Dávidnál is megállapítottak.  Dávid kilenc hónapja folyamatos kórházi kezelés alatt áll és rendíthetetlenül küzd a gyógyulásért. A rosszindulatú daganatos megbetegedés kezelésére a 9 éves kisfiú jelenleg igen megterhelő kemoterápiát kap. A rendszeres kezelések miatt Viktória már a nap huszonnégy óráját Dáviddal tölti a kórházban, a fiú testvéreivel pedig az édesapa van otthon, ő intéz minden ház körüli teendőt, és ő vigyáz a legkisebb, 3 éves kislányukra is napközben. Ez azonban azt is jelenti, hogy a szülők nem tudnak folyamatos, stabil munkát vállalni, anyagi helyzetük pedig napról napra kilátástalanabbá válik.

A család jelenleg egy sterilszoba kialakításáért küzd, annak érdekében, hogy Dávidot hazavihessék a kórházból és otthoni környezetben gondoskodhassanak róla. A szoba kialakításához a konkrét helyiség már megvan, ám teljes körű felújításra szorul. A szobához friss festésre, burkolásra, új nyílászárókra, bútorokra is szükség van, emellett pedig rengeteg fertőtlenítőszerre, hogy minden használati tárgyat rendszeresen sterilizálni lehessen.

A családban Dávidon kívül még öt gyerek nevelkedik: egy 15 és egy 3 éves lány, valamint egy 13, egy 11 és egy 6 éves fiú. A szülők minden vágya, hogy a gyerekeiknek stabil jövőt biztosíthassanak, amit a jelenlegi anyagi lehetőségeik sok szempontból korlátoznak. Viktória elmondta, leginkább a tanulásra szeretnék ösztönözni a gyerekeket, és mindenáron szeretnék megadni nekik a kellő támogatást ahhoz, hogy lehetőségük legyen a saját erejükből megvalósítani álmaikat, és a későbbiekben kiszámítható, kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.

A család bármilyen felajánlást elfogad, ami segítheti Dávidot a gyógyulásban, vagy testvéreit abban, hogy teljesebb életet élhessenek. A sterilszoba kialakításához nagyon örülnének bármilyen anyagi, tárgyi felajánlásnak (bútor, fertőtlenítőszer, stb.), esetleg szakemberek önkéntes felajánlásának (pl. festéshez, burkoláshoz), Dávid testvérei pedig nagyon szeretnének egy számítógépet, ami rengeteget segítene nekik a tanulásban, az iskolai feladataik ellátásában.  

Ha úgy érzed, tudnád, és szívesen segítenéd a családot valamilyen módon –akár konkrét támogatással, akár egy ötlettel, vagy egy ismerősöd elérhetőségével–, keress minket a tegyeljot@tegyeljot.hu e-mail címen, a +361/246-0880-as telefonszámon vagy a Tegyél jót Facebook oldalán.

Ha úgy gondolod, hogy az ismerőseid is szívesen tennének jót, oszd meg velük ezt a cikket, hogy minél többekhez eljuthasson. Minden segítséget köszönünk a család nevében is.


A család adatait (teljes neveiket, címüket, telefonszámukat, stb.) a saját védelmük érdekében nyilvánosan nem tesszük közzé, de ha támogatni szeretnéd őket, beleegyezésükkel lehetőséget biztosítunk a közvetlen, személyes kapcsolatfelvételre.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük