Tegyél jót, állj egy szívszorító helyzetben lévő család mellé!

Ahhoz, hogy reális képet kapjunk a tűz pusztító erejéről és az általa okozott, felfoghatatlannak tűnő károkról, elég csak a közelmúlt tragikus híreire gondolnunk. Egyetlen óvatlan pillanat elég ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj, és talán egy élet is kevés a veszteségek feldolgozásához. Betti családjának három éve kellett végignéznie, hogy életük munkája egy hibás gázpalack miatt 40 perc alatt megsemmisül. A család mindenét elvesztette, semmijük nem maradt azokon a ruhákon kívül, amiket éppen viseltek. A tűz bár mindenüket felemésztette, egy valamit mégsem tudott elpusztítani, ami a mai napig összetartja a családot: a határtalan szeretetet. Minden bizonnyal csak ennek köszönhető az, hogy a család még ma is napról napra küzd, és azóta is hisz benne, hogy egyszer megváltozik a helyzetük.

Betti 21 éve él együtt Zsolttal, éppen negyedik, ma már három éves gyermeküket várták, amikor bekövetkezett a tragédia. A tűzeset híre akkoriban nagy figyelmet kapott, rengeteg jóindulatú, segíteni kész ember ajánlotta fel támogatását valamilyen formában, amiért azóta sem tudnak elég hálásak lenni.  Mint mondták, a rengeteg segítség visszaadta a hitüket, a közösség támogató ereje megtartotta őket, és olyan mértékű lelki támogatást kaptak, amiből még a mai napig is táplálkoznak. 2013 végén elkezdték újra felépíteni mindazt, amiért 21 éven keresztül közösen küzdöttek. Minden erejükkel azon voltak és vannak azóta is, hogy egyenesbe hozzák az életüket, hogy a lakás helyiségein kívül önmagukat is újra fel tudják építeni. Betti rögtön megpróbált munkába állni, még ha ez azzal is járt, hogy otthon kellett hagynia a különösen nehéz körülmények között született, alig pár hónapos gyermeküket. Csak az lebegett a szeme előtt, hogy minél előbb talpra állhassanak, ám sajnos folyamatos megbetegedései miatt egy idő után már nem tudták alkalmazni a munkahelyén. Jelenleg párja, Zsolt dolgozik, de mivel a környékükön nagyon nehéz álláshoz jutni, alkalmi munkákat vállal, amit gyakran nem, vagy csak jóval később fizetnek ki neki. Jelenleg a nagy hideg miatt fizetés helyett tűzifáért dolgozik. Az otthonukat minden segítség ellenére megközelítőleg sem lehetett a korábbi állapothoz hasonlóan visszaépíteni. Az édesanya úgy fogalmazott, a házuk már soha nem lesz olyan, mint amilyen volt, de azért is hálásak, hogy van hol álomra hajtani a fejüket, van egy saját, biztos pont az életükben, ahova hazamehetnek. Mostani házuk egyáltalán nincs szigetelve, a meleg nagyon hamar kimegy a lakásból, így jelenleg csak egyetlen szobát tudnak fűteni.

A szülők mindent megtennének azért, hogy gyerekeiknek jobb körülményeket biztosítsanak, hogy olyan lehessen minden, mint a tűz előtt. Mint Betti mondta, korábban sem éltek fényűző életet, de pont megvolt mindenük, amire szükségük volt, ennél pedig most sem vágynak többre. Legnagyobb kívánságuk, hogy a gyerekeknek ne kelljen éhesen aludni menniük és legyen minden nap meleg ruhájuk, amiben elmehetnek az óvodába és az iskolába. Ahogy mondta, nem várja, hogy mások oldják meg az problémáikat, ő pedig mindent megtenne azért, hogy kilábaljanak ebből a helyzetből. Próbálják minden erejüket arra összpontosítani, hogy a gyerekeik a tanulásra koncentrálhassanak, hiszen a legfontosabb számukra, hogy az ő életük, az ő jövőjük reményteljesebb legyen.

A három évvel ezelőtti traumát még nem sikerült feldolgozniuk. Csak az ad nekik reményt, hogy tudják, a gyerekek csak rájuk számíthatnak és az ő érdeküket mindenek felett állónak érzik. A mindennapjaikat a kilátástalanság és az elszigeteltség jellemzi, Betti és Zsolt szíve pedig óriási szomorúsággal telik meg, amikor arra gondolnak, hogy bármennyire is szeretnék, nem tudják megadni a gyerekeiknek azt, amire vágynak és azt, amit érdemelnének. Szívszorító érzés szülőként azt látni és tudni, hogy a gyerekek bármennyire is vágynak egy finom gyümölcsre vagy egy –csak a hirdetésekben látott– csokira, muszáj nekik nemet mondani, hiszen nincs miből megvenni.

Számtalanszor megtapasztaltuk már, hogy az összefogás milyen óriási erővel tudja szebbé tenni mások életét. A szerencsétlenség bekövetkeztekor a család is sok támogatást kapott, sőt, ők maguk is rengeteget segítettek korábban másokon. Betti óriási szíve és segítőkészsége megkérdőjelezhetetlen, és őszintén bízunk abban, hogy az élet ezt viszonozni fogja neki. A család nem kéri, hogy mások építsék újra az életük munkáját, és bármikor képesek tenni azért, hogy javítsanak saját helyzetükön, de lehetőség és kilátások nélkül ez elmondhatatlanul nehéz.

Ha szívesen segítenél a családnak egy kicsit könnyebbé tenni a mindennapokat, azt a leginkább élelmiszer és ruhaadománnyal, valamint tisztálkodószerek felajánlásával teheted meg. Nagyon nagy szükség van jó állapotú, meleg, téli ruhákra (női S-es méretű ruhákra a 16 éves lánynak, valamint az édesanyának; fiú ruhák a 13 éves fiúnak; férfi S-es, esetleg M-es méretű ruhákra az édesapának, valamint 3 éves kislányra való ruhákra), meleg cipőkre (női: 34-, 37-, 38-as méret és férfi 38- és 42-es méret) illetve bármilyen jellegű ételadományra (pl. tészta, liszt, cukor, konzervek, gyümölcsök, zöldségek, stb.). Minden felajánlást nagyon köszönünk a család nevében is.

Ha úgy érzed, tudnád, és szívesen segítenéd a családot valamilyen módon –akár konkrét támogatással, akár egy ötlettel, vagy egy ismerősöd elérhetőségével–, keress minket a tegyeljot@tegyeljot.hu e-mail címen, a +361/246-0880-as telefonszámon vagy a Tegyél jót Facebook oldalán.Ha úgy gondolod, hogy az ismerőseid is szívesen tennének jót, oszd meg velük ezt a cikket, hogy minél többekhez eljuthasson. Tegyünk jót együtt, mert minden élet érték és senki sem születhet hiába!


A család adatait (teljes neveiket, címüket, telefonszámukat, stb.) a saját védelmük érdekében nyilvánosan nem tesszük közzé, de ha támogatni szeretnéd őket, beleegyezésükkel lehetőséget biztosítunk a közvetlen, személyes kapcsolatfelvételre.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük