Irány a színház!

A mai rohanó világunkban – sajnos – egyre kevesebbszer jutunk el színházba. Ha adódik egy kis szabadidőnk, gyorsan megnézzük a mozik vagy a tévécsatornák aktuális kínálatát és választunk valamit, ami kedvünkre való. Nincs ez másképp, ha a gyerekekről van szó, pedig a színházi előadások látogatása, megtekintése több szempontból is jó választás!

Miért pont színház?

Talán mondhatjuk, hogy a színházlátogatás szokása alábbhagyott az utóbbi évtizedekben, amelyet a televíziós csatornák és műsorok széles kínálatával, a multiplex mozik különleges szolgáltatásaival, az otthoni filmnézés kényelmével is magyarázhatunk. Fel is merülhet bennünk a kérdés, miért menjünk mégis színházba?

A színházi előadás nagy előnye, hogy míg egy könyvet becsukhatunk, egy műsort vagy filmet kikapcsolhatunk, ha kedvünk tartja, a színházban szinte „együtt élünk” a darabbal, a színészekkel. Nem tudunk nem figyelni a játékukra, az előadást kísérő hanghatásokra, zenére, fényekre. Ez a közelség adja a színházi élmény esszenciáját, mert míg a tévében vagy moziban látottak egyfajta „távolban”, valamilyen közvetítő eszköz segítségével jutnak el hozzánk (ezt mostanában a 3D-s filmek próbálják lebontani, valamint a virtuális valóságot elénk táró technikák megszüntetni), a színházban egy levegőt szívunk a színészekkel, elérhető közelségben, egy térben zajlik minden. (Nem véletlen, hogy a gyerekek olykor be is kiabálnak az előadások alatt, külső szemlélőként, így egyfajta „mindentudóként” segítik a szereplőket.) Nem véletlen, hogy ezt a „kézzelfoghatóságot” eddig nem tudta sem a televízió, sem a mozi leutánozni.

A színházba járás közösségi élmény is egyben. A családok, baráti társaságok közösen látogatnak el egy-egy előadásra, amelynek élményét is közösen dolgozzák fel, ez pedig mindenképpen kedvezően hat a véleménynyilvánítás, a vita formuláinak gyakorlására, de egyaránt alkalmat ad arra is, hogy felismerjük: tapasztalataink, élményeink, benyomásaink mennyire sokfélék lehetnek, ez pedig lehetővé teszi, hogy több nézőpontból is megismerjük a körülöttünk lévő világot.

Mindezek mellett kutatások bizonyítják, hogy egy-egy színházi darab megtekintése egyszerre több területen is fejleszt bennünket. A színházba járás kedvezően befolyásolja a hallott szövegek megértését és feldolgozását, bővíti szókincsünket, árnyalja nyelvi kifejezésmódunkat, fejleszti értelmi és érzelmi intellektusunkat, a testbeszédet (jelzéseinek felismerését és használatát), koncentrációs képességünket, elősegíti a mélyebb önismeretet.

Természetesen a színházlátogatás ünnepi voltát sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Míg egy moziba elég, ha utcai ruhában, farmerban és pólóban ülünk be, minden előzetes készülődés nélkül, addig egy színházi darab megtekintésére való felkészülés a különlegesebb pillanatok közé tartozik.

Mit tegyünk, ha a gyerekkel szeretnénk színházba menni?

Elsősorban döntsük el, milyen darabot szeretnénk megtekinteni. A választást a gyerek életkora, személyisége és érdeklődési köre határozza meg, így elkerülhető, hogy túl hosszú vagy számára nehezen követhető előadásra vegyünk jegyet. Szerencsére a színházak honlapján az előadásokhoz kapcsolódó ajánlásokat találhatunk, amelyek segítik a döntést.

Ha sikerült kiválasztani egy (vagy akár több) előadást, vegyük meg időben a jegyeket, és válasszunk megfelelően (a nézőtér elejére vagy közepére ülnénk inkább, esetleg páholyból vagy erkélyről követnénk a darabot)!

Otthon mindenképpen beszélgessünk arról, hogyan illik felöltözni egy színházi bemutatóra, hogyan illik viselkedni az előadás előtt, közben és után, mikor illik érkezni, mi a teendő, ha mégis elkésünk és milyen módon fejezzük ki, ha tetszett az előadás. (Természetesen, ez a szülők példamutatásán is múlik!) Ezzel megtaníthatjuk a kulturált viselkedés és öltözködés alapjait is!

Az előadás után pedig mindenképpen együtt dolgozzuk fel a látottakat (Mi tetszett az előadásban, mi nem és miért? Melyik szereplő játéka tetszett és miért? Milyenek voltak a díszletek? stb.). Akárcsak a tévés műsorok és filmek esetében, mindig segítsük a megértést.

A gyerekek általában nyitottak és érdeklődőek, ezért érdemes sokféle előadásra ellátogatnunk, mert így megismertethetjük őket a színház sokszínűségével, ezzel pedig szinte garantálhatjuk, hogy színházkedvelő felnőtt válik majd belőle.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük